Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cum alegi un scaun birou perfect: directorial, ergonomic sau kneeling chair

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Un scaun birou perfect trebuie să-ţi susţină poziţia corectă a corpului în timpul lucrului – 8 ore sau mai mult, zilnic– astfel încât la finalul fiecărei zile să-ţi simţi corpul odihnit, iar după zile şi luni de utilizare să nu aducă prejudicii posturii sau stării tale de sănătate.

Însă cum să-l alegi pe cel perfect pentru tine? După ce criterii? Materiale, culoare, preț, funcții? Te vom lamuri până la sfârșitul acestui material, promit, dar ar mai fi ceva.

Oricât de bine l-ai alege și oricât de scump ar fi, nici un scaun birou nu poate suplini lipsa de mișcare, așa că:

  • mişcă-te cu regularitate în timpul zilei,
  • caută-ţi drumuri măcar o dată pe oră până la automatul de cafea sau în alte birouri,
  • mișcă-ți umerii și brațele,
  • uită-te în zare, mişcă-ţi gâtul și ochii, strânge pleoapele tare.
  • mişcă-te în general, pentru că nici un scaun, oricât de bun ar fi, nu poate suplini mişcarea, iar corpul omenesc nu a fost creat pentru a sta.

Dacă îți îngheață picioarele peste zi, deși temperatura din cameră este normală, ori dacă te ridici de la birou după o zi de muncă şi resimţi vreo durere, este fie pentru că scaunul de birou trebuie înlocuit, fie pentru că uiţi să te mai ridici şi să te mai mişti puţin.

Cred că de aici vei învață foarte multe despre cum sa alegi un scaun birou bun pentru tine, dar nu uita să te antrenezi, făcând mișcare zilnic.

Aici poti citi despre funcțiile unui scaun birou ergonomic și cum le poți folosi în avantajul tău.

Cum alegi un scaun birou perfect pentru tine. Care sunt criteriile

Chiar dacă scaunul se numește ergonomic, directorial sau pur și simplu scaun birou, fiecare model este special construit și se poate ajusta pentru a se potrivi unei anumite persoane. Gândește-te ce nevoi ai, pentru a decide de câte funcții ale scaunului ai nevoie, adică cât de ergonomic să fie pentru TINE.

Vezi aici cate tipuri de scaune de birou exista.

Iar aici gasesti informatii despre cum sa alegi un scaun birou copii perfect.

1) Ajustarea spătarului

Doar o foarte mică parte dintre scaune au spătar ajustabil pe înălțime, pentru a putea ajusta curbura spătarului potrivit lungimii și formei spatelui tău. La cele mai multe modele poți ajusta înclinația spătarului odată cu ajustarea șezutului prin funcția TILT, dar asta nu este suficient pentru toată lumea.

Pentru a nu mai introduce ajustări pentru spătar, multe scaune sunt construite cu spătare foarte largi, pentru a acoperi toate ariile posibile. Însă asta nu te ajuta dacă tu ai nevoie de suport special pentru zona lombara de pildă, sau doar pentru gât și umeri.

Sprijinul spatelui este ceea ce separa un scaun ergonomic de un scaun obișnuit.

Un semn că nu stai pe scaunul potrivit pentru tine este daca, chiar și cu un scaun cu toate funcțiile posibile, pe finalul zilei ai spatele încordat și dureros. Sfatul unui ortoped sau al kineto-terapeutului tău este și el de folos!

Se consideră că exista o singură poziția optimă și sănătoasă a spatelui pentru fiecare persoană, și pentru a o obține, ar trebui că șezutul și spatele tău să fie sprijinite astfel încât să obții aceste efecte:

1. Zona lombară / bazinul să fie împinsă ușor în față,
2. Toracele să fie și el împins tot ușor în față
3. Gâtul să fie orientat vertical, relaxat, deasupra toracelui, iar urechile să fie deasupra umerilor.

Postura corecta obtinuta pe un scaun obisnuit, cu ajutorul unui obiect aflat a indemana – in acest caz geanta doamnei. Faptul ca genunchii sunt mai jos putin decat sezutul, ajuta la relaxarea zonei lombare si la pozitionarea optima a intregului spate.

2) Sprijinul corect pentru șezut: dimensiuni, înălțime, înclinare

În ceea ce privește dimensiunile șezutului scaunului: ai putea crede că cu cât este mai larg cu atât este mai bine. Se pare însă că nu: lărgimea ideală a șezutului scaunului de birou este cu circa 3 cm mai mare decât lățimea ta, măsurat la stânga și la dreapta față de corp. Adâncimea șezutului trebuie să fie puțin mai mică decât lungimea coapselor tale, adică marginea scaunului să nu preseze în spatele genunchilor, pentru a nu afecta circulația picioarelor. Aceste lucru se poate rezolva și ajustând spătarul față-spate, dacă scaunul o permite.

Înclinarea șezutului (TILT) este importantă și ea pentru confortul părții de jos a spatelui și pentru circulația la nivelului picioarelor. Dacă genunchii sunt puțin mai jos decât fundul, atunci zona lombară vă fi mai relaxată, iar circulația la nivelul picioarelor va fi perfectă. Specialiștii recomandă o înclinare optimă a șezutului spre în față cu 30˚, dar testează și alege înclinația cea mai bună pentru tine!

Pe de altă parte, dacă scaunul nu are funcția TILT, o poți suplini ușor plasând o pernă sub șezut –dar numai sub șezut! Adică făcând exact ca doamna din imaginea de mai sus!

Ajustarea înălțimii șezutului este o funcție de bază pentru orice scaun birou rotativ și se face cu ajutorul unui mecanism numit piston cu aer sau piston pneumatic. Se consideră că înălțimea scaunului este setată corect pentru tine, dacă atunci când stai în picioare în fața scaunului, șezutul se află la aceeași înălțime cu genunchii. Dar, ca de obicei, de tine depinde să te simți confortabil, așa că ajustează după cum simți.

3) Sprijin pentru zona lombară: susținerea curburii naturale

Dacă vrei sprijin doar pentru zona lombară, dar să ai în același timp spatele și umerii liberi, alege un model kneeling chair.

Zona lombară ar trebui să fie curbată ușor spre înainte, iar acest lucru se poate obține ori alegând un scaun cu curbură sau pernă pentru zona lombară, fie adăugând o pernă specială pentru așa ceva. Ajută mult și înclinarea șezutului spre înainte, sau poziționare unei perne suplimentare sub fese!

Scaun birou cu sprijin lombar

4) Suport pentru zona toracică: spătar ajustabil

Dacă ai nevoie de suport pentru parte a de sus a coloanei (zona toracică), atunci îți trebuie un scaun cu spătar și tetieră ajustabile, precum și cu cotiere, pentru a-ți ține  umerii la un nivel comod pentru tine. O pernă suplimentară pentru zona lombară ar putea fi exact ce ai nevoie pentru a păstra curbura naturală a spatelui și a te feri de cocoașă.

Un scaun bun pentru tine este acela în care spătarul este înalt până la umerii tăi, când stai așezat. Dacă șezutul este orientat într-un unghi confortabil pentru tine, îți vei putea menține o postură corectă, dreaptă, dar flexibilă pentru un timp. În funcție de rezistența și antrenamentul tău, după acest “timp”, mușchii îți vor obosi în mod firesc și spatele va cere odihnă sau mișcare.

Aici intervii tu sau scaunul tău. Dacă ai timp, te ridici și faci mișcări de gimnastică, pentru ca mușchii spatelui să-și intre din nou în formă. Dacă nu îți permiți acest lux, ai nevoie de un scaun care să-ți ofere tot suportul necesar pentru spate, oferind acea curbură perfect ajustată pe înălțimea și forma spatelui tău, care permite mușchilor să se odihnească, fară că tu să faci cocoașă.

La relaxarea periodică a spatelui pot contribui cu mult succes funcțiile TILT și rabatarea spătarului. Găsești aici mai multe detalii despre funcțiile scaunelor de birou și cum le poți face să lucreze în avantajul tău.

5) Suport pentru gât și cap: tetiera

Există scaune care oferă acest tip de suport în mod real, dar, ca și spătarul și șezutul, pentru a ți se potrivi, tetiera trebuie să fie ajustabila. O tetiera fixa știi deja ce înseamnă și că poate face mai mul trau decât bine: este prezenta în majoritatea mașinilor sau la unele canapele, și, datorita faptului că este fixa, nu face decât să iți împingă capul nefiresc în fata, adică exact ce nu ar trebui să facă!

Pentru a fi ergonomica, tetiera trebuie să fie ajustabila și să sprijine gatul și capul astfel încât acesta să fie poziționat în continuarea coloanei vertebrale. Un bun indiciu sunt urechile: lobul urechii trebuie să fie poziționat deasupa umerilor, undeva între claviculă și mușchii din spatele gâtului.

Scaun birou cu tetiera

Un lucru interesant despre tensiunea din zona gâtului

Știai că majoritatea durerilor cervicale provin de la poziția nefirească a gâtului, împins mult înainte, ceea ce face capul să atârne cumva în față, ca și cum ai adulmeca ceva? În felul aceste mușchii gâtului devin excesiv de tensionați și duc la dureri atât la nivelul gâtului cât și la migrene și amețeli, de la încordare și proasta circulație. Pe termen lung apare cocoașa specifică, care împinge toată partea de sus a spatelui, gâtul și capul în față, iar capul va ajunge să atârne cumva în fața torsului, în loc să se sprijine frumos în continuarea gâtului.

Cum poți corecta? Prin exerciții regulate, evident, dar și prin controlarea permanentă a posturii.

Fă asta chiar acum, ca să vezi diferența: stai drept pe scaun sau în picioare, dar relaxat și verifică dacă urechile îți sunt deasupra umerilor.  Trage ușor bărbia în piept și capul înspre spate. Privirea înainte!  Acum zona cervicală îți este aliniata frumos în raport cu propriul torace!

Aceasta postură te va împiedică să privești telefonul la fel de des, dar știrile le poți citi mai eficient de pe un desktop bine poziționat în raport cu înălțimea ta.

Instruiește-te și ia măsuri împotriva durerilor musculare. Dacă ai dureri persistente, mergi la un consult la reumatolog sau măcar la un cabinet bun de kineto-terapie. Vei învață multe despre cum funcționează mușchii, dar nu uita să iei și măsuri. În unele cazuri, doar repetarea zilnică a unor exerciții simple precum acestea de aici, ajută enorm. Caută după sintagme gen „neck pain relief exercise” și vei găsi nenumărate exerciții pe care le poți face și acasă.

6) Sprijinul pentru brațe: cotierele

Dacă îți cumperi un scaun birou cu cotiere, acestea trebuie să te ajute cu adevărat. Adică, în primul rând trebuie să fie suficient de late pentru a susține un antebraț. Dacă crezi că te ajută, caută să fie și capitonate. O cotieră metalică, necapitonata, poate arată bine, dar va fi mai dificil de folosit.

În al doilea rând, cotierele trebuie să se afle la distanța potrivită față ce corp – coroborează aici și cu informația despre lățimea șezutului scaunului, care trebuie să fie doar puțin mai lat decât lățimea ta, așezat! Dacă scaunul e prea lat sau cotierele sunt pur și simplu plasate prea în lateral, mai bine nu le folosești, pentru că te vor forța în permanență să stai precum o pasăre, ceea ce duce la dureri lombare, pe lângă imaginea neplacuta.

Al treile criteriu important este înălțimea cotierelor. Când le folosești, umerii tăi trebuie să fie la fel de relaxați ca și cum s-ar sprijini pe birou.
A propos, dacă lucrezi mult PE birou, atunci cotierele nu prea contează, oricum, antebrațele sunt deja sprijinte de acesta! Dar dacă ai nevoie de ele, vezi să te ajute într-o poziție relaxată a umerilor: fie că sunt corect poziționate de la început, fie pentru că sunt ajustabile pe înălțime sau se pot rabata.

Aici mai multe detalii despre functiile scaunului de birou si cum le poti folosi in avantajul tau.

Scaun birou: folosirea corecta a cotierelor

Concluzie

Că să finalizăm, scaunele de birou sunt extrem de diverse și te pot sprijini în munca ta extrem de mult, la propriu. La fel ca și elementele de design, prețurile lor sunt extrem de variate, dar dacă alegi cu grijă pentru nevoile tale reale, poate că prețul nu trebuie să fie cel mai mare.

Pentru că până la urmă, principalul lucru pe care ar trebui să îl ținem minte este că trebuie să ne menținem o postură sănătoasă pe parcursul întregii zile, întregii săptămâni, timp de ani de zile.

Daca ai citit până aici, acum știi mult mai multe despre cum îți poți menține o postură sănătoasă și cum să alegi scaunul de birou perfect pentru tine.

În același timp, îți reamintim: mișcă-te regulat, fă un sport, fă plimbări dese, fă orice ca să-ți miști corpul – nu a fost creat pentru a sta! Mișcarea este esențială pentru sănătatea ta pe termen lung și nici un scaun, oricât de sofisticat, nu poate suplini asta!

Păstrează-ți postura sănătoasă!

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.