Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Uşile de interior. Să păşim printre cele mai importante criterii de alegere

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Uşile de interior nu se află de regulă printre marile probleme ale construcţiei sau renovării. Le înlocuim dacă s-au deteriorat, mai dăm un strat de vopsea dacă trebuie, schimbăm clanţa dacă a cedat, dar uităm că pot adăuga nobleţe şi stil unui interior prin simpla alegere a unui anumit număr sau formă a panelurilor.

Cerem de la ele să ne satisfacă nevoile de intimitate şi să ne protejeze de mirosuri şi umiditate dar uităm cât de puţin trebuie ca să accentuăm stilul de amenajare al unei încăperi. Nu dăm importanţă prea mare materialului din care sunt făcute, dar uităm că sunt unele dintre acele lucruri din casă pe care le vom atinge zilnic.

casa-CHE_suceava
Usa roz spectaculoasa a baii unei case pasive din Suceava

Ce îţi oferă uşa de interior?

Uşile de interior oferă intimitate, uneori şi securitate şi protecţie la foc, izolaţie fonică şi termică, ventilaţie şi lumină.

Pot oferi şi frumuseţe, fie prin designul şi stilul propriu, fie prin ceea ce oferă vederii. Gândeşte-te la nişte uşi mari de sticla, în stil franţuzesc, care fac legătură dintre diverse spaţii ale zonei de zi, indiferent dacă sunt închise sau dechise şi lasă lumina naturală să scalde întreg interiorul!

bucataria_invizibila3
Superbele usi din sticla care separa aceasta bucatarie invizibila de living.

Ce vrei de la noua ta uşă de interior?

Înainte de a pleca la cumpărături, aminteşte-ţi de ce înlocuieşti uşa sau uşile. Este doar din cauza că s-a deteriorat sau pentru că redecorarea o impune? Ai nevoie de mai multă linişte sau nu vrei să mai ajungă mirosurile peste tot? Vrei să te protejeze de răceala din holul acela neîncălzit dar vrei şi ceva mai multă lumină acolo? Vrei să creezi un spaţiu larg de zi, dar ai nevoie şi de protecţie temporară faţă de mirosuri? Vrei să aduci în plus temei alese pentru redecorare sau vrei să se piardă în fundal?

casa_piatra9
Niste usi frumoase si asortate, din lemn, in dormitorul acestei case vechi englezesti

Ce material slujeşte cel mai bine acelui scop?

După ce ai decis ce calităţi trebuie să aibă noile uşi de interior, paleta de materiale disponibile este ceva mai clară. Dacă ai dubii asupra posibilităţilor de configurare, decide împreună cu vânzătorul sau producătorul ce materiale se potrivesc cu scopurile tale.

De pildă, toate uşile aduc o componentă de design unei încăperi, dar numai un anume tip de uşă protejează de zgomote şi mirosuri. Toate uşile închid un spaţiu la nevoie, dar numai unele dintre ele permit şi trecerea luminii, parţial sau total. O foaie de uşă poate fi extrem de frumoasă, dar dacă este goală pe interior devine o cutie de rezonanţă pentru zgomote, în loc să protejeze.

apartament-usi-negre
Toate usile interioare din acest apartament sunt negre si inalte din podea pana la tavan. In ciuda culorii, dau impresia ca incaperile sunt mult mai inalte decat unele normale, de bloc.

Ce soluţie de închidere se potriveşte?

La fel, de tipul de uşă şi sistemul de închidere depinde etanşeitatea uşii, precum şi siguranţa în exploatare. Fiecare sistem de închidere trebuie să servească scopului principal al uşii, dar să fie potrivit şi cu materialul din care este făcută uşa şi să o facă uşor şi sigur de manipulat.

Uşile batante sunt foarte potrivite că separator între bucătărie şi sufragerie, atât timp cât bucătăria este foarte bine ventilată.

Uşile culisante sunt o soluţie suplă  uşor de manipulat şi oferă fluiditate inclusiv prin lipsa pragurilor.

Separatie_de_camera6
Niste usi din sticla si culisante superbe in acest apartament impartit de bunica si nepoata

Cum se deschide uşa?

Nu uită să hotărăşti dacă va fi uşă pentru mâna dreapta sau de mâna stânga. Asta depinde de abilităţile şi obiceiurile tale, dar şi spaţiul disponibil pentru deschiderea uşii.

apartament_minimalist13
O multime de usi in spatiul de zi al acestui apartament. Le vezi?

Măsoară golul de uşă

Este important să cumperi o uşă de dimensiunea corectă – sau poate să o comanzi – pentru că distanţele prea mari dintre tocul uşii şi zid scad capacitatea uşilor anti-efracţie că şi cea de izolare fonică şi termică. Dacă ai deja instalată o uşă, încearcă să îndepărtezi elementele ornamentale ale uşii, cum sunt pervazurile, pentru a ajunge la muchiile golului de uşă. Dimensiunile golului de uşa sunt importante şi pentru uşile culisante, pentru a determina dimensiunile şinei de rulare şi ale foii de uşa.

Grosimea golului de uşa este grosimea peretelui interior şi este importantă pentru a determina lăţimea captuşelii care mărgineşte tocul uşii.

Vezi în imaginea de mai jos care sunt elementele uşii care se montează pe golul de uşa, pentru a-ţi da seama ce trebuie să îndepărtezi.

usi-de-interior-structura

Structura tocului unei usi de interior. Daca vrei sa masuri golul de usa, probabil ca va trebui sa indepartezi pervazurile.

Designul

Materialul din care este făcută, numărul de paneluri, stilul de decorare, culoarea sunt elemente care ţin de gust şi de stilul pe care vrei să-l imprimi interiorului. Nici o clasificare nu este suficient de elocventă la acest capitol, pentru că tema şi stilul interiorului, precum şi elementele dominante ale încăperii sunt cele care vor “stabili” dacă  uşa este vizibilă sau nu, dacă pune în valoare interiorul sau este doar un alt sistem de închidere a camerei.

Documentează-te, compară, fă simulări, cere sfatul unui profesionist în ale amenajării dacă doreşti o schimbare majoră de stil şi abia apoi cumpără. Uşile de interior nu se schimbă la fel de uşor precum covorul.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.