
În funcție de construcția și finisajele lor, în România se vând 5 mari categorii sau tipuri de scaune de birou:
- (1)scaune ergonomice,
- (2)scaune directoriale și
- (3)kneeling chair.
Scaunele de birou cu funcții basic, cum ar fi reglarea înălțimii și roțile pentru deplasare, din materiale simple și rezistente, se vând de regulă sub denumirea simplă de (4) scaune de birou.
Și nu uităm nici categoria (5)scaune gaming, un mare hit apărut odată cu activitatea de gaming, consolele de jocuri și altele din aceeași categorie. Le vom aloca și lor un spatiu aici, pentru că exista birouri în care scaunul de gaming este ceva absolut normal.
Materialele din care sunt făcute toate aceste scaune sunt cam aceleași: metal cromat, polipropilena sau aluminiu pentru baza scaunului și structura internă, burete de mare densitate pentru șezut și spătar, iar ca și tapițerie se folosesc: stofă, catifea, mesh sau piele naturală ori ecologică (sintetică).
Aici afli ce este important când vrei să cumperi un scaun birou copii.
Prin ce se deosebesc cele 5 tipuri de scaune de birou între ele vezi în următoarele 5 paragrafe.
1. Scaunele directoriale
Scaunele directoriale clasice sunt de obicei numite cele mai voluminoase și mai abundent tapițate dintre cele 5 tipuri de scaune de birou. Sunt de obicei tapițate cu piele naturală sau ecologică, au cotiere capitonare și ele, perna șezutului este moale, adâncă și uneori dublată de perne laterale, au suport lombar sub forma unei curburi sau a unei pernuțe adiționale.
Sunt extrem de comode, datorită tututor acestor suprafețe bine capitonate și deși au prețurile cele mai mari, acestea se regăsesc în durata mare de viață și in rezistența mare la uzură, mai ales dacă sunt întreținute corect.
Ca și dezavantaje, menționăm, (desi probabil ai intuit deja), prețul mare și gama limitată de culori: de obicei, cu zona executive sunt asociate culorile închise și neutrele.
Există și scaune directoriale cu structură slim, de obicei din metal cromat, din piele ecologică sau mesh, iar acestea se disting mai ales prin designul și culorile deosebite, precum și prin funcțiile sofisticate încorporate, ce suplinesc capitonarea abundenta de la modelul clasic. Acestea sunt niște scaune ergonomice mai luxoase și mai sofisticate.
2. Scaunele ergonomice de birou
Scaunul ergonomic este scaunul recomandat persoanelor care lucrează ore în șir la birou, pentru că se consideră că acest tip de scaun ofera cel mai bun mix între susținere și confort. Pentru că primele care suferă de la statul permanent pe scaun sunt spatele și coloana, iar pe termen lung acestea vor face postura să sufere, scaunul ergnomic este conceput să susțină în special aceste zone. Este construit având în minte susținerea adecvată a spatelui și umerilor.
Cel mai important avantaj al unui scaun ergonomic bun este cât de ajustabil este. Ajustarea înălțimii, funcția TILT, ajustarea spătarului și a sprijinului pentru brațe, sunt elementare pentru un scaun ergonomic bun, alături de prezența roților pentru deplasare facilă. Există și modele cu suport lombar suplimentar și chiar cu tetierea ajustabilă.
Dacă vrei să vezi ce înseamnă toate acele denumiri sofisticate din descrierea scaunelor de birou click aici.
Scaunele ergonomice sunt la fel de comode ca și scaunele directoriale, dar adesea vin cu tapițerie tip mesh, pentru circulația aerului în zona spatelui – un alt element de confort în timpul multelor ore petrecute la birou.
Multiplele elemente ajustabile, curbura specială a spătarului, susținerea oferită coloanei și zonei cervicale, fac scaunele ergonomice să fie preferatele celor care lucrează mult timp din poziții fixe. Practic toate aceste funcții și dotări te obligă să te gândești activ la poziția ta la birou, și să cauți soluții pentru o postură bună, iar atunci când nu mai poți să-ți menții postura, scaunul bine ajustat continuă să o facă pentru tine.
La capitolul dezavantaje se poate trece prețul, care la modelele cele mai sofisticate poate depăși 400- 500 lei, dar pe de altă parte fiecare persoană își cumpără scaunul de care are nevoie, cu funcțiile care îi sunt necesare și suficiente.
Și, după cum am mai spus, nici un scaun nu poate suplini o viață activă și echilibrată. Chiar dacă serviciul ne obligă la imobilitate, compensăm prin concedii active sau semiactive, facem sport regulat, mergem în drumeții, sau măcar în plimbări lungi, etc.
Scaun ergonomic cu sprijin rabatabil pentru picioare Scaun ergonomic cu suport lombar si brate rabatabile
3. Kneeling chair
Scaunele tip kneeling chair sunt concepute special pentru a susține zona lombara și coloana de jos în sus. În timp ce șezutul tău stă ferm pe un scaun ușor înclinat (tu hotărăști cât de înclinat, pentru că are șezutul ajustabil), iar genunchii se sprijină pe o altă pernă aflată în față și oblic în jos față de șezut, coloana ta este libera să își ajusteze poziția în raport cu aceste puncte fixe. Ca și cum ai sta în șa: ești într-o poziție fixă de la brâu un jos, în timp ce coloana unduiește liberă după cum ai nevoie. Cei care le folosesc susțin chiar că după o perioadă de ajustare li s-au întărit mușchii spatelui și au simțit că au o postură mai fermă.
Acest scaun ajută atât celor care au nevoie de protecție pentru zona lombară, cât și celor care se mișcă foarte mult deasupra spațiului de lucru. Poate fi folosit pentru orice fel de treabă de birou și poate fi folosit atât cu picioarele sprijinite de poadea, cât și cu genunchii fixați pe suportul scaunului.
Dezavantaje: scaunele tip kneeling chair nu pot fi folosite de cei care au probleme cu genunchii. De asemenea, doamnele care folosesc un astfel de scaun trebuie să poate neapărat pantaloni.
4. Scaunele de birou simple
În categoria scaune de birou fără alte specificații sunt plasate de obicei scaunele care nu se încadrează în celelalte 3 categorii, dar au cel puțin aceste 2 funcții de bază: roți pentru deplasare și înălțime ajustabilă, plus, în unele cazuri mecanism TILT – vezi aici ce înseamnă.
Nu este nimic în neregulă cu ele și deservesc cu mult succes mii de birouri și săli de ședință din toată lumea, aducând mobilitate și o atmosferă profesională acolo unde este nevoie.
Acesta este, foarte probabil, și scaunul de care au nevoie cei mai mulți dintre noi pentru biroul de acasă sau de la firmă: un șezut moale, o tapițerie ușor de îngrijit și înălțimea ajustabilă sunt funcțiile cele mai des căutate.
Scaunele de birou există într-o varietate mare de tapițerii, texturi și culori, pentru a le putea asorta la orice mediu de lucru.
Dezavantaje: doar dacă nu ți se potrivește și trebuie să îl returnezi. Gama mare de culori, materiale și preturi îți dau suficiente variante dintre care să alegi relaxat.
5. Scaunele de gaming
Scaunele de gaming sunt o categorie aparte de scaune: o combinație între un fotoliu adânc și comod, un scaun de mașină de curse și un scaun directorial. Multe includ sprijin lombar, sprijin pentru cap, precum și brațe capitonate bogat. Se disting și prin combinația de 2 culori de tapițerie, cel puțin una dintre ele într-o nuanță puternică.
Mobilitate nu este punctul lor forte, ci protecția și relaxarea corpului, astfel încât gamerul să poată fi preocupat doar de consola de jocuri, joystick-uri și ce o mai fi (îmi pare rău, dar nu-mi sunt deloc familiare aceste device-uri).
Le pomenim aici pentru că sunt o soluție pentru biroul de acasă, pentru o parte dintre utilizatori. De asemenea, unele dintre scaunele directoriale au împrumutat ceva din designul și coloritul scaunelor de gaming, semn că există un interes major pentru această categorie.
Vezi aici daca scaunele de gaming merita banii sau nu!