Orangeria: seră, câmp solar sau un living luminos?

Orangeria sau sera este unul dintre cele mai vechi exemple de utilizare a energiei solare în construcţii şi în gospodărie.

Una dintre primele orangerii (l’Orangerie) – camere speciale, temporare sau permanente, pentru cultivarea citricelor pe timp de iarnă – a fost contruită în Padua, Italia în anii 1500, conform Wikipedia. Spaţii practice, fără pretenţii, concepute pentru a proteja citricele, portocalii mai ales, de frigul iernii, erau închise cu pânză cerată, sticla fiind un lux în epoca respectivă.

De alfel, după cum am aflat aici, “democratizarea” sticlei s-a produs odată cu spargerea monopolului veneţian, cu 350 de ani în urmă, moment din care începând, sticla nu a mai fost doar un obiect de décor pentru aristocraţie, ci a devenit accesibilă treptat şi celorlalte clase sociale.

Toate marile curţi regale ale Europei au câte o orangerie, iar unele dintre ele, cum este cea a Grădinii Botanice Regale din Kew păstrează un adevărat tezaur mondial de specii de plante dispărute demult din mediul lor natural.

Dacă la început sticla nu era posibil să fie folosită pe suprafeţe foarte mari datorită tehnicilor de construcţie disponibile, în anii 1800, când au început să apară clădirile pe structura de fier, serele uriaşe, integral din sticlă şi metal, s-au construit peste tot în Europa.

Kew_Orangery1
Orangeria originală din Kew, terminată în 1761, folosită astăzi ca restaurant. Sursa foto: Wikipedia.
Kew_Palm_Gardens
Casa Palmierilor din Kew, terminată în 1848, este contruită pe structura de fier, ţinută laolaltă de un sistem de cabluri pretensionate. Structura puternică şi fină în acelaşi timp a permis instalarea sticlei peste tot, chiar dacă clădirea are 19 metri înălţime. Sursa foto: Wikipedia.

Legătură cu grădina şi spaţiu locativ suplimentar

Orangeria sau sera este aşadar acel spaţiu în care, mai ales dacă este orientat corect şi beneficiază şi de o uşa de comunicare cu corpul principal al casei, pe unde este alimentată cu aer cald, poate găzdui o minunată seră pentru fructe exotice sau plante ornamentale.

În varianta sa burgheză, sera încălzită era înlocuitorul perfect pentru grădină: un loc intim, datorită vegetaţiei şi călduros, datorită faptului că este închisă şi încălzită, pentru un ceai cu musafirii.

Astăzi, cu plante exotice sau nu, poate fi folosită ca terasă închisă sau living, cameră de joacă, birou sau loc de luat masa. Este un spaţiu adiţional plăcut, luminos, pe care îl puteţi folosi oricum vă trece prin cap, funcţie de cât de confortabil îl amenajaţi.

În acest exemplu, orangeria este folosită că extindere a casei, intr-o situaţie în care extinderea părea imposibilă din cauza arhitecturii şi organzării proprietăţii. Noua încăpere este folosită ca living. Sursă foto: Carpenter Oak.

orangerie_extindere_casa1 orangerie_extindere_casa2 orangerie_extindere_casa3

Câmp solar, sau încălzirea fără costuri

Orientată corect funcţie de punctele cardinale şi traseul soarelui, sera devine un câmp solar perfect, adică un spaţiu prin care sunt atrase şi direcţionate razele soarelui spre interiorul clădirii principale, pentru a folosi ceea ce se numeşte energia pasivă a soarelui.

Dacă interiorul este amenajat în acelaşi spirit, cu materiale capabile să înmagazineze căldura soarelui şi să o degaje apoi treptat în interior (masă termală), atunci vă puteţi bucura de încălzirea gratuită a casei – cel puţin parţial.

Această căsuţă de paie este un exemplu perfect de orientare faţă de punctele cardinale şi vitraje special construite pentru a folosi energia pasivă a soarelui, deşi zona geografică nu este deloc una plăcută din punct de vedere climatic.

casuta_paie1

Tavane de sticlă sau ferestre încorporate în acoperiş

Ştiaţi că o fereastră încorporată în acoperiş oferă cu 40% mai multă lumină decât una clasică, de aceeaşi dimensiune, încorporată în pereţii verticali?  Ferestrele de mansardă sunt o soluţie populară peste tot în lume, dar acest architect a încorporat un luminator mult mai mare în acoperişul casei sale şi aportul de lumină naturală are, evident, efecte spectaculoase.

renovare_casa_lemn_LA6

Supraîncălzirea

Da, vara orangeria se poate supraîncălzi. De aceea trebuie proiectată cu suficiente deschideri pentru a se putea crea o briză de aer proaspăt sau chiar cu pereţi mobili, pentru a se deschide complet spre exterior. Şi asta indiferent dacă este folosită pentru plante sau ca spaţiu locativ.

Pereţii de sticlă care nu se pot deschide trebuie să poată fi umbriţi cât mai bine, cu obloane, de exemplu, altfel interiorul, atât la serei cât şi al casei va deveni de nelocuit în sezonul cald.

Balconul, o mică orangerie?

Balcoanele închise, chiar dacă au suprafeţe mici, pot deveni temporar câmpuri solare, după cum ştim toţi cei care avem balcoane orientate spre est sau sud, de exemplu. Însă dat fiind că sunt singura sursă de aer curat pentru camera la care sunt ataşate, ori de câte ori va trebui aerisită aceasta, efectul de încălzire dispare prin pătrunderea aerului rece.

Însă puteţi amenaja balconul funcţie de pasiunile dvs  şi dacă este orientat spre sud, est sau vest, va fi o sursă plăcută de lumină şi căldură naturală chiar şi pe timpul iernii, iar plantele dvs o vor duce foarte bine acolo, cu condiţia să nu exageraţi cu aerisitul în zilele geroase.

Aveţi AICI câteva idei de mobilier şi amenajare, chiar dacă majoritatea imaginilor sunt de vară – anotimpul tradiţional pentru exploatarea balconului. În imaginea de mai jos, mobilierul este special pentru păstrarea ghivecelor pe timp de iarnă,  iar AICI aveţi informaţii despre minisolarii pe care le puteţi amenaja pe balcon – dacă sunteţi pasionaţi de grădinărit.

balcon14

kika_balcon_flori hamac_interior_balcon

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Aurel MICLEA 05/12/2015 Răspunde

    Sunt deosebite aceste tipuri de case.
    Existe solutii „Eficiente Energetic”, pentru prevenirea supraincalzirii vara, prin recuperarea si stocarea acestei energii GRATUITE.

    Pentru unul sau mai multe proiecte concrete, putem oferi solutiile specifice fiecarui proiect.
    tel.: +40763650071; e-mail: info.smart.install@gmail.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.