Pentru sanatatea gazonului tau, lucrarile de aerare si scarificare gazon trebuie facute cel putin o data pe an, iar in zonele circulate intens unde compactarea este evidenta se pot face si de 2 ori pe an.
Procedurile pot parea distructive, si chiar asa sunt intr-o anumita masura: pentru aerare se introduc in solul de sub gazon niste tije lungi metalice, de minim 8 cm lungime (furca de gradina sau masina de aerat), iar scarificarea este practic o greblare foarte apasata, care zgarie adanc solul, rupand inclusiv radacinile si indepartand toate firele moarte de iarba.
In urma efectuarii operatiilor de aerare, oxigenul din aer, element vital pentru cresterea radacinii, patrunde in sol si ajuta la dezvoltare plantei. Drept rasplata, planta va produce, cu ajutorul dioxidului de carbon din aer, oxigen proaspat pentru noi in fiecare zi.
Ca beneficiu suplimentar al aerarii, si apa poate acum ajunge adanc la radacina si asta este important atat in timpul verii cat si iarna. Aceste lucrari se pot face atat toamna cat si primavara, dar sunt necesare macar o data pe an.
Procedurile de scarificare gazon completeaza operatia ce aerare. Este acea greblare apasata, prin care firele uscate de iarba si alte materii organice lipite de sol si care impiedica apa si nutrientii sa ajunga in sol, sunt indepartate ajutorul unui dispozitiv ca o grebla, denumit scarificator gazon.
Aeratoarele – scarificatoare motorizate indeplinesc ambele functii in acelasi timp: tamburul pe care se afla lamelele ce aereaza solul colecteaza si materialele organice indepartate si le directioneaza catre sacul colector din spate.