Schimbări simple pe care le poți face pentru a proteja mediul
0 comentarii

Schimbări simple în comportament și în casă pe care le-am notat mai jos le putem face cu toții și pot contribui :

  1. La consumuri mai eficiente ale resurselor (electricitate, apă, gaz) – cu rezultate vizibile imediat
  2. La scăderea valorii facturilor lunare – efect vizibil lună de lună
  3. La îmbunătățirea situației climatice locale și globale – vizibilă în ani, poate decenii, dar benefică pentu noi toți.

Orice decizie am lua de a folosi o instalație sau un dispozitiv mai eficient are impact pozitiv atât asupra noastră personal, pe termen scurt, cât și asupra noastră ca specie, pe termen lung.

Treci pe LED-uri

La ora actuală, cele mai eficiente becuri și corpuri de iluminat pe care le-ai putea folosi sunt cele tip LED. Există becuri tip LED, corpuri de iluminat construite cu LED-uri încorporate și benzi LED. Orice combinație se poate instala la interior, iar costurile variază în funcție de design.
Becurile tip LED au o viață extrem de lungă prin comparație cu celelalte tipuri disponibile și diferite temperature (culori) ale luminii pentru a putea fi folosite în orice ambient.
Am scris aici despre economiile pe care le poate aduce introducerea uneui bec LED și cum poți calcula pe care să le schimbi mai întăi.

sistemul de iluminat interior

Redu consumul de combustibili fosili

Mașină hibrid sau electrică, panouri solare pentru energia necesară casei, plite și cuptoare electrice în loc de cele pe gaz, instalații pe biogaz, … orice reduce consumul de gaz, cărbuni, petrol și derivate este bine-venit. Încă depindem în mare măsură de ceea ce ne oferă subsolurile planetei, dar din ce în ce mai mulți dintre noi optează pentru instalarea de instalații bazate pe energie solară sau eoliană pentru casă și apartament și crește încet, dar sigur numărul de automobile hibrid și electrice.

Pentru sugestii punctuale despre cum se poate face trecerea de la combustibili fosili la energie verde, vedeti si articolele despre Casa Verde si Energie Verde.

sistem solar apa calda
Panouri solare plane

Amenajează curtea cu plante din regiune

Poate ai remarcat la tine sau la prietenii tăi în curte un număr neobișnuit de mare de limacși în ultimii ani? Sau poate vreun soi insecte pe care până anii trecuți le vedeai doar la National Geografic? Un fel de țânțari de asemenea, mai neobișnuiți?

Acestea sunt consecințele comerțului intensiv cu plante exotice (în ghivecele acestora au ajuns în țară ouăle de limacși) sau ale comerțului global în general. La activitățile noastre comerciale intensive se adaugă și cele câteva grade în plus la temperaturile medii anuale și iernile mai blânde și mai scurte din ultimii ani, care ajută la supraviețuirea acestor făpturi exotice și în România.

Din toate aceste cauze apare îndemnul de a folosi în amenajarea grădinilor voastre specii locale.Plantele locale sunt adaptate la mediu de generații, au nevoie de mai puțină îngrijire, de mai puțină apă, rareori au nevoie de fertilizatori și pesticide. Plantele locale sunt perfecte și pentru a atrage insectele polenizatoare din zonă.

alternative la gazon

Fâneață sau trifoi în loc de gazon

Pe același considerent, al reducerii consumului de apă și de ierbicide + îngrășăminte, gazonul este o soluție frumoasă, dar extrem de costisitoare și nocivă pentru mediul înconjurător. Necesită udări dese, îngrășăminte, ierbicide și lucrări numeroase. Fâneața nativă, cosită des, sau trifoiul pitic sunt alternative excelente și mult mai simplu de întreținut.

Atrage polenizatori

Utilizarea extensivă și intensivă a pesticidelor și ierbicidelor a dus la dispariția sau reducerea numărului de polenizatori.

Crează un mediu bun pentru polenizatori la tine în grădină sau pe terasă și plantele tale o vor duce mai bine și vor produce mai mult.  Cum creezi un mediu bun pentru polenizatori vezi aici.

cum atragi polenizatorii in gradina

Compostează

Nu cred că există argumente mai clare și mai simple pentru compostare, decât acestea:

  • Reduceți risipa
  • Creați un sol bogat pentru plantele voastre productive și ornamentale
  • Stimulați creaturile din sol să îl afâneze și să îl îngrașe

Cum se face compostarea și ce se pune la compost, am detaliat aici.

Baterii sanitare smart: cu aeratoare, temporizatoare, debit redus, senzori, LED-uri

Le spunem aici baterii sanitare smart pentru că toate funcțiile care le sunt adăugate an de an fac să se reducă din ce în ce mai mult consumul de apă și să fie cât mai ușor de adaptat la nevoile noastre, fără a ne reduce confortul:

  • aeratoarele introduc aer în fluxul de apă, reducând proporțional consumul de apă
  • temporizatoarele închid automat apa după un anumit număr de secunde – ideal pentru băile folosite de cei mici, la școli și grădinițe
  • există și baterii construite cu debit redus de apă
  • senzorii comandă deschiderea apei când ajunge mână în  proximitate 
  • LED-urile luminează frontul de lucru și pot semnala schimbările de temperatură ale apei.

Reciclează

Anual se produc milioane de tone de plastic. Mare parte din acesta ajunge în mediu prin neglijența noastră. În vedeți pe pâraie, în râuri, în lacuri. Experții vorbesc deja despre microparticule de plastic în peștele oceanic pe care îl cumpărăm de la supermarket.

Reciclarea plasticului pe care îl aducem în casă sub formă de ambalaje este ceea ce putem noi face pentru a scădea risipa și supra-producția. 

Un lucru simplu pe care îl putem face este să folosim judicios containerele dedicate pentru separarea deșeurilor și ne va fi mai bine pe termen lung.

reciclare

Colectează și folosește apa de ploaie

În special dacă ai de udat grădina de flori și legume, gazonul sau chiar pentru spălat mașina, apa de ploaie este ideală, este gratuită și curată.
Vezi aici cum se poate colecta si folosi apa de ploaie.

colectarea apei de ploaie

Alege electrocanisce din clasa A de consum

Când schimbi electrocasnicele învește în cele care au cea mai înaltă clasă de consum: asta înseamnă că fiecare kW de energie consumată este folosită mai eficient. Lăzi frigorifice, frigidere, mașini de spălat, până și aspiratoarele există în varianta de consum A+++, așa că alege un aparat mai eficient pentru a-ți scădea consumurile de energie pe termen lung. 

În materie de aragaze, cele mai eficiente soluții sunt plita cu inducție și cuptorul electric, așa că ia-le în calcul pentru o eventuală schimbare în zona de gătit.

clasa energetica factura energie

Mănâncă local. Congelează. Fă conserve.

Adică cumpără legume, fructe, carne, pește, ouă și lapte de la producători locali, sau măcar romani. Nu (numai) din patriotism, ci pentru că asta presupune consumuri mai mici de energie pentru a transfera acele produse de la producător / livadă / grădină până la magazinul de lângă tine. Adică amprenta lor de carbon este mai mică.

Aceleași vitamine, minerale și elemente chimice se găsesc și într-un măr de la Fălticeni și într-un mango adus din India, indifierent ce îți înșiră pe bloguri tot felul de „nutriționiști” cu diplome la institute greu de indentificat.

Congelează fructe și legume de sezon, ca să le ai disponibile iarna și primăvara devreme. Congelate imediat după cules, fructele și legumele locale sunt excelente depozite de vitamine și minerale. 

Fă conserve. Ții minte zecile de borcane din cămările mamelor și bunicilor? Unele făcute din fructele și legumele din curte? Este mâncare de cea mai bună calitate, gătita cum îți place, gata preparată. Explorează puțin ideea. E chiar așa de rea?

camara deschisa ikea
Modul fieresc si organic in care verdele scoate in evidenta ce e mai frumos in jur

Ține soarele afară. Mai puțin AC

Pe timp de vară, cele mai mari consumatoare de energie sunt instalațiile de aer condiționat. Poți reduce acest consum instalând obloane sau măcar jaluzele, sau instalând aer condiționat alimentat cu energie solară.

rulouri exterioare

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X