Pasionatii de gradinarit vor sa inceapa anul agricol cat mai curand. Pasionatii de flori vor ca plantele lor preferate sa se bucure de conditii ideale tot anul. Pentru ambele cazuri, minisolariul pentru balcon sau terasa este o solutie castigatoare.
Sera sau solariu?
Vom explica mai intai diferenta dintre solar si sera, deoarece in timp ce ne-am documentat, am constatat ca anumite structuri, care evident sunt solarii, sunt promovate sub denumirea de sera.
Sera este o constructie permanenta, cel mai adesea cu pereti de sticla si presupune existenta a cel putin unei instalatii de incalzire si a uneia de irigatii.
Solariul este o structura usoara, nepermanenta, menita sa prelungeasca culturile din primavara timpurie pana toamna tarziu. Iarna se poate folosi ca adapost pentru plantele mai sensibile.
In cele mai multe gospodarii se folosesc solarii de mici dimensiuni, pentru germinarea semintelor si un bun start in viata al rasadurilor, dar si structuri mai mari, pentru cultivarea intensiva de legume, intr-un mediu ferit de intemperii si boli, pe tot parcursul sezonului cald.
Structura trebuie sa fie usoara, iar folia sa fie transparenta si cu protectie UV, pentru a nu se ingalbeni. Partea de sus a foliei trebuie sa se poata indeparta in zilele calde, pentru a evita supraincalzirea si arderea plantelor.
Orientarea fata de soare
Pentru a putea folosi mini-solariul cu succes pe balcon, trebuie ca balconul sa nu fie umbrit de copaci, ferestre opace sau acoperis si sa fie orientat astfel incat sa beneficieze de lumina naturala o cat mai mare parte din an si din zi. Solariul se face pentru a maximiza efectele luminii si caldurii solare, dar nu poate suplini lipsa acestora.
Date fiind spatiile mici de pe balcoane, ideale sunt structurile usoare, fixate de perete pentru a minimaliza efectele vantului, cu rafturi pe care sa asezam vasele cu plante sau seminte.
Tipuri de mini-solariu care se pot folosi pe balcon sau terasa
Daca aveti talent, timp si rabdare, puteti opta pentru varianta DIY, refolosind obiecte vechi.
Refolositi ferestre vechi si veti avea toate beneficiile solariului (caldura, umiditate, lumina), fara a fi nevoie sa construiti o structura de la zero. Ne trebuie: 4 ferestre vechi, de aceesi inaltime, o fereastra mai mica pe post de capac, o scandura pentru fixarea capacului, suruburi de lemn si 2-3 balamale. Sursa: AntB Pottery.

Se pot refolosi si ramele de tablou vechi. Ne trebuie: rame de aproximativ aceeasi marime, placute metalice pentru montaj, 2 balamale mici, suruburi pentru lemn, placaj, vopsea. Sursa: Country Living

2. Minisolarii de cumparat
Exista si mini-solarii gata de cumparat, astfel incat va puteti folosi tot timpul pentru ceea ce va place mai mult: gradinaritul.

Minisolariu cu cadru de metal acoperit cu folie PVC. Dimensiuni: 68x49x155 cm

Minisolariudin policarbonat pe structura de aluminiu, 100X60X40 cm

Minisolariu 1×3.5 m, polietilena perforata si strucura metalica

Minisera cu structura din otel galvalizat, imbinat cu surub, demontabila, acoperita cu un strat de polietilena (PE 135 g/mp). Usa prevazuta cu doua fermoare laterale.