Recipient compostare resturi alimentare Bokashi Organko. Compostarea resturilor alimentare cand stai la bloc

De o săptămână și un pic am pus în funcțiune un recipient compostare resturi alimentare, pentru că i-a venit timpul. Pur și simplu. Aș putea să-ți spun că nu mai vreau să arunc banii la coș – cu un mic ocol prin frigider – că vreau să protejez planeta, că așa e etic, etc. E câte puțin din toate astea.

Dacă reciclezi deja ca la carte, și ai sub chiuveta de la bucătărie 3-4 saci sau containere pentru plastic, sticla, metal și hârtie, cu siguranță te-ai întrebat și tu dacă nu există o soartă mai bună pentru resturile de mâncare, decât groapa de gunoi a orașului. Sau pentru florile obosite din glastră.

Resturile de mâncare sunt inevitabile, chiar dacă suntem cei mai economicoși și bine intenționați oameni. Dacă ai animalute pe lângă casă, mai scapi așa de o parte dintre ele. Dar dacă nu?

Ei bine, pentru aceia dintre noi care nu au animale, dar cred că resturile alimentare pot avea o soartă mai bună, s-au inventat recipientele de compostare Bokashi Orhanko.

Voi reveni după circa 2-3 săptămâni să îți arăt care este produsul final al proceselor care se derulează ACUM în interiorul recipientului meu de compostare, dar până atunci îți prezint produsul în sine.

Ce este un recipient compostare resturi alimentare Bokashi Organko

În afară de designul distinct, este un coș de gunoi ca oricare altul, cu capac, dar construit la rândul său din plastic reciclat.

Vi-l oferim în 2 variante: de 16 l și de 9.6 l. Unul cu aspect un pic mai industrial, mai aproape de funcția de bază, celălalt cu un design mai elegant și în două nuanțe neutre: crem și cappuccino. Vezi modelele aici.

recipient compostare - accelerator compostare
La inceput, adaugi 20 ml accelerator compostare pe fundul recipientului. Prin gaurile pe care le vezi acolo, lichidul rezultat din compostare se va scurge spre fundul cosului si va fi colectat.

Cu ce diferă față de alte coșuri sau găleți de gunoi?

  1. Se poate închide ermetic cu un capac care îți vine în pachetul comandat. Capacul acesta trebuie să stea închis tot timpul, pentru ca magia dinăuntru să se petreacă în parametri normali.
  2. În partea de jos are o canea / un robinet prin care, o dată la maxim 2-3 zile, trebuie să scurgi lichidul ce rezultă din procesul de fermentație din interior
  3. Alături de coșul de compostare vei primi și alte câteva ustentile care te ajută la manevrarea materialelor de compostat, la adăugarea acceleratorului de compostare și la extragerea lichidului obținut în urma fermentației.

Ce este acceleratorul de compostare și la ce ne trebuie?

Acceleratorul de compostare este un amestec de:

  • tărâțe,
  • melasă (zahăr + apă),
  • microorganisme benefice (bacterii lactice, drojdii, organisme fotosintetice, actinomicete și fungi activ enzimatice)

Arată ca o tărâță maronie, are un miros ușor înțepător, dar în rest nimic special. Se presară în coșul de compostare astfel (ai în pachet un căuș gradat special pentru asta):

  • circa 20 ml pe fundul vasului înainte de a pune prima tranșă de resturi
  • se adaugă peste fiecare nouă tranșă de resturi alimentare o cantitate proporțională de accelerator.

Acceleratorul de compostare este un consumabil, deci coșul de compostare nu va funcționa corect fără el. Fără microorganismele  din accelerator resturile alimentare doar se vor strica înăuntru – un proces pe care îl cunoaștem cu toții prea bine, cu efecte deloc plăcute. 

Dacă ai nevoie de o nouă tranșă de accelerator, îl poți cumpără de aici.

Care este rolul acceleratorului de compostare?

Microorganismele din acceleratorul de compostare ajută la accelerarea procesului de fermentație și țin sub control mirosurile neplăcute. Pentru a se derula procesul corect, este important ca recipientul de compostare să fie închis ermetic tot timpul căt nu adaugăm ceva în el.

recipient compostare
Dupa fiecare transa de resturi alimentare trebuie adaugat putin accelerator de compostare

Când se termină procesul ?

După fiecare adăugare de resturi organice, acestea trebuie tasate cu instrumentul adecvat din trusă. Ultimul strat adăugat trebuie să fie acceleratorul de compost, de fiecare dată.

Când recipientul s-a umplut circa 90%, ne oprim din adăugat resturi. Din acest moment, recipientul trebuie să stea închis timp de 2 săptămâni. Doar colectăm lichidul rezultat în urma fermentației.

După aceste 2 săptămâni, ceea ce a rămas în coș, NU ESTE COMPOST. Este un precursor al compostului, care poate fi încorporat în sol sau în grămada de compost – dacă aveți așa ceva. Dacă nu aveți grădină și nici grămadă de compost, îl puteți arunca la groapa de gunoi, având satisfacția că ceea ce ați aruncat nu mai emite CO2, nici mirosuri neplăcute și are un volum mult mai mic decât resturile necompactate.

Când se vor termină cele 2 săptămâni de fermentație din coșul nostru de compostare – revenim cu impresii.

Problemă:

În cele 2 săptămâni în care aștepți să se termine procesul de fermentație, nu vei avea ce să faci cu resturile alimentare care se adună, decât dacă îți cumperi un al doilea coș . Pentru acest caz Bokashi Organko oferă pachetul de 2 recipiente compostare.

Daca ai 2 recipiente, nu intrerupi procesul de reciclare a resturilor in cele 2 saptamani in care primul recipient trebuie sa stea inchis

Al doilea produs al procesului de fermentație: lichidul Bokashi

După 2-3 zile de la adăugarea primelor resturi alimentare, în partea de jos a recipientului de compostare deja s-a adunat lichid. După informațiile producătorului, acesta este bun pentru:

  •  Îngrășământ în grădină și plante de apartament, în proporție de 1 lichid : 200 apă
  • Curățarea țevilor sau igienizarea fosei septice – turnat ca atare, nediluat.

 Ce pot să vă spun din experiența noastră de până acum:

  • Lichidul este maroniu semi-transparent – ca în imaginea de mai jos – și nu miroase neplăcut. Seamănă la miros cu tărâța acceleratoare de compostare. Dacă încerci să îl păstrezi într-un recipient pentru utilizări ulterioare, va fermenta.
  • L-am folosit și o să-l mai folosesc că îngrășământ pentru plantele din apartament – vom vedea în timp dacă are rezultate spectaculoase pentru plante. Conform informațiilor producătorului, lichidul preia o mare parte din nutrienții din alimentele fermentate.
  • Majoritatea descărcărilor de lichid le-am turnat pe scurgerea chiuvetei de la bucătărie.
recipient de compostare - lichidul Bokashi

Ce pun și ce nu pun într-un recipient compostare resturi alimentare Bokashi Organko?  

Precizăm mai întăi că ceea ce se poate pune, este bine să fie mărunțit cât mai bine – procesul de compostare începe mai repede și se derulează corect.

Ce se pune în recipientul de compostare:

  • fructe și legume
  • coji de citrice și de banană
  • mâncare preparată
  • carne gătită și crudă
  • brânzeturi
  • pește
  • iaurt
  • ouă
  • oase de mici dimensiuni
  • pâine
  • zaț de cafea
  • pliculețe de ceai
  • flori ofilite
  • cantitate mică de batiste de hârtie

Ce nu poți pune într-un recipient compostare resturi alimentare Bokashi Organko:

  • oțet
  • suc
  • lapte
  • ulei
  • apă
  • oase de dimensiuni mari
  • cenușă
  • excremente de animale
  • hârtie

Atât pentru astăzi. Toate imaginile folosite sunt de la producător și nu avem nici un motiv să le înlocuim cu ale noastre, pentru că chiar așa arată lucrurile. După cum am promis, vom reveni în 2-3 săptămâni cu impresii și imagini despre produsul procesului de compostare din interiorul coșului și utilizarea pe care i-am găsit-o noi.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies