Acoperișuri verzi ultraușoare, perfecte pentru orice tip de structură

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

O modalitate eficientă de a aduce înapoi natura în oraşe este instalarea de acoperişuri verzi, iar dintre acestea este de remarcat categoria de acoperişuri verzi ultrauşoare. Sunt soluţia pentru orice tip de clădire, inclusiv pentru clădirile existente care, majoritatea, pot suporta încărcarea dată de un acoperiș verde ultraușor.

Beneficiile acoperișurilor verzi

Transformarea spaţiilor urbane, acoperişurilor convenționale în nişte sfere biologice, naturale, ne aduce beneficii atât ecologice cât şi economice:

  • protecția de razele UV, care duc la îmbătrânire accelerată, prematură a straturilor de hidroizolație,
  • o izolare termică si fonică mai bună
  • protecție împotriva undelor electomagnetice (vezi antene GSM instalate pe clădiri)
  • un management mai bun al apelor pluviale etc.

În plus, experienţa metropolelor europene, în care acoperişurile verzi şi grădinile pe acoperişuri sunt un lucru firesc de câţiva ani buni, arată că o grădina urbană odată înfiinţată, readuce în oraş specii de insecte şi păsări care îl părăsiseră odată cu industrializarea şi urbanizarea şi se creează astfel mici ecosisteme şi o legătură minunat de vie între grădinile din interior şi natura din jurul urbei.

Poate ar trebui să ne amintim că oraşul nu este inamicul naturii, iar insectele nu sunt duşmanii noştri, ci fiinţele acelea mici fără de care un proces esenţial pentru cultivarea hranei noastre – polenizarea – nu s-ar petrece.

Acoperișuri verzi ultraușoare, potrivite pentru orice tip de structură

Prin soluţii tehnice simple şi cu costuri accesibile (începând de la cca 40 Eur/ mp în funcție de structură/mărime suprafață), cu folosirea materialelor care provin din regiunea noastră se pot realiza de acoperişuri ultraușoare pe orice tip de suprafaţă de structură uşoară: copertine garaje, anexe din gospodărie, pergole, foișoare etc.

Nu conteaza materialul din care este construita structura, iar înclinațiile pot fi de până la 60°.

Greutate mica: doar 50-70 kg/mp

Acoperișurile ultraușoare se remarcă prin greutate mică, aceasta ajungând până la cca 50-70 kg pe metrul patrat.

Acesta însă poate fi redus chiar până la 35 kg/ mp în cazul în care există posibilitatea instalării unui sistem irigație prin picurare, care va trebui folosit doar în lunile după instalarea acoperișului verde – în perioada stabilizării și adaptării vegetației la noile condiții climatice – și apoi  doar în cazul unor secete prelungite sau expunere constantă la soare și vânt: partea sudică a clădirii, acoperiș cu înclinație mare, la înălțime, etc.

acoperis_verde_ultrausor3
acoperișuri verzi ultraușoare – drenaj

Autorizația de contruire – obligatorie

Instalarea unui acoperiș verde implică modificarea structurii acoperișului față de proiectul inițial, aducând încărcări suplimentare, chiar dacă mici, astfel este necesară obținerea unei autorizații de construcție pentru montarea acestuia.

Procedurile simple şi avizele esenţiale încurajează instalarea de acoperişuri verzi

Dacă autoritățile vor solicita nenumărate avize pentru a elibera autorizația de construcție pentru realizarea unui acoperiș verde ultraușor, realizabil pe clădiri existente, oamenii vor renunța sau se vor gândi de trei ori înainte să demareze o asemenea transformare.

În mod normal ar fi nevoie doar de o analiză a structurii de rezistență care să ateste că rezistența la încărcarea statică constructivă a clădirii respective suportă un plus de greutate de 35-70 kg/ mp.

La o analiză sumară, în afara clădirilor cu risc seismic (cele cu „bulină roșie”) celelalte clădiri chiar cele construite înainte de 1989 corespund acestor criterii de rezistență.

acoperis_verde_ultrausor4
acoperișuri verzi ultraușoare – inflorire

Tehnologiile potrivite reduc greutatea pe metrul pătrat de acoperiş verde ultrauşor

Există mai multe tehnologii prin care se pot rezolva provocările ce presupun amenajarea acoperișului verde extensiv ultraușor.

Scopul tuturor este obţinerea greutăţii minime pe metru pătrat a stratificației de vegetație funcțională, ca aceasta să nu depășească în stare saturată cu apă 50 – 70 kg/m² și totuși să asigure condițiile necesare unei vegetații minimaliste de diferite specii de suculente ca Sedum-ul (popular iarba grasă, iarba de soaldină, floarea de gheață) sau de specii de mușchi.

1. Substratul din materiale poroase, minerale sau reciclate

În cazul folosirii metodelor cu substrat compus din materiale poroase, minerale sau reciclate (perlit expandat, țiglă șpliț, zgură vulcanică, etc.) se urmărește ca în combinație cu stratul de drenaj să poată stoca apa necesară vegetației, și să asigure scurgerea surplusului de ape pluviale.

Fiecare cm de grosime a stratului reprezintă greutatea substratului mineral de la 10 până la 13 kg/m² în stare saturată cu apă. La aceste sisteme se folosește o compoziție specială de substrat care  are mărit la maxim retenția de apă chiar în strat subțire.

acoperis_verde_ultrausor2
acoperișuri verzi ultraușoare – structura
  1. Substratul poate fi completat cu vată minerală hidrofilă sau geotextil

La această tehnologie, substratul subtire conținut de ruloul de vegetație va fi așternut peste un strat de vată minerală hidrofilă sau straturi de geotextilie specială cu retenție de apă, respectiv elemente de drenaj și retenție de apă în care apa este stocată în formă de hidrogel, structură special optimizată pentru retenția apei.

Din cauza greutății scăzute față de volum, acesta va fi fixat  până la înrădăcinarea completă a stratului vegetal, care ulterior va asigura stabilitatea tuturor straturilor componente al acoperișului viu ultraușor.

Pentru a asigura vitalitatea plantelor și în strat subțire deja din clipa instalării, precum și pentru asigurarea stabilității în pantă se folosesc de obicei rulouri de vegetație special cultivate în substrat armat cu geogrile.

acoperis_verde_ultrausor1
acoperișuri verzi ultraușoare – instalare rulouri cu vegetatie

Mentenanța

Deși acoperișurile verzi extensive nu necesită întreținere susținută sau specială, – vegetația odată maturizată se autosusține – accesul pe suprafețe va fi mai dificil din cauza portanței scăzute a structurii ușoare, deci la întocmirea planului se va avea în vedere asigurarea căilor de acces pentru mentenanță.

Acoperișurile ultraușoare necesită totuși o atenție  mai mare față de acoperișurile verzi în structura clasică, astfel irigația prin picurare, microaspersoare, administrarea regulată de îngrăsăminte cu cedare lentă și eventual topdressingul cu substrat mineral fin sunt absolut necesare, mai ales în faza de maturizare.

Material realizat cu sprijinul  ODU Green Roof Tg.Mures, specialisti in acoperisuri verzi.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.