Daca treceti cu privirea peste fatadele blocurilor, veti descoperi ca cei mai multi dintre noi folosesc balconul pentru rufe, depozitare sau flori sau il incorporeaza in camera, pentru a maximiza spatiul de locuit. In timpul verii mai apar pe ici pe colo cate un scaunel, pentru stat la soare, sau cate o pergola, pentru umbrire – semne ca balconul este folosit si pentru petrecerea timpului liber, sau macar pentru cafeaua de dimineaza in zilele mai lenese.
Traim in spatii mici si poate ca ceea ce ne lipseste este o cultura a relaxarii: preferam ca toate spatiile din casa noastra sa aiba functii practice, uitand ca avem nevoie si de zone si momente doar pentru noi insine si doar pentru a ne bucura de frumusete si soare.
Loc pentru mic dejun
Nu stiu voi, dar noi cand mergem in concediu, vara, cautam intotdeauna sa luam micul dejun in aer liber. De ce n-am face asta in fiecare dimineata calda, acasa la noi? Alegeti mobilerul potrivit ca dimensiuni cu spatiul de care dispuneti, accesorizati-l in culorile si stilul dvs favorite si veti obtine un locusor tihnit, numai bun pentru o cafea fierbinte in aerul racoros al diminetii. Daca spatiul este foarte ingust, asa cum sunt majoritatea balcoanelor, optati pentru masa si scaune pliante, si astfel balconul ramane liber pentru restul zilei.
Peste zi, aceleasi piese de mobilier pot inlesni si alte activitati tihnite sau creative: citit, gradinarit, pictura, sau orice hobby ati avea. Mobilierul colorat are darul de a insufleti atmosfera, iar cel clasic, din lemn, duce cu gandul la prispa bunicilor. La crearea atmosferei dorite pot contribui si dusumelele, din lemn reciclat sau compozit, sau chiar din caramida, un covor tesut, rafturile pentru flori, culoarea si textura peretilor.
Loc de odihna pe timpul noptii
Ideea trezeste nostalgii mai ales celor care s-au bucurat de somnul odihnitor de pe prispa bunicilor sau in podul cu fan. Ce-i drept, zona in care este amplasat balconul trebuie sa fie una linistita si cu aer curat, iar ideea se poate pune in practica cu ajutorul unui pat pliant si a unei plase pentru insecte. Hamacul este si el o idee buna.
Loc de gradinarit
Balcoanele, mai ales cele insorite tot timpul anului sunt ideale pentru gradinarit. Plantele iubesc soarele, iar solutiile disponibile pe piata in ultimii ani ne permit sa cultivam orice in micul nostru balcon: legume, plante aromatice, flori de orice fel. Poate ca pe timpul iernii unele plante trebuie duse la interior, mai ales daca balconul este deschis, dar sezonul de gradinarit poate fi prelungit cu ajutorul minisolarului. Rafturile si dulapurile metalice si dusumeaua usor de curatat vor face locul unul foarte placut.
Zona de depozitare si uscator de rufe
Majoritatea dintre noi folosim balconul pentru aceste lucruri, dar o facem mai mult sau mai putin elegant. Sugestiile din aceste imagini sunt pline de simplitate si ofera o atmosfera aerisita, ordonata, ca in prima imagine, sau spatiul este ocupat doar temporar cu rufe – imaginea a doua.
Cum puteti elibera balconul de franghii de rufe, carlige si umezeala? Cand veti schimba masina de spalat sau cand planuiti reamenajarea balconului, luati in calcul si o schimbare de obiceiuri si stil: cumparati o masina de spalat cu uscator sau un uscator de rufe separat si astfel veti economisi si timp si spatiu. Daca ne gandim la spatiul ce astfel va fi folosit de familie si nu ocupat de rufe, credem ca investitia merita.
Zona de relaxare, mai degraba terasa decat balcon
In imaginile de mai jos se vede ca proprietarii s-au straduit sa includa piese de mobilier precum mici canapele, banchete, fotolii, umbrele de soare si umbrare, plante, felinare si perne moi pentru a crea o atmosfera relaxata. Masurati balconul pentru a putea include piesa dorita de mobilier, iar daca nu gasiti solutia potrivita, exista oricand solutia mobilierului incastrat, la comanda.
Zona pentru gratar
Nu este o solutie pe care am recomanda-o cuiva care locuieste la bloc, dar ea exista si arata chiar elegant, iar in conditiile in care nu deranjati pe nimeni cu zgomote sau mirosuri, o puteti aplica. Nu uitati insa ca drepturile noastre se termina acolo unde incep drepturile celorlalti.
Sa avem anotimpuri insorite!