Cum poţi scăpa de buruienile din gazon - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Cum poţi scăpa de buruienile din gazon - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Cum poţi scăpa de buruienile din gazon

Vara, buruienile din gazon sunt cei mai mari duşmani ai esteticii, iar în cele ce urmează vom trece în revistă câteva cai de a le elimina şi a preveni apariţia lor. Menţinerea unui gazon sănătos nu înseamnă doar aplicarea de substanţe atunci cand apare problema, ci prevenirea apariţiei problemelor printr-o serie de obiceiuri benefice şi menţinerea intervenţiei cu erbicide la minim.

 1. Prevenţia: îngrijeşte gazonul corect

Buruienile din gazon au mai puţine şanse să se dezvolte dacă ai un calendar corect de îngrijire:

 • Coseşte-l la înălţimea corectă, regulat, conform tipului de gazon ales.
 • Udă la intervalele recomandate pentru tipul tău de gazon, şi mai ales nu uda în plin soare, pentru a nu pierde apă prin evaporare. Nu uita că buruienile sunt specii de plante puternice şi foarte bine adaptate: dacă nu uzi suficient şi regulat, gazonul va suferi şi se va rări, în timp ce buruienile vor continua să trăiască şi chiar vor prolifera.
 • Scarifică şi aerează.  Ambele operaţiuni este recomandat să se facă primăvară sau toamna – în nici un caz în perioada de vară, când gazonul este în plină creştere şi are de înfruntat şi canicula – şi au drept rezultat un gazon cu fire viguroase şi un sistem radicular puternic, care este stimulat să producă noi plăntuţe de iarbă. Scarificarea seamănă cu o greblare apăsată, prin care resturile vegetale şi firele uscate de iarbă sunt îndepărtate. Aerarea constă în găurirea solului, astfel încât oxigenul, îngrăşămintele şi apa să pătrundă cât mai bine la rădăcină.  Aerarea şi scarificarea mai au un rol foarte important: rup stolonii sau smocurile de buruieni, slăbindu-le rezistenţa.
 • Hrăneşte: oferă-i gazonului îngrăşăminte la timp, pentru a creşte puternic toată vara. Există şi soluţii de îngrăşământ cu erbicid, care distrug buruienile în acelaşi timp cu îngrăşarea gazonului.

Vezi aici 4 paşi pentru obţinerea unui gazon puternic.

 1. Varianta ecologică: îndepărtează manual buruienile din gazon

Plivitul este varianta ecologică de îndepărtare a buruienilor, dar  implică ceva muncă din partea ta. Pe de altă parte, dacă ai doar câteva buruieni în curte, plivitul este cea mai eficientă şi curată metodă de a scapă de ele.

Trebuie să ştii însă că nici plivitul nu se face oricum:

 • Nu încerca să smulgi buruienile când solul este uscat: se vor rupe doar frunzele şi o bucăţică de rădăcină, ceea ce înseamnă că vor răsări frunze din nou la scurt timp după ce vei uda prima dată gazonul. Pliveşte când solul este ud bine, pentru a smulge rădăcina întreagă.
 • Dacă ai buruieni cu rădăcini pivotante, cum sunt păpădia sau patlagina, este cu atât mai complicat de smuls toată rădăcina. Pentru asta s-au inventat extractoarele de buruieni: lama lor de oţel, poate fi înfiptă uşor în solul umed, răsucită cu ajutorul mânerului în formă de D şi apoi extrasă cu tot cu buruiana persistentă.

Unul dintre cele mai bune modele de extractor de buruieni aici

 • Fii atent şi la buruienile care se întind la nivelul solului şi se înmulţesc prin stoloni, cum sunt iederele si trifoiul: trebuie eliminate atât rădăcinile, cât şi întreaga tulpină si frunzele.
 • Pentru buruienile anuale, care de obicei răspândesc în jur o mulţime de seminţe, cel mai bine este să le identifici şi să le smulgi cât mai devreme, înainte de a face flori.
 • Există şi buruieni extrem de rezistente, cum este pirul, care se înmulţeşte prin rădăcini subternare şi seminţe poate ajunge la adâncimi foarte mari: în aceste cazuri trebuie eliminate toate frunzele, dar şi toate rădăcinile pe care le poţi găsi. Dacă continuă să se înmulţească, doar un ierbicid total te poate ajuta.
 1. Solutia finala: erbicidele

Această este o măsură cu efecte imediate, extrem de eficace, dar şi riscantă, pentru că răspândim substanţe chimice într-o curte în care se pot juca, probabil, copii şi animale de companie. Pentru sănătatea lor şi pentru a nu afecta gazonul, trebuie deci folosite punctual şi în cantităţi cât mai mici.

Erbicidele sunt de mai multe feluri: pot acţiona doar asupra unor specii de plante, sau asupra tuturor, inclusiv a gazonului. Pot acţiona doar asupra frunzelor sau pot pătrunde până la rădăcina. Unele ucid doar plantele, altele distrug inclusiv seminţele acestora.

Aplicarea erbicidelor este riscantă, de asemenea. Vântul îl poate duce şi în zone unde nu este nevoie. Nerespectarea concentraţiei poate însemna infestarea zonei cu chimicale nedorite. Dacă buruienile sunt răspândite numai într-o zonă sau cresc punctual, foloseşte un pulverizator mic, cu duză precisă.

Pentru a determina ce ierbicid trebuie folosit, arată unui specialist buruienile din gazonul tău, pentru a aplica exact erbicidul de care este nevoie. Funcţie de cât de gravă este problema şi de tipul de buruiană  care apare în gazon, veţi afla împreună cu consultantul fito-sanitar ce tip de erbicid este mai potrivit.

5. Nu-ţi risipi energia

Lumina slabă, umbră permanentă, umiditatea mare sau solul nepotrivit, pot face creşterea ierbii imposibilă în anumite zone ale grădinii. Există însă soiuri de buruieni care cresc în orice condiţii. Pentru a nu fi nevoit să te lupţi şi cu ele, foloseşte alte tipuri de amenajare pentru acele zone ale grădinii: mulci sau pietriş decorativ.

Vezi aici alternative la gazon.

6. Cele mai comune buruieni din gazonul nostru

Sursa imagini: Wikipedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *