Plante cu flori pentru zone umbroase, frumoase și ușor de întreținut

Acolo unde nu este soare suficient, degeaba insiști să plantezi gazon sau aceleași plante ca în restul grădinii: nu vor crește niciodată suficient de puternice, sau pur și simplu efortul și consumul de resurse este prea mare. Există însă plante cu flori pentru zone umbroase, obișnuite să trăiască fără prea mult soare. Unele sunt minunate ca puncte focale în decor,  altele pot înlocui cu succes gazonul, formând la rândul lor o pătură frumoasă și proaspătă. Iar câteva au și proprietăți medicinale, pe lângă cele decorative.

Crinul de toamnă / Crinul japonez / Hosta

Crinul de toamnă este una dintre florile perene cele mai iubite din grădinile noastre: cu tufe bogate și frunze aspectoase, are nevoie de îngrijiri minime și o duce grozav în zonele umbrite. Originar din Asia de nord (Japonia, China, Coreea), crinul  japonez este o plantă perenă, care crește din rizomi și se înmulțește prin separarea tufei, primăvara. Înflorește o dată pe an, spre sfârșitul verii. Are nevoie de apă în mod constant pentru a-și menține foliajul sănătos și de mulcire dacă iernile sunt foarte geroase.

Tufele nu sunt foarte mari sau înalte, și datorită frunzelor frumos ondulate și colorate devin puncte de atracție chiar și fără inflorescențe. Începând cu luna februarie poți găsi rizomi de vânzare în magazine.

Hosta. Sursa imagine: pixabay.com

Lăcrămioara / lat. Convallaria majalis / eng. Lily of the valley 

[one_half]

Vezi Produsele recomandate

Lacramioara. Sursa foto: pixabay.com

[/one_half][one_half_last]

Delicate și cu un parfum amețitor, lăcrămioarele sunt perene și se descurcă foarte bine la umbră și umezeală. De fapt dacă aveți 2 straturi de lăcrămioară în grădină așa cum avem noi, unul la soare și celălalt la umbră, veți constata că pe cel de la umbră, unde umezeala se menține mai bine, sunt mai înalte și mai bine dezvoltate decât cele care cresc în plin soare.

Cresc din rizomi și înmulțesc prin divizarea tufei. Odată stabilizată, orice plantă de lăcrămioară va emite rapid rizomi și își va crea propria colonie. O poți transplanta de oriunde o găsești, la începutul primăverii sau toamna.

[/one_half_last]

Saschiu / lat.Vinca Minor / eng.Common Periwinkle

Este un arbust târâtor, verde tot anul, originar din Asia de Vest și Europa, care se simte foarte bine în zonele umbroase și crește spontan. Se înmulțește ușor, prin plantarea tulpinițelor în perioada de repaos vegetativ (primăvara și toamna). Ținerea tulpinițelor în apă până ce fac mustăți albe ajută la prinderea cu succes a oricărei noi plăntuțe. Rezistă bine la secetă și ger până la -35.

Arată foarte frumos, formând un covor verde închis de funze delicate, înalt de 15 – 20 cm, care în perioada de înflorire (aprilie – mai) este acoperită de floricelele mov sau albe, delicate, cu 5 petale. Statura să pitică, face Saschiul ideal că înlocuitor de gazon sau pentru acoperirea solului în zonele umbroase.

Foarte important, Saschiul este și plantă medicinală, nu doar decorativă, având efect vasodilatator, tonic,  hipotensiv, cicatrizant, astringent, hipoglicemic, antitumoral.

Saschiu. Sursa imagine: gardenality.com

Vinarița/ lat.Galium odoratum

Dacă iubești drumețiile, sigur ai întâlnit-o. Galium odoratum sau Vinarița este o specie de plante din familia Rubiaceae care crește spontan în păduri de fag, dar și pe câmpii sau pe munte, în locuri ferite de soare, în umbră pe terenuri afânate, în soluri fertile.

Plantă erbacee originară din Europa, Africa de Nord și Asia de Vest, Vinarița crește până la 30–50 cm înălțime, de multe ori întinsă pe sol sau sprijinită de alte plante. Înflorește în aprilie-mai.

La fel ca Saschiul, este și plantă medicinală, având proprietăți antiseptice, diuretice și calmante.

Este ideală pentru zonele umbrite și are un parfum ușor, proaspăt. Se înmulțește ușor, prin stoloni, așa că dacă o gasiți în pădure, tot ce aveți de făcut este să dezgropați stolonii și să îi mutați în grădină. Nu uitați să iubește umezeala tot atât de mult ca și umbra, așa că va trebui să-i asigurați apa în perioadele secetoase.

Vinarita. Sursa foto: Wikipedia

Pachysandra Terminalis

Pachysandra Terminalis este un arbust cu origini asiatice, minunat pentru acoperit solul golaș din zonele umbroase, cum este sub unii copaci cu coronament des sau lângă un zid orientat spre nord. Îi place zolul umed, așa cum este în general în zonele cu umbră persistentă, dar nu se udă abundent.

Înflorește în luna aprilie, cu inflorescențe albe, delicate și este verde tot anul.

O poți cumpăra la ghiveci și se plantează la 30-40 cm distanță, pentru că drajoneaza puternic și acoperă tot solul. Se poate diviza și transplanta.

Pachysandra. Sursa imagine: https://www.coblands.co.uk

Alte plante cu flori pentru zone umbroase

Fii atent și la alte specii de plantă care se pot găsi în mod spontan în zona umbrită a grădinii tale si pe care ai putea fi tentat sa le consideri buruieni. Plantele care deși se află la umbră au inflorescente bogate și frunze sănătoase sunt deja adaptate la acest mediu, așa că urmează doar să imaginezi un decor în care să dea bine. Ele acoperă solul altfel golaș și îl protejează de eroziune, așa că te poți gândi să le lași, chiar dacă ești tentat de un covor uniform, similar gazonului. Printre ele pot fi acestea 2:

[one_half]Ajuga (Ajuga Reptans)

[/one_half][one_half_last]Urzica moarta rosie (Lalium maculatum)

[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X