Cum amenajezi camera pentru a pune in valoare un tablou

Starea de bine simtita in momentul achizitiei unui tablou este depasita doar de satisfactia de a vedea cum acesta imbunatateste atmosfera in caminul nostru.  Daca este un tablou valoros, cu atat mai mult trebuie evidentiat prin mobilier si decoratiuni, dar si prin spatiul liber de care are nevoie pentru a fi admirat. Vom vedea mai jos cateva sfaturi pentru amplasarea unui singur tablou, iar saptamana viitoare vom reveni cu idei pentru aranjarea unui ansamblu de tablouri.

Amintiti-va vizitele la galeriile de arta: in jurul tablourilor nu exista nimic are sa va distraga atentia, nu-i asa? Dar sunt atat de bine puse in valoare pentru ca: peretii sunt vopsiti in nuante discrete si uni, rama pune in valoare panza, iar lumina este suficienta indiferent de momentul zilei. Dar spre deosebire de o galerie de arta, camerele noastre de acasa sunt mobilate si decorate, asa ca nu strica nici armonizarea decoratiunilor cu tabloul.

decorare_cu_tablou1

Culoarea peretelui ca suport pentru tablou

    1. vopsea neutra, ca in muzeu sau la galeria de arta, pentru a pune in valoare culoarea tabloului,
    2. alegerea uneia dintre culorile principale din tablou si folosirea ei pentru perete, dar intr-o nuanta mult diluata, astfel incat, prin contrast cu compozitia tabloului, sa-l scoata in evidenta pe acesta.
    3. o alta solutie de creare a unei scene pentru tablou este asezarea acestuia pe un perete colorat complet diferit si contrastant fata de ceilealti pereti din camera.

decorare_cu_tablou2

Inramat sau nu?

Rama care sa scoata in evidenta tabloul pate fi ea insasi o opera de arta. Se poate construi din lemn, metal, sticla, gips, sau o combinatia intre acestea, dar solutia optima este aceea care evidentiaza tabloul, nu intra in competitie cu acesta pentru atentia privitorului. Ramele se pot alege in unul dintre aceste stiluri:

  1. Stilul galeriei de arta: rame simple, din lemn sau metal, care doar delimiteaza discret spatiul aferent tabloului, fara a iesi in evidenta. De obicei astfel de rame simple sunt insotite de passpartout-uri in nuante neutre, pentru a da si mai multa prestanta panzei si a o proteja de contactul cu sticla.
  2. Stilul traditional, cu ornamente si margini sculptate – si acest tip de rama „cere” de obicei un passpartout.
  3. Stilul modern prepune lipsa ramei: panza este intinsa pur si simplu pe structura de lemn, iar marginile sunt pictate, in continuarea imaginii centrale.

 

decorare_cu_tablou3

Lumina

Lumina directa nu este buna pentru tablouri: in timp se deterioreaza culorile, iar sub o lampa prea puternica, culorile nu se mai vad asa cum a intentionat artistul. Pentru un iluminat corect, ar trebui sa stim cate ceva despre cum afecteaza lumina culorile.

Lumina naturala este ideala pentru adminrarea unui tablou, dar din pacate rareori are consistenta potrivita: vremea schimbatoare, norii, umiditatea din aer, totul influenteaza lumina naturala si in plus contine raze UV, deloc prietenoase cu tablourile.

Dintre luminile artificiale, lumina fluorescenta, emisa de becurile economice, nu emite intreg spectrul, deci limiteaza numarul de culori pe care le scoate in evidenta intr-o pictura si prin urmare picutura nu va fi vazuta asa cum a fost conceputa.

Lumina incandescenta, de la becurile obisnuite, emite un spectru mai larg, dar tinde sa scoata in evidenta culorile calde (rosu, galben).

Lumina de la becurile cu halogen este foarte stralucitoare si alba, iar atunci cand se folosesc becuri de putere mica scoate in evidenta albastrul si verdele.

Tinand cont de care parte a spectrului o scot in evidenta, lumina incandescenta combinata cu lumina de la becurile cu halogen este cea mai buna solutie pentru iluminatul unui tablou.

decorare_cu_tablou4

 

Decorarea camerei

Pentru a scoate in evidenta un tablou, dar si pentru a unifica camera in jurul sau, puteti prelua tema, formele sau culorile principale ale acestuia si sa le imprumutati camerei.

De exemplu temele maritime se pot relua sub forma unor machete de vase, a unei ancore sau a unui vas intr-o sticla, florile din tablou se pot regasi si in vaza sau pe materialul canapelei, o livada inflorita din tablou se poate relua sub forma unei crengi de cires in vaza, formele abstracte se pot regasi intr-un covor cu desene geometrice.

Formele sunt foarte usor de vizualizat in tablourile abstracte sau cubiste si in consecinta sunt usor de reluat in covoare, mobilier, decoratiuni. In tablourile realiste, se pot identifica diverse formatiuni, ca un munte ascutit, sau un grup de persoane de o anumita forma si se poate relua forma respectiva in camera, dar daca nu sunteti siguri, ramaneti la teme si culori, nu este nici o problema.

Culorile. Determinati care sunt culorile principale, care ies cel mai bine in evidenta: acestea sunt cele pe care le puteti relua in restul camerei cu rezultate foarte bune. Dar nu folositi aceleasi nuante ca cele din tablou. Determinati din ce familie de culori face parte culoarea dominanta si folositi pentru perdele, covoare, perne, culori si nuante mai blande, dar din aceeasi familie.

 

decorare_cu_tablou5

Inaltimea la care se agata un tablou

Ideal ar fi sa fie putin mai sus decat nivelul ochilor. Pentru ca intr-o casa exista persoane de diferite inaltimi, decoratorii au ajuns la un consens: centrul tabloului sa se afle la 1,50 – 1,60 metri de podea.

decorare_cu_tablou6

Echilibrul camerei

Chiar daca tabloul este elementul central al camerei si sub el de obicei se aseaza o canapea sau o comoda scunda, ceilalti pereti nu trebuie lasati goi. Folositi-va de mobilele mai inalte, un ceas cu cuc, un aranjament floral inalt, sau alte tablouri, pentru a oferi si acestor pereti prestanta.

Marimea mobilierului, mai ales mobilierul de sub tablou: acesta sa fie mai lat decat tabloul, fie ca este vorba despre o canapea sau o comoda.

decorare_cu_tablou7

Forma tabloului

Tabourile late dau mai bine pe peretii lati si in camere mari, iar cele inalte si inguste se potrivesc mai bine in spatiile mici si inguste.

 

decorare_cu_tablou9

decorare_cu_tablou10

decorare_cu_tablou11Sursa foto: Axis Mundi

apartament in culori neutre holul

Magazin.sporulcasei.ro/blog: mic mobilier pentru hol.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.