Atunci cand ne decidem la un proiect pentru casa, unele dintre cele mai intense discutii le avem cu proiectantul despre casa scarii si mai ales despre spatiul de sub scara interioara. Scara interioara ocupa destul de mult spatiu pe orizontala pe fiecare etaj, iar costul pe metru patrat este acelasi ca si in cazul unui spatiu cu valoare de intrebuintare mult mai mare, cum este bucataria, sau dormitorul.
Din punct de vedere estetic, un spatiu utilizat in mod frecvent, fie si numai de copii, are un aspect mult mai cald si primitor si ne va indemna sa-l ingrijim in permanenta, ca orice alt spatiu util din casa. De aceea este mai bine sa integram spatiul de sub scara in activitatile zilnice, decat sa depozitam lucruri de care nu avem nevoie.
Din aceste considerente, am ales dintre proiectele prezentate pe Sporul casei si nu numai, o serie de scari interioare care reunesc simtul practic, priceperea inginereasca, economia de spatiu si bugete, cu arta, frumosul, jocul copiilor, hobby-urile si pasiunile locatarilor.
Speram sa va inspire si pe voi!
Aceasta scara este deschisa spre living, iar spatiul de sub ea este folosit atat pe interior – pentru baia de la parter, cat si la exterior, pentru semineul si aparatul TV din locuinta. Nici peretii nu sunt neglijati aici, abundenta de lumina fiind folosita pentru a pune in valoare obiectele de arta ale cuplului.
In cazul acestui mini-turn transformat in casa de oaspeti, scara gliseaza de la stanga la dreapta si este concomitent usa micii bai.
Scara din aceasta casa foloseste atat pentru accesul la etaj, cat si pentru depozitarea cartilor si revistelor, fiind practic o succesiune de cutii intoarse. Spatiul de sub scara, ca parte din living, adaposteste la randul sau o comoda ce poate avea la randul sau multiple intrebuintari.
Aceste zone de sub scari sunt folosite tot pentru depozitat carti, dar si pentru crearea unui mic loc pentru citit sau chiar a unui mic birou.
Scara din aceasta casuta din Vancouver urca pe deasupra spatiului deschis de la parter, dar este inteligent amplasata si mascata pentru a separa vizual bucataria de living, iar spatiul mic ramas disponibil sub ea este vizitabil si este folosit ca depozitare.
Tipul acesta de scara, complet deschisa, permite folosirea spatiului de sub ea si din jurul ei oricum sau nicicum, depinde de designul scarii si cat de mult se doreste a-l expunde, dar marele sau merit este ca nu ocupa un spatiu dedicat, ci este integrata in living, da structura acestuia si nu obstructioneaza deloc trecerea luminii si aerului. Construita corect, pare usoara si aproape nu se observa intr-un interior plin de lumina.
Aceasta scara, dintr-o locuinta dezvoltata pe verticala din Tokio, unde terenul de construtii este o raritate, este finisata impecabil si este folosita pentru depozitarea cartilor si suvenirurilor familiei, ce devin astfel accesibile de la ambele niveluri ale locuintei.
De cate ori se pune problema legarii a doua apartamente pe verticala, scara interioara este una dintre cele mai mari probleme, pentru ca de obicei este asociata cu pierderea a doua spatii utile: unul la etaj si unul la parter, care se transforma in paliere de acces pentru cele 2 etaje. Iata aici 2 apartamente legate cu o scara de lemn cu tripla utilizare: acces la etaj, birou de lucru si camera de oaspeti.
In acest mic apartament de 50 mp, creat dintr-un vechi studio cu o inaltime suprinzatoare de 5.5 m, scara spre dormitorul suspendat devine parte a bucatariei, mai precis spatii de depozitare aferente acesteia, unele inchise, altele nu, pentru a crea un joc interesant si a evita monotonia.
Arhitectii de la Workshopl au reproiectat si reconstruit acasta scara pentru un cuplu tanar care avea nevoie de mai mult spatiu in casa: din spatiul gol si inutil de sub scari au facut o succesiune de sertare adanci, utile pentru practic orice se potriveste ca si dimensiune.
Iar la final, cea mai dragalasa dintre intrebuintari: loc de joaca pentru copii. Data fiind marimea viitorilor locatari, orice spatiu, cat de mic, poate fi transformat in loc de joaca, alegeti doar tema pe gustul celor mici.
buna seara.vreau si eu idei cum sa amenajez un dressing sub o scara interioara.va multumesc
Multumim pentru interes. Revenim pe subiect.