Dacă ai trecut dintr-o dată la curentul” fără chimicale” sau pur și simplu vrei să încerci să cureți casa fără să folosești de fiecare dată detergenți puternici, îți amintim în cele ce urmează de 2 substanțe care se găsesc la orice oră la tine în cămară și se pot folosi pe post de agenți de curățare.
Continuăm documentarea și în curând îți vom spune cum să-ți cureți casa folosind și alte lucruri din cămară!
1. Oțetul
Oțetul este un acid, așa că se poate folosi cu mult succes în îndepărtarea substanțelor alcaline. În lista de mai jos se află o serie de pete și mizerii comune din casă, iar dacă ai de a face cu o pată pe care nu o cunoști și vrei să folosești oțet, încearcă mai întăi să afli natura ei: acidă sau alcalină. Dacă este acidă, așa cum este ketchup-ul, de exemplu, sau sosul de roșii, oțetul va agrava lucrurile, nu va curăța pata.
Dacă este o pată de natură alcalină, cum este varul sau calcarul depus în jurul bateriei din baie, oțetul va face o treabă foarte bună.
Din același motiv, oțetul nu are ce căuta lângă blaturile sau obiectele decorative de marmură – le va ataca!
Cum putem folosi oțetul la curățenie în gospodărie:
- Depunerile de calcar din baie – în jurul bateriilor sanitare, pe capul de dus, pe chiuveta de la bucătărie – se pot curăța ușor dacă aplici oțet cu buretele și îl lași să acționeze. Ai grijă totuși ca oțetul să nu ajungă în zonele etanșeizate cu silicon sanitar – îl va dizolva.
- Dacă văruiești în casă, stropii de var se curăță extrem de repede și ușor cu oțet
- Pentru depunerile de calcar din mașină de spălat: rulează un ciclu de spălare cu oțet turnat în mașina
- Depunerile de calcar din încălzitorul de apă sau aparatul de cafea se pot îndepărta tot cu oțet
- Poți folosi oțetul la spălatul pardoselilor, turnat în apă caldă în care clătești mopul. Chiar dacă imediat după spălare se simte mirosul de oțet, după uscarea pardoselii mirosul dispare și aerul rămâne curat și proaspăt.
- Cu oțet poți face un experiment foarte cool pentru copil la școală: pune un ou în oțet și în 24, maxim 48 ore, tot calciul din coaja oului se va fi dizolvat, rămânând doar partea elastică a cojii.
Cum am folosit noi oțetul până acum
Noi am folosi oțetul:
- la detartrajul lavoarului din baie,
- la curățarea petelor de vopsea lavabilă de pe gresie și uși / geamuri după văruit
- și la spălatul pardoselilor de gresie și parchet stratificat.
- am făcut și experimentul cu oul, pentru prezentare la școală.
2. Bicarbonatul de sodiu
Este una dintre cele mai vechi “chimicale” create de om: a fost obținut în 1791 de Nicolas Leblanc și a început să fie produs la scară industrială în America de Nord în 1846.
Superputerile bicarbonatului de sodiu vin de la pH-ul sau ridicat, care îl face să fie alcalin (o bază). Dacă vă amintiți de la lecțiile de chimie, baza și acidul se neutralizează reciproc. De aceea bicarbonatul de sodiu neutralizează rapid aciditatea din stomac sau elimină rapid mirosurile neplăcute.
Extrem de ieftin, prezent în orice magazin universal sau alimentar, bicarbonatul de sodiu este la îndemăna oricând și se poate folosi la multe activități, pe lângă gătit.
Cum putem folosi bicarbonatul de sodiu la curățenie în gospodărie:
- Bicarbonatul e grozav pentru a elimina mirosurile din frigider: îl pui într-un mic vas în frigider, așa uscat, și îl lași acolo. Îl înlocuiești o dată la câteva săptămâni.
- Poți face un odorizant de cameră dintr-un borcănel de bicarbonat peste care torni 10-15 picături din uleiul esentialcare iți place. Bicarbonatul neutralieaza mirosurile neplăcute și uleiul esențial parfumează. Ca să nu se verse accidental, poți fixa o pânză fină peste gura borcănelului, cu un elastic.
- Poți folosi bicarbonatul să elimini mirosurile din scurgerile de la chiuveta bucătărie, astfel: îl torni uscat pe scurgerea chiuvetei și apoi adaugi oțet. Reacția chimica rapidă va desprinde și va neutraliza bacteriile și va îndepărta resturile de pe țeavă. În urma reacției se formează acid carbonic, care este un compus des întâlnit în produsele de curățenie. După ce lași noul compus să acționeze o perioadă, dă drumul la apă pentru a elimina resturile de pe țeavă.
- Aceeași combinație, de bicarbonat cu oțet, o poți folosi pentru a eliminat pete persistente de pe covoare. Procedezi la fel ca la chiuveta: mai întăi întinzi un strat de bicarbonat pe pată, apoi pulverizezi deasupra o soluatie de apă și oțet (1:1). Lași să se producă reacția, apoi să se usuce bicarbonatul. Bicarbonatul uscat îl aspiri, iar pata ar trebui să fi dispărut.
- Poți folosi bicarbonatul să cureți orice suprafață din bucătărie: amestecat cu apa și frecat pe suprafețe, elimină mirosurile, petele acide și mizeria.
- La fel și în baie: faci o pastă din bicarbonat și apă și freci faianța, gresia, toaleta, cada și chiuveta; după 15-20 minunte clătești cu apă caldă.
- Poți spăla fructele și legumele într-o soluție de apă cu bicarbonat – se pare că aceasta combinație alcalină elimina aproape toate pesticidele de pe suprafață fructelor. Nu și pe cele care au pătruns în fruct, totuși!
- Poți scăpa de buruienile dintre dalele aleii cu bicarbonat de sodiu: presară-l peste ele și cantitatea semnificativă de sodiu din el vă ucide chiar și cele ai încăpățânate buruieni. Nu îl folosi pentru buruienile din gazon sau cele din straturile de flori, totuși, pentru că sodiul ucide toate plantele!
Cum am folosit noi bicarbonatul de sodiu până acum:
Dintre toate acestea noi am folosit până acum bicarbonatul pentru:
- eliminarea mirosurilor din frigider
- și pentru eliminarea mirosurilor din scurgerea chiuvetei de la bucătărie, în combinație cu oțetul.
Dacă voi ați încercat alte metode de curățare cu bicarbonat, ne puteți scrie în subsol un comentariu.