Economii la incalzire cu sistemul de ventilatie cu recuperarea caldurii
4 comentarii

Aerul curat si l temperature potrivita este important pentru confortul si sanatatea noastra, dar si pentru intergritatea cladirilor. Aerul curat nu se poate obtine fara ventilarea regulatata a incaperilor, iar confortul termic la preturi rezonabile nu se poate obtine fara izolarea termica a cladirii: cladirile noi sunt etanseizate din start impotriva pierderilor de caldura, iar celor vechi li se adauga straturi izolatoare si tamplarie performanta pentru a li se creste confortul termic. Or, tocmai nevoia de izolare a cladirilor cauzeaza o parte dintre problemele de la interior: condens, igrasie, mucegaiuri si pierderea unei parti din caldura generata de centrala termica in incercarea de a aerisi corect casa.

Ventilatia prin deschiderea geamului, in special in sezonul rece, este una dintre sursele de pierdere a caldurii, si deci se facturi din ce in ce mai mari pentru incalzire. Ventilatia necorespunzatoare, pe de alta parte, inseamna acumulare de vapori si microorganisme nedorite sau pur si simplu aer statut si viciat.

Solutia cea mai buna pentru ventilatie fara pierderi de caldura se dovedeste a fi sistemul de ventilatie cu recuperarea caldurii, al carui rol este, asa cum ii sugereaza denumirea, de a evacua aerul viciat si de a transfera caldura provenita de la acesta catre aerul proaspat intodus in incapere – fara a transfera si noxele, evident. Adica fara a se mai pierde caldura prin aerisirea conventionala. Exista aparate sau sisteme care promit ca cu recupereaza 70 pana la 99% din caldura din casa, mentinand in acelasi timp un climat perfect si stabil. Recuperand caldura din casa in timpul purificarii aerului, scad costurile cu incalzirea, respective racirea locuintei.

In trimpul verii sistemul functioneaza in sens invers, “recuperand” racoarea din interior: practic se conserva aceeasi temperatura de la interior, aerul cald fiind de data aceasta evacuat si introducandu- se aer racit si purificat.

Printre avantajele sistemului de ventilatie cu recuperarea caldurii se numara:

  • Aportul de aer proaspat, fara pierderi de caldura
  • Eliminarea mirosurilor neplacute, noxelor si gazelor periculoase
  • Filtrarea aerului de praf, polen, alergeni, etc
  • Prevenirea sau tinerea sub control a unor afectiuni respiratorii sau alergii
  • Eliminarea prafului si zgomotului provenit de afara
  • Creste gradul de confort prin reducerea fluctuatiilor de temperatura
  • Asigurarea unui nivel optim de umiditate prin ventilatie permanenta
  • Previne aparitia igrasiei si a mucegaiului
  • Recuperarea caldurii care altfel s-ar pierde prin deschiderea ferestrei
  • Economii de energie si gaz in urma recuperarii caldurii

Tipuri de sisteme de ventilare cu recuperarea caldurii

1. Functie de suprafata ce trebuie ventilata, unitatile de aerisire cu shimb de caldura pot fi:

  • Unitati locale – deservesc o singura incapere, iar schimbul de aer are loc doar la nivelul acesteia
  • Unitati centrale, care pot deservi mai mult incaperi in acelasi timp, aerisind intreaga proprietate permanent si independent de conditiile atmosferice.

Exemplu de cum poate functiona un sistem cu unitate centrala:

sistem_recuperare_cu_unitate_centrala

In cazul sistemelor pentru intreaga casa, este recuperata caldura din aerul cald si viciat din baie si bucatarie (cele mai calde incaperi din casa) si transferata catre aerul ce va fi introdus in incaperile din restul casei.

2. Functie de modul de recuperare a caldurii, shimbatoarele de caldura pot fi:

  • schimbatoare de caldura in placi aer/aer
  • cu pompa de caldura tip Aer/Apa sau Aer/Aer.

Schimbator cu placi:

sistem_de_recuperare_cu_placi

3. Unitatile de aerisire cu recuperearea caldurii pot fi cu 2 randamente: un randament pentru perioadele in care incaperile sunt populate si unul pentru perioadele in care incaperile sunt goale, comutarea intre cele 2 moduri putandu-se face manual sau automat cu hygrostat (functie de gradul de umiditate al aerului).

Decizia de achizititie si recuperarea investitiei

Un astfel de sistem nu este foarte ieftin, de aceea inainte de a lua decizia de achizitie si instalare, trebuie sa fiti lamuriti in legatura cu urmatorele aspecte:

  • ce economii va genera sau in cat timp veti recupera investitia? Inlcudeti in investitie toate costurile: pretul instalatiei, montajului, costul modificarilor din casa.
  • Eficienta energetica a aparatelor cu recuperare de caldura este dependenta de rata de recuperare a caldurii si consumul de energie al ventilatoarelor.
  • Casa trebuie sa fie izolata corespunzator pentru a se evita pierderile de caldura prin pereti reci sau usi si ferestre necorespunzatoare
  • Conduita locatarilor: daca ferestrele si usile vor fi deschise si lasate asa, la fel de des si de mult ca inainte de a instala sistemul de ventilatie cu recuperarea caldurii, orice economie potentiala este pierduta din start, iar facturile dvs vor fi la fel de mari.

Surse foto: pompedecalduraeu.ro

[divider]

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

4 Comentarii

  1. Blideran Cristian 21/09/2015 Răspunde

    Buna ziua ,as fi interesat de un sistem de ventilatie cu acumulare de caldura la un subsol avand o suprafata de aprox.70 mc. pret ,etc.SATU MARE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.