Cum funcționează o baterie cu termostat și de ce ne face dușurile mai sigure
Cum funcționează o baterie cu termostat

O baterie cu termostat este o baterie extrem de simplă, care face o treabă foarte inteligentă: menține constantă temperatura apei la duș sau lavoar, indiferent cât de mult fluctuează temperatura apei la sursă: centrală / boiler / panouri  solare pentru încălzit apa.

De altfel, cele mai multe cereri pentru baterii termostatice le avem de la clienții magazinului nostru, care au instalate panouri pentru încălzirea apei și care nu pot controla temperatura apei fierbinți care ajunge la lavoar / duș.

O baterie termostatata clasică are un buton pentru setarea temperaturii apei și unul pentru a stabili debitul apei amestecate, care iese din baterie.

 

Cartușul termostatic – elementul cheie al bateriei termostatice

Elementul cheie al bateriei termostatate este cartușul termostatic – cel care face amestecul de apă caldă și rece, pentru a livra apă caldă exact așa cum ai nevoie.

În ciuda sarcinii inteligente pe care o are, componentele cartușului termostatic sunt toate piese statice, iar funcționarea sa se bazează pe legile fizicii.

Elementul termostatic este piesa cea mai importanta a cartusului termostatic si este cel mai adesea o capsulă plină cu ceară, care expandeaza sau se contractă ușor în funcție de temperature înconjurătoare (apa din interiorul bateriei). Capsula cu ceară este cel mai des utilizată la bateriile cu utilizări casnice, oferind cea mai mare acuratețe, reacție promptă și viață lungă și prin urmare mai multă siguranță.

Celelelte 2 sisteme de termostatare sunt: cu banda bi-metalică și sistemul umplut cu lichid. Toate 3 sunt concepute pentru a reacționa la temperatura apei amestecate și a schimba astfel cantitatea de apă fierbinte ce pătrunde în cartuș.

Cum funcționează cartușul thermostatic

Bateria termostatică are 2 butoane: unul pentru stabilirea temperaturii  și celălalt pentru debitul apei.

Când fixezi butonul la o anumită treaptă de temperatură, practic stabilești care va fi poziția valvelor prin care intră apă caldă și rece în baterie.

Butonul de debit stabileste care este debitul apei amestecate care iese din baterie pentru a fi folosită.

Ce se întâmplă în interiorul bateriei

Elementul termostatic (capsula termostatică) “simte” în permanență temperatura apei amestecate în interiorul bateriei.

Dacă temperatura apei din interior devine prea rece sau prea fierbinte:

  • Capsula se dilată sau se contractă ușor
  • Dilatarea sau contracția capsulei ajustează valvele prin care ajunge apă caldă și rece în baterie, schimbând proporția amestecului
  • În acest fel, apă pe care o folosești are temperature constantă, stabilită de tine, tot timpul utilizării dușului.
Cartus baterie termostatica
Sursa imagine: https://www.hpacmag.com/features/1004124380/

De ce este baterie termostatică foarte sigură împotriva arsurilor

În cazul în care aportul de apă fierbinte este prea mare, elementul termostatic se dilată rapid și reduce mult sau oprește complet afluxul de apă fierbinte, prevenind astfel situațiile neplăcute sau tragice.

Bateriile termostatate au trepte pre-setate de temperatură, iar altele au și elemente suplimentare de siguranță:  dacă apa trece peste o anumită temperatură, fluxul de apă este închis complet. Datorită acestor caracteristici, bateriile termostatate sunt extrem de sigur de folosit în orice baie, protejându-ne de arsuri.

Din acest motiv bateriile termostatate sunt foarte sigure pentru copii și pentru persoanele în vârstă.

Rezistența în timp a bateriilor termostatice

În timp, cartușurile termostatice pot fi afectate de depuneri de minerale (în speciale calcar), ori de utilizarea intensivă – ca și în cazul oricărei alte baterii sanitare.

Din fericire, cartușurile pot fi înlocuite.

De asemenea, un filtru pentru dedurizarea apei care intră în instalație este un element foarte important.

România este o țară cu apă dură iar sărurile de Calciu și Magneziu au tendința să se depună în interiorul instalațiilor noastre sanitare și al electrocasnicelor. Din acest motiv toate instalațiile din casă trebuie protejate cu filtre anticalcar.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Modifica Preferintele Cookies