Cum se planifică o amenajare apartament – perspectiva arhitectului. Interpretarea unui spațiu nou.
0 comentarii

Acest material este despre interpretarea spațiului dat pentru o amenajare apartament (orice amenajare apartament) din perspectiva unui arhitect. Este realizat cu ajutorul profesioniștilor de la MISO Architects  și oferă o perspectivă unică asupra observațiilor pe care la fac aceștia atunci când preiau un spațiu nou spre amenajare: la ce se uita prima data când intra într-o casă, cum evaluează ceea ce există și cum gândesc mobilarea în funcție de asta.

Amenajarea holului

Holul unui apartament are de îndeplinit o mulțime de sarcini grele: tranzit persoane, depozitări, dressing, acces și redistribuire utilități, zonă de primire.

Perspectiva arhitectului în amenajarea holului

Ușa de intrare este importantă și pentru cei care privesc de la interior, adică pentru voi, locatarii, nu doar pentru cei care sosesc în vizită. Ce culoare are și cum se va integra în noua amenajare apartament? Dacă nu se potrivește cu noul layout, ce soluții de decorare ai? O poți vopsi? Alte soluții de mascare?

Pardoseala: Ce fel de pardoaseala este în hol și cum se potrivește asta cu stilul de viață al familiei? Trebuie schimbată? Se dorește armonizarea cu restul casei? O pardoseală unitară înseamnă un flow unitar, o imagine unitară și deschisă.

Vezi Produsele recomandate

Spațiul include o zonă pentru dressing? Se dorește așa ceva sau aici va fi doar un cuier pom și un pantofar? Există spațiu pentru un dressing?

Sunt la vedere țevi și fire pentru gaz, curent, cablu TV, modemuri și instalații wireless? Se pot acestea integra în sistemul de dulapuri / dressing, pentru o imagine mai „curată”?

Există altfel de infrastructura în hol, care trebui integrată sau modificată (mașină de spălat, uscător)? Cum se poate realiza integrarea, astfel încât să păstrezi un design unitar? Sunt importante conexiunile  la apă, canalizare și curent. Alegând un model de mașină de spălat încorporabilă, o poți integra în mobilierul holului.

Firele pentru iluminat: câte și unde se află? Cum se vor face racordurile pentru noile sisteme de iluminat, dacă se modifică? Se vor încrucișa cu mobilierul, ușile, celelalte sisteme? Iluminatul, dacă va suferi modificări, va trebui integrat în noul design.

In imaginile de mai jos: holul de acces in apartamentul Singer

Amenajarea bucătăriei

De asemenea o încăpere complexă, cu multiple funcții și electrocasnice, bucătăria trebuie planificată riguros pentru a rezulta un design unitar, dar și un flux logic de lucru. În plus, la majoritatea apartamentelor de bloc, bucătăria include și centrala termică. În unele situații, în funcție de configurația apartamentului, bucătăria trebuie să includă și mașina de spălat rufe.

Infrastructura bucatariei

La majoritatea apartamentelor de bloc toată infrastructura necesară funcționarii bucătăriei – alimentare cu apă, scurgerea, precum și alimentarea cu gaz – se află pe un singur perete. Prin urmare, majoritatea configurațiilor de bucătarii de bloc sunt liniare, fie că este vorba despre o singura linie de lucru, fie de 2 linii paralele.

Dacă se dorește o configurație în L sau cu front de lucru pe ambii pereți, cel mai simplu de mutat sunt firele electrice. Dacă se dorește mutarea aragazului sau cuptorului pe gaz în alt loc decât cel prestabilit, trebuie întocmit proiect și trebuie executată lucrarea aceasta cu o firma specializată.

În cazul bucătăriei clasice, cu utilitățile pe o singură parte, trebuie observată configurarea alimentării cu apă și gaz, precum și distanțele dintre aceste puncte. În cazul în care alimentarea și scurgerea de apa se află la un capăt, iar alimentare cu gaz la celalalt capăt al peretelui, atunci configurarea bucătăriei este prestabilită: zona de preparat/ spălat la un capăt și zona de gătit la celălalt.

Baterii sanitare aici.

Gazul este important cel puțin pentru centrală, dacă cumva familia dorește plită electrică / pe inducție și cuptor electric.

Dacă toată zona de lucru se integrează într-un singur blat, ideal este să rămână și spații libere la capatele acestuia – minim 40 cm pentru o ergonomie bună.

Electrocasnicele din bucătărie

Frigiderul: unde îl amplasăm? Configurația ideală pentru o bucătărie liniară este frigider – chiuvetă – plită, cu spații între ele, pentru un flux ergonomic, așa că dacă locul chiuvetei și al aragazului sunt prestabilite, trebuie să găsim un loc potrivit și pentru frigider.

Mașina de spălat vase dacă se dorește, trebuie integrată în zona chiuvetei și a sertarelor / dulapurilor cu veselă.

Hota este obligatorie, iar distanța la care se află față de peretele exterior poate modifica configurația dulapurilor, care au și rol de mascare a instalațiilor. Mărirea sau rearanjarea unor dulapuri poate rezolva de obicei genul acesta de problemă.

Dulapurile de sus prelungite până la tavan oferă un design curat, spații suplimentare de depozitare și pot masca foarte multe elemente de infrastructură.

Prizele: să fie destule și să fie poziționate corect în raport cu electrocasnicele. Prizele nu trebuie poziționate niciodată deasupra plitei sau a chiuvetei, nici în zona cuptorului. Ideal este că hota să aibă o priză separată, poziționată lângă ea, pentru a se evita firele întinse la vedere în zona plitei.

In imaginile de mai jos: Bucataria deschisa din Travelers Home.

Amenajarea zonei de noapte

Dormitorul adulților

În dormitorul adulților trebuie să stabilești mai întăi pe ce perete va fi poziționat patul dublu. În unele cazuri, există indicii în acest sens, cum ar fi: 2 prize pentru veiozele de pe noptiere, sau 2 întrerupătoare pentru corpurile de iluminat de lângă pat.

În orice dormitor trebuie și un corp de iluminat central, cu întrerupătorul său separat. O soluție pentru controlul centralizat al luminilor din dormitor este prezența a 3 întrerupătoare pentru iluminatul central: pe fiecare parte a patului și  le intrarea în cameră.

Elementul central în dormitor este patul dublu, dar de obicei există și depozitări, iar aici soluția cea mai bună sunt dulapurile încastrate, construite pe comandă. Poziția și mărimea lor depinde de spațiul disponibil.

Ideal este să maximizăm spațiile de depozitare din dormitor, dar trebuie să rămână spațiu suficient pentru circulații.

Dacă se doresc și alte funcții în dormitor, cum ar fi un birou sau o bibliotecă, trebuie integrate și acestea.

In imaginile de mai jos: dormitor apartament LED

Camera copiilor

În orice amenajare apartament, camera copiilor trebuie să includă obligatoriu o zonă de birou și una pentru dormit. În funcție de spațiul disponibil se pot adaugă zone de depozitare pentru haine, cărți, jucării.

Mobilierul poate fi adaptabil, pentru a se putea modifica pe măsură ce copilul crește. În special în zona biroului pot apare astfel de piese care se pot adapta: birou și scaun birou copii ajustabile pe înălțime.

Iluminatul trebuie gândit separat pentru fiecare zonă, sau măcar pentru zona de studiu, care are nevoie de lumină naturală și de lucru corespunzătoare.

În imaginile de mai jos: camera copilului din Travelers Home.

Amenajare baie

În apartamentele cu o singură baie, cada este o opțiune foarte populară. Pentru că se folosește și pentru dușurile zilnice, se poate instala un paravan de sticlă pentru protecție anti stropire.

Poți merge pe lavoar și oglindă simple, dar le poți înlocuit cu piese cu depozitări. Lavoarul cu corp pentru depozitări este o soluție foarte practică. Pentru mai mult spațiu se poate opta pentru un corp cu blat mai larg decât lavoarul.

Un alt spațiu de depozitare posibil este cel de deasupra rezervorului de toaletă. Aici se poate instala un alt dulap suspendat.

La mobilierul de baie trebuie alese materiale rezistente la umiditate.

În băile suficient de generoase se poate instala și mașina de spălat rufe, plus uscător electric, dacă se dorește. Infrastructura aferentă acestora trebuie mascată în mobilier, pe cât posibil.

Iluminatul în zona oglinzii trebuie să fie suficient de bun, dar să se poată crea și un iluminat pentru scenariul de relaxare. Priza trebuie poziționată astfel încât să fie utilă, dar în același timp departe de orice sursă de apă.

Imaginile de mai jos: baile apartamentului LED

Amenajare apartament – finisajele și importanța lor

Finisajele contribuie la unificarea designului, așa că trebuie alese cu grijă.

Pardoselile de același tip asortate cu plintele asigură o imagine unitară în toată casa

Pardoseala laminată este o soluție economică, practică și ușor de montat la care se recurg majoritatea dezvoltatorilor și proprietarilor. O altă opțiune durabilă este parchetul stratificat, dar costurile sunt semnificativ mai mari.

Plintele pot fi din diferite materiale și cu diverse profiluri. Adesea se alege plinta în ton cu parchetul, dar nu este întotdeauna o idee bună, mai ales dacă este și o plintă cu profil proeminent. Plintele se pot alege albe, în ton cu albul pereților, sau în ton cu tâmplăria interioară, contribuind la unitatea imaginii. Profilurile discrete contribuie la design dar și la întreținerea ușoară.  

Un alt element care se poate asorta sunt glafurile, de asemenea bine de pus în ton cu plintele și tâmplăria. Pe lângă funcția estetică, glafurile au și funcție practică, protejând peretele de murdărie.

apartament amenajat de MISO Architects - living si bucatarie

Încălzire și climatizare

Tipul de încălzire – prin pardoseală sau cu radiatoare – influențează orice amenajare apartament prin aceea că trebuie gândite elementele de decor și de mobilier, astfel încât să mascheze radiatoarele fără a le scădea din eficiență. În cazul încălzirii prin pardoseală, singura care trebuie integrată în decor este centrala termică.

Aerul condiționat trebuie planificat de la început: numărul de unități interioare și exterioare, trasee pentru firele electric, trasee pentru țevile de condens.

pantofar cu sezut

Magazin sporulcasei.ro/blog: mic mobilier si obiecte sanitare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X