Pregătiri pentru sezonul rece. Măsuri de protecţie la îngheţ şi umezeală

În curând natura va arunca asupra noastră cele mai greu de îndurat fenomene meteo: zăpadă, polei, frig, viscole şi aceasta pentru câteva luni bune, aşa că este momentul să ne gândim la pregătiri pentru sezonul rece. Casa, grădina şi apartamentul trebuie pregătite pentru sezonul rece, tot aşa cum ne pregătim şi ne inspectăm din timp garderoba adecvată. Lopata şi freza de zăpadă, spărgătorul de ghiaţă şi împingătorul de zăpadă vor deveni în curând cele mai utilizate unelte şi utilaje din gospodărie.

Şi pentru a nu ajunge din nou la celebra expresie “iarna nu-i ca vara”, sau la situaţia de „a te lua iarna prin suprindere” e bine să te gândeşti al lista de activităţi pregătitoare pentru a-ţi pune proprietăţile la adăpost de stricăciunile datorate umezelii şi îngheţului.

1. Uneltele pentru zăpadă şi gheaţă

Inspectează lopeţile, spărgătorul de gheaţă, eventual mătura şi împingătorul de zăpadă. Atât uneltele cât şi cozile trebuie să fie în stare bună. Dacă nu sunt în stare bună, repară-le sau înlocuieşte-le acum. Mai ai timp. Fă-le loc în partea din faţă a magaziei sau debaralei, iar pe cele pentru lucrul pământului şi gazonului, curăţă-le şi pune-le mai în spate.

2. Freza de zăpadă

Într-o curte mare, lopata nu va face faţă unei ninsori abundente (sau mai bine zis omul nu va face faţă). Dacă ai o freză de zăpadă este timpul să o verifici, să o lubrifiezi, dacă e cazul şi să îi înlocuieşti uleiul, dacă are motor termic.

Nu ai încă o freză de zăpadă? Dacă ai o curte fără denivelări majore şi cu alei bine pavate, consideră să-ţi cumperi una dintre numeroasele modele de freze de zăpadă pentru a-ţi uşura viaţa pe timp de iarnă. Pentru o curte mică, o freză de zăpadă electrică, cu o singură turbină este suficientă. Pentru o curte mare, cu alei numeroase şi parcare generoasă, o freza de zăpadă pe benzină, cu două turbine, asigură o curăţare rapidă şi eficientă.

3. Fă ordine în curte

Chiar dacă nu foloseşti freza de zăpadă, care are nevoie de un teren plat şi curăţat de jucării, pietre, crengi, lemne, furtunuri, recipiente, etc, nu lăsa să se aşeze zăpada peste toate acestea. Sub zăpadă, ce este din lemn va fi pătruns de umezeală şi va putrezi, ce este din plastic se va umple de apă şi noroi, iar fierul va rugini. Strânge tot de prin curte şi depozitează sau aruncă, iar la primăvară, când se va topi zăpadă, vei fi recunoscător că ai făcut-o.

4. Curăţă copacii

Dacă asta vara ai ochit câteva crengi uscate, care se înclinau prea tare, sau care dau semne de boală, taie-le acum. La iarnă, pline de zăpadă şi în bătaia vântului se vor rupe cu siguranţă şi este posibil să cadă peste ceva ce preţuieşti. În plus, în urma curăţării, chiar drastice, copacii bătrâni lăstăresc din nou şi se umplu de viaţă în anul următor.

5. Verifică centrala şi aeriseşte caloriferele

Verifică documentele centralei să te asiguri că ai făcut revizia tehnică la timp. Aeriseşte caloriferele şi completează circuitul cu apă, dacă a scăzut presiunea sub valorile recomandate şi nu exagera şi temperatura ambientală, pentru a nu usca aerul prea tare. Ai apă dură în zonă? Instalează un dedurizator, dacă nu ai deja unul şi vrei asigura o funcţionare bună şi o viaţă lungă centralei tale.

6. Verifică şi curăţă coşul de fum

Cei care ard în centrală sau sobă combustibil solid, ştiu că gudronul se depune în timp pe pereţii coşului de fum şi produce eroziunea pereţilor din metal ai centralei. Pentru curăţarea coşului de fum cheamă întotdeauna un profesionist.

7. Foloseşte lemne uscate

Cumperi lemnele gata spintecate? Depozitează-le într-un loc ferit de precipitaţii şi ţine un topor bine ascuţit la îndemână tot timpul. Dacă vrei să cumperi lemne întregi, îţi poţi cumpăra un despicător de lemne care să te ajute la treabă. Foloseşti peleţi? Refă-ţi rezervele.

Indiferent ce fel de combustibil solid foloseşti, asigură-te că este foarte bine uscat şi păstrat într-un loc ferit de umezeală. Combustibilul bine uscat asigură o ardere curată şi depuneri mici de gudron.

8. Curăţă jgheaburile şi burlanele de frunze

După ce au căzut toate frunzele fă o inspecţie a jgheaburilor şi eliberează-le de frunzele depuse acolo, altfel la iarnă se vor umezi şi vor îngheţa şi se vor transforma în adevărate dopuri. Şi dacă tot eşti acolo, ia în considerare şi instalarea unor sisteme de degivrare, pentru a ajuta zăpada să se topească în zona jgheaburilor şi burlanelor şi să se scurgă.

Si dacă stai la bloc trebuie făcută inspectarea acoperişului. Chiar dacă primii afectaţi de o eventuală stricăciune sunt cei de la ultimul etaj, va fi afectată integritatea şi valoarea clădirii ca întreg, iar în eventualitatea unor reparaţii ulterioare, răspunderea se împarte în mod egal.

Surse imagini: Pixabay, Shutterstock, Ariston.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.