Alegerea ghiveciului potrivit pentru cactus

La fel ca orice planta, si cactusul se planteaza intr-un ghiveci de plastic sau de lut, care apoi se pune intr-un vas decorativ. Din motive practice, se recomanda utilizarea ghivecelor de plastic in locul celor de lut.

Ghivecele de lut prezinta un singur orificiu de scurgere, iar radacinile plantelor se aduna si se aglomereaza in acesta. Radacinile crescand se lipesc de peretii vasului, iar la transplantare plantele vor suferi. In schimb in vasele de plastic, care prezinta mai multe orificii, radacinile impanzesc uniform spatial pe care il au la dispozitie si nu se lipesc de peretii ghiveciului. Marimea ghiveciului se alege in functie de marimea plantei si de dimensiunile radacinilor.

Se are in vedere faptul ca intr-un ghiveci mai mare decat este necesar pamantul absorbe mai multa apa, care, adunata in exces, se elimina mai greu iar pericolul putrezirii radacinilor este mai mare.

Direct in vase decorative?
Nu vom planta niciodata cactusii direct in vase decorative sau containere, deoarece acestea nu asigura drenajul. Acelasi lucru este valabil si pentru cactusii care se cultiva in vase suspendate.

Vasul de plastic, ieftin si practic, prevazut cu un drenaj corespunzator, reprezinta cea mai buna alegere pentru cactusi, ca plante sensibile la excesul de umiditate. Surplusul de apa, adunat in farfuria de la baza ghiveciului, se poate indeparta cu usurinta.

Vasele cactusilor de talie mica

Se intampla adeseori ca, din motive estetice, cactusii de talie mica sa se planteze in vase plate. Pentru utilizarea acestor vase trebuie alese specii corespunzatoare, adica specii rezistente la seceta si la umiditatea in exces la nivelul radacinilor.

Dar si asa, se recomanda verificarea periodica a substratului de cultura si aerisirea acestuia (daca este necesar), respective atentie la uscarea zonei radacinilor.

Eliminarea surplusului de apa, scoaterea plantei din ghiveci si indepartarea substratului de cultura prea umed pot fi metode salvare in cazul excsului de umiditate. Daca se tine cont de toate recomandarile, pot fi incercate toate tipurile de ghivece. Efecte deosebite se pot obtine prin folosirea, de exemplu, a vaselor de sticla, acvariilor, cosuletelor, containerelor, tavitelor, a cutiilor de diferite forme sau a vaselor de piatra.

Orice am alege, cel mai important este ca in zona radacinilorsa se poata controla regulat umiditatea si sa se poata interveni la nevoie. In caz contrar nu se vor putea admira prea mult aceste plante atat de indragite.

Vasul potrivit pentru fiecare tip de radacina

Ca toate plantele, si cactusii prezinta un sistem radicular diferit, in functie de specie. De aceea, la alegerea ghiveciului potrivit pentru cactus, trebuie sa se cunoasca tipul de radacina al speciei respective si tipul de vas in care planta sa se poata dezvolta in mod corespunzator.

a.Radacini pivotante: Unele specii ale genurilor Peniocereu, Sulcorebutia, Ariocarpus, Lophophora si Opuntia nu sunt potrivite pentru cultivarea in vase plate, deoarece radacinile acestora nu gasesc spatiu suficient dezvoltarii adecvate. Radacinile pivotante prezinta un pivot central solid, din care se dezvolta radacinile secundare. Acest tip de radacina exploreaza un volum mare de substrat, dar pe adancime, nu pe latime. Avantajul radacinilor pivotante, intalnit si la plantele suculente, este au capacitate de inmagazinare a apei.

b.Radacini tuberizate: Sunt organe speciale care au suferit modificari structurale. Sunt capabile de regenerare, insa nu indeplinesc numai rolul clasic al radacinilor, adica de fixare a plantei si de absorbtie a apei si a sarurilor minerale. Principalul rol al radacinilor tuberizate este de a inmagazina substante de rezerva si apa. Asfel de radacini tuberizate intalnim la unele specii de Wilcoxia si Opuntia. La specia Opuntia macrorhiza pe radacinile tuberizate se formeaza radacini secundare, la fel ca la speciile cu radacina pivotanta.

c.Radacini fasciculate Cactusii cu radacini fasciculate se pot cultiva aproape in orice tip de vas. Radacinile subtiri, cu ramificatii egale, se dezvolta uniform in toate directiile si impanzesc egal substratul, de aceea isi gasesc oriunde spatiu suficient pentru dezvoltare. Cactusii din aceasta grupa, cum sunt speciile genului Ferocactus, Cereus, Gymnocalycum, se pot planta si in vase plate, tavite sau galeti. Acest tip de radacina se intalneste si la cactusii de talie inalta, cum este de exemplu specia Myrtillocactus.Specific acestei specii este faptul ca radacinile subterane fasciculate au capacitatea de a emite noi lastari, care ies la suprafata, formand astfel o noua planta. Practic, acest lucru nu se intampla niciodata la exemplarele Myrtillocactus cultivate in locuinta.

d.Radacini adventives Speciile de cactusi taratori si cele epifite, foarte indragite de amatori, dezvolta din tulpina radacini adventive, aeriene. Este vorba de unele specii ale genurilor Rhipsalis si Hylocereus. Aceste radacini au, pe langa rolul de asigura hrana, si rolul de a fixa planta. Iedera si vita-de-vie decorative Parthenocissus au de asemenea radacini adventive fixatoare. Radacinile adventive ale cactusilor nu prezinta importanta deosebita la alegerea vasului, insa acestea sunt foarte importante pentru plante; de aceea nu se elimina si nu se taie din motive estetice. In schimb, acesti cactusi se pot aseza langa diferite plante, pe care radacinile aeriene se pot fixa.

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.