8 idei de mascat un zid inestetic cu ajutorul plantelor

Pereții unui garaj sau ai magaziei, gardurile de la limita proprietății sau orice altă construcție cu rol mai mult tehnic decât estetic, pot fi făcute să arate mult mai atrăgător cu ajutorul plantelor.

De asemenea, plantele de mai jos pot fi folosite cu succes în decorarea curților mici de oraș, care cu greu au spațiu pentru mai mult decât o mașină, dar au nevoie de elemente naturale pentru a fi primitoare.

Chiar dacă ai spațiu puțin pentru plantare, arborii, arbuștii și plantele cățărătoare de mai jos se pot descurca și în condiții limitate, cu puțin ajutor din partea ta.

Vezi aici cremaliera pentru uși de garaj.

Vezi Produsele recomandate

Arbori și arbuști decorativi

Casa in Mexico CIty: folosirea vegetatiei pentru delimitarea proprietatii

Arborii și arbuștii columnari, cum sunt tuia, carpenul sau fagul columnar sunt minunati pentru delimitări, pentru a masca o trecere și pentru a infrumuseța o zonă lipsită de verdeață.

Atât înălțimea cât și grosimea se țin ușor sub control prin tundere regulată. Își mențin frunzișul tot anul, iar foiasele, chiar dacă pierd mare parte din foliaj în timpul iernii, atrag atenția prin silueta tulpinii.

Pomii fructiferi columnari

Meri columnari plantati in jardiniera

Asta s-ar putea numi să îmbini utilul cu plăcutul: aduci în prim plan arborii, în loc de zidul gol, iar în sezonul fructelor te bucuri de culoare și aroma cireșelor, prunelor, merelor – orice soi ai ales.

Pomii columnari pot crește la fel de bine în sol sau în ghivece și sunt ideali pentru grădinile unde spațiul este limitat. Trebuie să înveți să-i cureți pentru a-i menține productivi și frumoși în același timp, dar avantajele întrec cu mult efortul necesar.

Pomii columnari sunt un exemplu excelent pentru cei care au spațiu limitat în curte, dar ezită în ceea ce privește cultivarea lui. Atât timp cât orice centimetru pătrat de pământ are capacitatea de a produce roade dacă îi permitem, pomii fructiferi columnari sunt un foarte bun prilej pentru a încerca.

Pomi fructiferi pe spaliere

Pom fructifer pe spalier, paralel cu zidul

Decorarea zidurilor cu pomi fructiferi columnari este o idee care a înflorit în perioada Renașterii și este specifică grădinilor închise. Avantajele sunt reciproce: pomii profită de protecția și căldura zidurilor construite de om, pârguind fructele mai repede și mai bine, în timp ce locuitorii grădinilor profită de frumusețea pomilor și bogăția de fructe aflate la o întindere de braț.

Pomii fructiferi sunt plantați chiar lângă zid sau gard și apoi sunt direcționați pe spalierele fixate de ziduri. Poți încerca această tehnică cu orice specie, dar cele mai des întâlnite sunt mărul, părul și cireșul.

Sunt importante expunderea la soare a zidului respectiv și priceperea grădinarului. Pomul respectiv trebuie curățat astfel încât să crească numai ramurile care te interesează și trebuie și legat corect și la timp, tot în scopuri de direcționare.

 

mascare zid cu pomi fructiferi columnari
Pom fructifer columnar directionat pe zid

O altă metodă este direcționarea pomilor columnari pe spaliere, care sunt plantați de la bun început cu o inclinație de 45 de grade – ca in imaginea de deasupra. Axul central al pomului este direcționat înclinat pe spalier, până în punctul în care atinge înălțimea maximă a gardului / zidului din spate, în timp ce ramurile de deasupra formează o rețea bogată de ramuri roditoare.

Pentru direcționarea ramurilor, acestea trebuie fixate de un sistem de susținere metalic, așa cum se observă și în imaginile de mai sus. Poate părea ușor intimidant pentru început, dar încearcă măcar cu 2 pomi  și vezi ce merge și ce nu.

Nu uita să uzi pomii plantați. În timp, dacă se dezvoltă cum dorești, poți instala un sistem de irigare prin picurare.

Gard viu

casa cu amprenta de 45 mp2

Buxusul sau lemnul câinesc sunt în continuare soluțîi populare pentru gard viu de delimitare sau de mascare: cresc relativ încet, au siluete suple, ramuri dese și se îngrijesc ușor, cu foarfeca manuală sau trimmer-ul electric.

Iedera / vița sălbatică sau plantele agățătoare cu flori

Zona verde bogata cu tot felul, de plante ornamentale, in jurul aceste case din

Iedera este una dintre cele mai ușoare metode de a masca un zid cu plante ornamentale. Practic nu necesită întreținere, decât poate măturarea periodică a frunzelor căzute, plantele se dezvoltă în voie atât timp cât condițiile sunt bune.

Iedera și vița sălbatică au sisteme naturale de fixare pe ziduri, dar plantele cățărătoare cu flori nu, așa că pentru acestea construiește un mic spalier din lemn sau metal, cât mai lipit de zid, pentru a le susține.

Ierburi ornamentale

casa cu amprenta de 45 mp 15
Ierburi ornamentale in fata zidului ce delimiteaza proprietatea

Pot fi spectaculoase ca și colorit și sunt suficient de înalte pentru a distrage atenția de la ce se afla în spate. Perioada lor de maximă frumusețe este vara, dar tot atunci ai și tu nevoie de un element decorativ în grădină, iarna fiind anotimpul statului în casă, oricum.

Jardiniere zidite

casuta de 70 mp cu birou inclus
Protectie vizuala dintre strada

Dacă este zidul tău cel pe care îl vrei ornamentat, este simplu să decizi crearea unei jardiniere zidite, pe care să o umpli cu flori în funcție de sezon. Nu uita să pui o folie hidroizolanta în interiorul jardinierei, mai ales dacă este lipită de zid, pentru a evita infiltrațiile de apă.

Poți planta orice îți dorești în jardiniere, de la plante suculente până la specii diverse de flori perene. Dacă vrei să schimbi decorul în funcție de sezon, poți trata jardiniera ca și pe ghivecele ornemantale: nu o umpli complet cu pământ, ci amplasezi acolo ghivecele dorite în fiecare moment al anului.

Ghivece ornamentale  

O curte mica sai ingusta, delimitata de ziduri, imbogatita cu plante in jardiniera si ghivece

Amplasate strategic, ghivecele ornamentale sunt impresionante prin volum și silueta și devin puncte focale imediat.  Poți flanca cu ele o intrare, poți infrumuseța un colț golaș sau poți distrage atenția de la zidul de cărămidă din spatele curții, ori de la peretele metalic al garajului. Aici despre umplerea și folosirea ghivecelor ornamentale.

Pentru iubitorii de activități outdoor, oferte de camera sport.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X