Vacanţă într-o zonă izolată? Surse alternative de energie termică şi curent

Imaginea unei cine în faţă şemineului duduind, cu câteva lumânări pentru atmosferă, în timp ce afară şuieră vântul şi trosnesc copacii poate părea romantică, dar atât timp cât lumina eletrică se află la o atingere de întrerupător.

Cine a petrecut sărbătorile în locaţii izolate şi a rămas fără energie, ştie că nu este deloc romantic să dormi cu căciula pe cap, să-ţi îngheţe respiraţia imediat ce scoţi capul din plapumă şi să aştepţi dimineaţa jumătate de oră până se înteţeşte focul suficient ca să poţi face un ceai.

Siguranţa şi sănătatea sunt mai presus de toate, aşa că fie vă alegeţi locaţii cu recomandări şi review-uri bune, fie vă asiguraţi că acestea au surse alternative de energie termică şi curent, care să menţină clădirea în condiţii locuibile până ce puteţi pleca în siguranţă de acolo.

cabana_arsenal7
Un vechi arsenal elevatian este tranformat in casa de vacanta aici.

Varianta strămoşească: soba pe lemne

Sobe peste tot în clădire, dintre care măcar una cu plită, cu coşurile curăţate şi lemne tăiate la îndemână sunt mană cerească atunci când se defectează centrala sau se întrerupe curentul. Soba este însă tipul de dotare ce cade în grijă proprietarului. Ceea ce ţine de voi este priceperea în întreţinerea focurilor, tăiatul lemnelor şi păstrarea siguranţei tuturor. Va trebui să munciţi puţin pentru propriul confort, dar merită. În aceste condiţii lumina lumânărilor chiar va părea romantică, nu disperată.

Nu uitaţi că alimentele vor trebuie scoase din frigider şi mutate într-o zonă rece a casei, pentru a nu se altera. Dacă nu veţi avea nici apă, dar există o fântână sau un izvor în zonă şi toaletă în curte, veţi avea prilejul să experimentaţi toate deliciile unei adevărate vieţi rustice, dar măcar veţi fi sănătoşi la finalul excursiei.

Este foarte bine şi dacă aveţi la îndemână şi lanterne, baterii de rezervă, chibrite sau aprinzătoare şi lumânări.

O casa construita in jurul vetrei. Proiectul intreg aici.
O casa construita in jurul vetrei traditionale. Proiectul intreg aici.

Generatorul pe benzină

Un generator pe benzină cu o capacitate potrivită pentru nevoile casei este o soluţie perfectă pentru situaţiile de urgenţă. Veţi putea folosi toate dotările casei – cel puţin cele pe curent electric – şi singura grijă va fi alimentarea generatorului cu combustibilul potrivit.

Generatorul este genul de dotare de siguranţă pe care o poţi lua cu tine, dacă ai îndoieli asupra locaţiei, existând şi varianta portabilă.

Ai grijă însă la amplasarea generatorului! Un generator pe benzină presupune eliminarea de noxe, aşa că acesta nu trebuie să fie amplasat în încăperi ce comunică cu cele în care veţi locui şi nici în apropierea uşilor sau ferestrelor. În plus, poate fi şi destul de zgomotos, presupune manipularea de combustibil şi trebuie să stea pe suprafeţe stabile şi solide. Siguranţa înainte de toate!

Este bine să aflaţi din timp ce echipamente puteţi alimenta cu generatorul vostru si cat combustibil consuma. Puteţi folosi şi un calculator de consum ca cel de pe acest site specializat şi veţi afla exact de ce tip de generator aveţi nevoie pentru a alimenta nişte dotări minimale, în cazul unei pene de curent, de exemplu.

Instalaţiile pe bază de energie verde

Ei bine, aceste surse alternative de energie sunt ideale, atât din punct de vedere al consumurilor cât şi al poluării. Într-o căsuţă de vacanţă sau o cabană în care sunt instalate astfel de soluţii, confortul este asigurat indiferent de starea vremii şi întreruperile de curent de la reţea.

instalatie-cogenerare-biomasa

CoGenerare – combustibil biomasă

Combustibilul poate fi lemn, deşeuri lemnoase, deşeuri rezultate din agricultură sau prelucrarea produselor agricole, tocate si paletizate. Acestea, prin ardere mocnită, generează gaze combustibile: metan, acetilenă, şi cu ajutorul lor se obţine în final atât energie electrică cât şi termică şi apă caldă.

La aceste sisteme, costurile de utilizare, pe lângă mentenanţa echipamentului, sunt cele cu combustibilul (lemn, deşeuri,etc.) Important: la aceeaşi cantitate de combustibil se pot obţine două tipuri de energie – electrică şi termică – cu beneficii substanţiale pentu utilizatori.

cogenerare solara

CoGenerare solară

Energia solară este captată şi focalizată către un concentrator termic, în care se poate monta un motor stirling, pentru a produce energia electrică.  Energia termică este produsă prin recuperarea căldurii de la motorul stirling, prin răcirea acestuia. Sistemul este foarte eficient în zonele cu un grad de însorire mare, pentru care nu există costuri cu energia primară, dar există costuri minore  cu mentenanţa echipamentelor.

terasa fotovoltaica

Sisteme solare fotovoltaice

Sunt cel mai simplu de montat: pe clădire, pe o terasă, cu sistem Tracker, iar energia captată  se stochează şi se utilizează, oriude este nevoie de ea. Un exemplu de sistem combinat, care integrează panouri solare-fotovoltaice şi panouri solare-termodinamice este aici.

Aer conditionat energie solara

Sistem de Aer Condiţionat 100% SOLAR de la 9.000Btu până la 24.000Btu – informaţii mai multe aici.

turbina eoliana

Energie eoliana

Se pot folosi turbine eoliene pentru a genera energie electrică şi din curenţi liniari/turbionari, startul este la minim 1,2m/s. Pentru clădirile izolate se recomandă un sistem hybrid: eolian+photovoltaic, cu sistem de acumulare (baterii) integrat şi sistem de încălzire pompă de căldură sau cu Inducţie Magnetică şi acumulare, alimentat de sistemul eolian/photovoltaic.

Finantare si informatii despre sursele alternative de energie

Oricare din sistemele pe baza de energie regenerabilă prezentate mai sus poate fi utilizat pentru producerea de energie electrică sau termică, electrică şi termică, sau combinaţii între ele. Pot susţine tot necesarul energetic al unei clădiri cu condiţia întocmirii unui proiect cu personal specializat şi respectării recomandărilor specialiştilor.

Pentru oferta personalizată de soluţii de energie regenerabilă, proiectare şi consultanţă scrieti-ne o cerere folosind formularul de la finalul articolului. Detalierea proiectului dvs duce la o oferta potrivita.

Finanţarea sistemelor se poate face prin:

  • fonduri proprii
  • fonduri europene – pentru persoane juridice
  • fonduri împrumutate de la bănci – pentru persoane juridice şi fizice
  • sistem leasing – pentru persoane juridice
  • contract ESCO (furnizare servicii energetice) – pentru autorităţi publice şi persoane juridice.

Material realizat cu sprijinul Smart Instal Deva.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.