Deşi reinterpretată de doi tineri arhitecţi belaruşi, acest proiect de casă construită în jurul vetrei arată înduioşător de familiar pentru mine, ca româncă. Părinţii mei şi ai soţului meu eu crescut lângă o astfel de vatră călduroasă şi probabil că la fel au crescut unii dintre părinţii şi bunicii voştri.
Vatra pe care bunicii noştri făceau mâncarea de zi cu şi copturile de sărbători, puneau fructele la uscat şi îşi creşteau pruncii pentru că acela era cel mai cald şi curat loc din casă, există în cultura multor popoare şi este reluată şi reintepretată cu mult respect şi responsabilitate de tinerii arhitecţi Chernova Yuliya şi Artem Tiutiunnyk.
Cei doi au indentificat elementele caracteristice ale casei tradiţionale belaruse – vatra, obloanele, ţesăturile naturale, pereţii căptuşiţi cu cherestea şi materiale naturale – şi le-au integrat în această versiune modernă şi eficientă energetic a casei belaruse.
Arhitecta Chernova Yuliya:
“Inima casei belaruse era vatra. În cultura belarusă vatra a jucat u rol extrem de important, ca simbol al stabilităţii şi căldurii familiale. Mai mult, strămoşii credeau să dacă se termină cărbunii din vatră, cu siguranţă se va întâmplă o nenorocire.
Pe lângă simbolistica bogată, vatra era un loc practic, multifuncţional, pe care locuitorii îl foloseau pentru dormit, încălzit, gătit, uscat ciuperci şi fructe, etc.
În versiunea modernă, vatra este centrul simbolic şi funcţional al casei, având în jurul ei bucătăria, dining-ul, o sofa integrată, dar şi dormitorul de la etaj. Casa integrează frumos şi celelalte motive străvechi ale zonei: obloanele, finisajele din lemn la interior, materialele moi din fibre naturale, devenind astfel o reinterpretare a vechii arhitecturi din Belarus.”
Un proiect de casă eficientă energetic
“O condiţie asumată de noi, ca arhitecţi ,a fost construirea unei case eficiente energetic, care consumă minimum de resurse pentru a funcţiona.
Astfel, aerul încălzit de către vatră este ditribuit apoi peste tot în casă cu ajutorul conductelor şi ventilatoarelor. Arhitectura şi împărţirea spaţiilor permite aerului cald să circule nestingherit într-o bună parte din casă, iar soba poate folosi la fel de bine lemn, dar şi materiale reciclate precum brichete de rumeguş, paie sau coajă de copac, fiind şi o excelentă masă termală, datorită volumului însemnat de beton. Apa caldă este asigurată tot de către soba multifuncţională.”
Materiale naturale şi industriale înglobate într-o casă pentru omul modern
Casa este proiectată pe structură de lemn, în jurul vetrei monolitice din beton – de altfel Ochag House înseamna Casa Vatra. Interiorul este finisat cu materiale naturale şi este concepută să devină un cămin perfect pentru omul modern: confortabilă şi eficientă energetic, fără a uita de estetică şi design.
O altă trăsătură interesantă a casei este mobilierul de bucătărie din beton. Arhitecţii au vrut să creeze o bucătărie cât mai asemănătoare cu cea strămoşească unde vatra era unul şi acelaşi lucru cu bucătăria, numai că în bucătăria modernă este nevoie de un loc pentru prepararea mâncării şi un loc de luat masa, aşa că le-au conceput separat, dar din acelaşi material cu soba: betonul.
Livingul este deschis atât pe orizontală cât şi pe verticală. Pe orizontală, se deschide atât către zona de gătit, şi include şi sofaua călduroasă lipită de sobă, cât şi spre exterior, graţie uriaşilor pereţi de sticlă protejaţi de obloane. Pe verticală este extins până la tavan, permiţând uriaşului coş să fie admirat, dar şi sa încălzească toate structurile şi aerul din jur.
Casa are 96.4 mp şi este concepută pentru o familie de 2 persoane, având un singur dormitor. Aici vedeţi planurile: