Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Soluţii pentru cele mai comune surse de zgomot din vecini. Răspunsuri de la specialişti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Când locuieşti într-o clădire multifamilială, există destule surse de zgomot din vecini care te pot deranja, fie zi sau noapte. Motivele pentru care sunetele produse de activităţile vecinilor ajung la tine nu ţin neapărat de reaua lor voinţă sau stilul de viaţă nepotrivit cu al tău, ci sunt doar zgomote normale, amplificate de unele caraceristici ale clădirii, care se pot remedia cu materialele şi tehnicile potrivite.

Cele mai comune motive pentru transmiterea zgomotelor din vecini:

 • Structurile de beton – fie ele sub formă de planşee sau pereţi despărţitori – sunt foarte bune conductoare de zgomot, precum şi de căldură (frig)
 • Găurile practicate în planşee din motive obiective – pentru ţevi de căldură, cabluri şi instalaţii diverse – propagă zgomotul foarte bine
 • Pardoseli zgomotoase în vecini  – de exemplu parchet laminat sau gresie neacoperite de covoare
 • Încăperi nemobilate – mobila, covoarele şi draperiile absorb foarte bine zgomotele din încăperi şi împiedică astfel transmiterea către încăperile vecine.
 • Instalaţii prost executate sau întreţinute
 • Holurile de trecere intens traficate, sau deservite de uşi zgomotoase

Am primit suficiente întrebări de la voi despre zgomotele din vecini pentru a scrie un material de sine stătător pe baza lor. Acest articol va fi completat pe măsură ce ne veţi supune atenţiei alte situaţii privind zgomotele din vecini. Lista de întrebări primite până le această dată este mai jos. Alte informaţii despre zgomote, sursele şi administrarea lor vedeţi în acest articol.

Alte câteva întrebări, am primit prin intermediul rubricii Întreabă specialistul:

zgomot-vecini

Andrei – zgomote de la vecini prin peretele comun

Întrebare :

Bună ziua. Locuiesc într-o garsonieră şi se aude aproape tot ce face vecinul de alături prin peretele comun. M-am gândit să izolez fonic peretele dar nu am cunoştinţe în domeniu. Îmi puteţi recomanda o metodă care să scadă la 50% zgomotele? Membrană vascoelastica are vreun efect? Este suficient un singur strat de membrană fără placă de gips carton? Dacă e de ajuns, trebuie aplicat pe tot peretele sau e de ajuns acolo unde zgomotul pătrunde mai puternic? Mulţumesc anticipat

Răspuns Radu Alexandrescu (Details Acoustics):

Membrana vascoelastica este cel mai bun material pentru izolaţie fonică la ora actuală. Se poate monta în unul sau mai multe straturi combinată cu plăci de gips carton albastre (acustice). În mod normal, pentru zgomote uzuale, este suficient să montaţi un strat de membrană cu o placă de gips carton. Această structura va izola apx 39 dB. Zgomotele uzuale sunt de apx 65 dB, deci obţineţi o scădere de 50% doar prin adăugarea acestui material. Dacă montaţi două straturi de membrană şi două straturi de gips carton atunci veţi obţine o izolaţie fonică pentru zgomote de apx 80 dB.

Membrana trebuie aplicată pe tot peretele. Nu vă recomand să montaţi fără gips carton, deoarece membrana acţionează la eficacitate maximă între două structuri rigide : beton/cărămidă şi placă de gips carton sau placă de OSB.

Lily – dormitorul meu este lipit de bucătăria vecinilor şi aud tot ce fac

Întrebare:

Bună ziua am procurat un apartament şi prin peretele despărţitor între vecini aud tot ce fac, deoarece la ei e bucătăria pe peretele despărţitor dar la mine e dormitorul ce să fac în cazul acesta. Mulţumesc anticipat.

Răspuns Sporulcasei.ro:

Bună ziua, Lily. Situaţia ta poate fi remediată prin aplicarea uneia dintre aceste soluţii:

 1. Construirea unei structuri izolatoare din vată minerală de sticlă şi gips carton. Aceasta este formată din: profile metalice pentru gips carton, vată minerală de sticlă, gips carton. Dacă este amplasată în mediu umed va trebui să montaţi şi o folie cu rol de protecţie la vaporii din interiorul camerei. Vedeţi în acest articol  cum se construieşte un perete despărţitor din gips cartin şi vată minerala – structura dvs va fi similară.
 2. Aplicarea unei membrane vascoelastice, despre care au discutat mai sus Andrei – aflat în aceeaşi situaţie cu dvs – şi Radu A.

A young boy playing drums on pots and pans

Vasi – uşă zgomotoasa la intrarea în bloc

Întrebare:

Cu ce pot amortiza uşa metalică de la intrarea în bloc deoarece se produce un zgomot mare la închidere. Vă mulţumesc

Răspuns Sporul casei :

Bună ziua. Se pot monta amortizoare speciale pentru usa. Sau se pot face, probabil, diferite ajustări la uşă, dacă găsiţi un meseriaş dispus să încerce. Descentrarea uşii o poate face să se trântească, mai ales dacă este una grea, metalică.

Petea: Aud vocile şi televizorul vecinilor de la etajul inferior

Întrebare:

Bună ziua. Stăm la et 3 vecinii de la et 2 vorbesc mai tare şi ascultă televizorul destul de tare. Am discutat dar nimic. Ce pot face?

Răspuns Radu Alexandrescu:

În această situaţie se poate izola pardoseala. În funcţie de nivelul zgomotului există mai multe variante. De obicei problema zgomotului transmis de televizor sau dialog între 2-3 persoane se rezolva prin aplicarea unui strat de membrană Blocktec 70 adezivat sub parchet/mochetă.

structura_izolatie_fonica3
Sursa imagine: Details Acoustics

Elena M: Cum se pot izola la nivelul pardoselii ţevile de căldură din apartament? Se aude orice zgomot de la vecinii de dedesubt

Întrebare: Bună seară. Cum se pot izola la nivelul pardoselii ţevile de căldură din apartament? Se aude orice zgomot de la vecinii de dedesubt, chiar dacă ei nu sunt gălăgioşi, se aude perfect tot ce vorbesc. Destul de deranjant mai ales când vrei să dormi şi îi auzi ascultând muzică sau râzând. Va rog să mă ajutaţi cu soluţii.

Răspuns Radu Alexandrescu, Details Acoustics:

Ţevile care traversează apartamentul, de obicei, beneficiază de un loc destul de mare la intrarea în apartament. Loc prin care intră foarte uşor zgomotele din apartamentul vecin. În zona respectivă trebuie aplicate plăci de HD Foam Plus şi apoi turnat ciment.

Dacă zgomotul se aude puternic şi prin ţevi, atunci trebuie realizată o scafă din gips carton dublu cu două straturi de membrană Blocktec 70. Pentru mai multe informaţii/detalii ne puteţi contacta prin intermediul sitului  http://www.details.ro/shop/

structura_izolatie_fonica2
Sursa imagine: Details Acoustics

Mmmm: Vreau să izolez fonic un perete vecin. Este OK vata bazaltică?

Întrebare:

Bună ziua, Vreau să izolez un perete vecin fonic. Voi folosi structura metalică. Am 2 întrebări. Prima dacă e ok vata bazaltică şi a doua dacă trebuie lăsat spaţiu între peretele existent şi structura metalică.

Răspuns Sporul casei :

Bună ziua

Pentru a va lămuri în privinţa proprietăţilor vatei bazaltice, inclusiv proprietăţi de izolare acustică, vedeţi aceasta comparatie – se referă la produsele Knauf Insulation şi veţi găsi acolo referire şi la produse special concepute pentru o izolare fonică superioară.

În ceea ce priveşte distanţă faţă de peretele existent – nu am întâlnit astfel de precizări în proiectele prezentate de noi, decât dacă acel perete este într-o stare care să necesite conservare.

Pentru a vedea structura izolaţiei unui perete exterior pe la interior, vedeţi acest material:

Cris: Sunt singura care a mai rămas conectată la centrala de stat. Zgomotele pe care le aud în calorifer sunt de la vecinul cu centrală de apartament?

Întrebare:

Bună seară. De când vecinul de deasupra mea (eu stau la et.2) a dat drumul la centrala termică, de două luni, nu mă mai pot odihni noaptea din cauza zgomotului. Se aude un zgomot ca de uzina prin ţevărie, calorifer şi mai e şi alt zgomot de picurat care se aude de sus, cumva din perete, picură când lent, apoi repede, foarte repede şi iar lent, se aude intensiv mai ales după 18-19 seara, până dimineaţă când încep să fie şi pauze. Picurăturile sunt uneori atât de rapide încât am senzaţie că de fapt e un fel de paletă care se învârte, sau un ventilator ceva.

Întrebarea mea e dacă centrala termică are vreun ventilator, sau ce anume ar putea să provoace zgomotul de picurat. Şi legat de celălalt  Zgomot, de uzină, care s-a auzit mai întâi în dormitor, apoi s-a extins şi la sufragerie, aici am o nedumerire. Eu sunt racordată la centrală de stat şi sunt singură pe coloana care e aşa, în rest toţi cei 3 vecini au centrale individuale. De la cei de sub mine şi de la 4 nu s-a auzit nicodată zgomot de la centralele lor.

Cum e posibil ca cel e la 3, fiind deconectat de la ţeava comună, să-mi provoace mie asemenea vuiet în calorifer şi asta în toate camerele? Presupun că dacă are centrală individuală s-a deconectat de la ţeava comună? Sau cum e, poate mă puteţi lămuri şi pe mine, vă rog. Nu va imaginaţi cum e să dormi câteva ore pe noapte atâta timp, am aşteptat să treacă sărbătorile, dar acum trebuie să acţionez şi vreau să înţeleg cu ce mă confrunt. E posibil să fi făcut vreo şmecherie? El e cam şmecher, administratora îl trece de 2 ani de zile cu apă caldă 0, că vezi Doamne, are centrală, dar el şi-a montat horn pt. centrală abia vara asta…

Răspuns Sporulcasei:

Centralele individuale (de apartament) nu au cum să producă acel zgomot. Toate se montează în interioarele apartamentelor şi dacă ar fi aşa de zgomotoase, nimeni nu le-ar folosi – iar vecinul despre care vorbiţi nu ar putea locui cu aşa o centrală în casă.

Cel mai sigur, zgomotele pe care la auziţi provin de la centrala de bloc şi ţevile vechii instalaţii rămase netăiate sau neaerisite. Circulaţia apei şi a gazelor printr-un sistem de ţevi modificat faţă de proiectul iniţial, care nu mai sunt nici ancorate corect – probabil toţi vecinii şi-au tăiat ţevile din casă, mai puţin acelea care asigura turul şi returul pentru apartamentul dvs – poate provoca zgomote foarte puternice şi neplăcute.

Discutaţi cu cei care administrează de centrală de bloc – ei vă pot lămuri.

(Şi este posibil ca vecinul dvs să se fi deconecat de la centrală comună fără să-şi fi montat una individuală – există şi alte soluţii pentru încălzire şi apă caldă.)

structura_izolatie_fonica1
Sursa imagine: Details Acoustics

Crok: Vată bazaltică pentru izolarea fonică a unui perete vecin?

Întrebare:

Bună ziua. Ce părere aveţi de un strat de vată bazaltică de 10 cm şi gips carton de 12.5 mm pentru izolarea fonică a unui perete vecin?

Răspuns Sporulcasei :

Bună ziua. Vată minerală, fie ea bazaltică sau se sticlă, izolează fonic destul de bine şi ambele tipuri de produse au variante şi pentru zone unde este necesară izolaţia fonică superioară.

Dacă izolaţia fonică este singurul criteriu în alegerea produsului izolator, atunci aţi putea foarte bine alege vată minerală de sticlă – care, alături de un gips garton cu proprietăţi fonoizolante, v-ar oferi izolaţie fonică superioară la un preţ mult mai mic decât vata bazaltică.

Vedeţi acest material pentru diferenţe între cele 2 tipuri de vată minerală şi cele mai potrivite lucrări pentru fiecare tip.

O placare ca cea sugerată de dvs are un Indice de reducerea a zgomotului aerian (Rw) în jur de 50 dB, conform acestei brosuri.

Dana: apartament la parter, lângă intrarea în scară – aud zgomotele de pe casă scării

Întrebare:

Bună seara. Aş dori să vă adresez o întrebare cu privire la izolarea fonică a unui apartament situat la parter. Problema cu care mă confrunt este reprezentată de zgomotele de pe casă scării (uşa de la intrarea în bloc, izbitul uşii, tocurile doamnelor, vorbitul). Menţionez că peretele camerei este comun cu casă scării şi aş putea să izolez şi pe partea dinspre holul de pe casă scării. M-ar interesa materialele pe care aş putea să le folosesc şi cum se pot monta/aplica. Va mulţumesc anticipat.

Răspuns Sporulcasei :

Bună ziua. O soluţie este dublarea peretelui pe la interior cu o structură de gips carton (eventual special pentru izolarea la zgomot) şi vată minerală de sticlă (simplă sau cu proprietăţi fono-izolante). Vedeţi şi răspunsul oferit cititorului Crok, mai sus. Aceasta este soluţia care, deşi oferă izolare fonică şi termică bună, va lua 10-15 cm din suprafaţă camerelor care trebuie izolate.

O altă soluţie ar fi cea din membrană vascoelastica – vedeţi răspunsul oferit mai sus cititorului Andrei de către Radu Alexandrescu. Această este o soluţie profesională, care afectează minim suprafaţă camerelor dvs şi reduce semnificativ zgomotul provenit din vecini.

Izolatie_fonica_apartament_bloc_vechi
Sursa imagine: Details Acoustics

Stelian Marius: zgomote de la vecinul de sus: alergat copil, aruncat jucării pe parchet, voci

Întrebare:

Bună ziua. În ce măsură pot să scap de zgomotele produse de vecinul de sus : alergat de copil mic în casă (tropăit puternic), jucării şi alte obiecte aruncate pe parchet, voci. Are parchet în toată casă montat peste şapă turnată tot de el.

Răspuns Radu Alexandrescu:

Bună ziua. Doar printr-o izolaţie fonică corespunzătoare a tavanului veţi putea scăpa de zgomote după cum urmează: 70% din zgomotele de impact, 95% zgomote aeriere. 99% se izolează doar în situaţia în care veţi izola şi pereţii. În funcţie de intensitatea zgomotelor există mai multe variante. Una din ele ar fi să aplicaţi plăci Quash Details pe tavan cu adeziv acustic, apoi să montaţi amortizoare acustice, iar apoi să aplicaţi un strat de membrană Blocktec 70 adezivata cu un strat de gips carton acustic. Această variantă izolează zgomotele de până în 75 dB (de obiecei acesta este nivelul de presiune al zgomotelor descrise de dvs.)

Răspunsurile din acest articol au fost oferite de Sporulcasei.ro şi Radu Alexandrescu, Specialist acustică la Details Acoustics, http://www.details.ro/shop/, 0723 773 630.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

14 comentarii la „Soluţii pentru cele mai comune surse de zgomot din vecini. Răspunsuri de la specialişti”

 1. Buna ziua,
  Va rog frumos sa imi spuneti si mie cu ce pot sa mai izolez un perete comun cu vecinii, eu am dormitorul iar ei bucataria, se aude apa la chiuveta si apoi pe scurgere groaznic de rau, nu poti dormi deloc atata timp cat curge apa. E GROAZNIC. Am izolat peretele cu vata vazaltica si 2 randuri de rigisp fonic albastru, m-a costat 1000 lei un perete de 3m/2.6m. NU S-A AMELIORAT NICI UN PIC, DELOC. E GROAZNIC, curge apa aproape continuu, incepand cu 5.30 dimineata pana la 12 noaptea, nu stiu ce pot sa faca cu atata apa,iar vara, continuu noaptea pt ca isi uda oamenii gazonul din fata apartamentului. Va rog daca imi puteti recomanda ceva care sa fie EFICIENT. Am ingrosat peretele cu 10 cm si degeaba. Un alt zid daca as construi in dreptul lui ar fi ok? din ce ar trebui construit sau ce grosime ? Mai multe informatii daca puteti sa imi dati. Multumesc frumos .

  Răspunde
 2. Buna ziua, am cumparat de curand un apartament la mansarda unei cladiri P+2+M. Avem reclamatii de la vecinii de dedesubt in legatura cu zgomotul, desi noi mergem de cele multe ori efectiv pe varfuri. Podeaua este pe structura de lemn, iar peretii rigips. Exista portiuni in care podeaua/peretii scartaie, indiferent cat de usor mergem.Este destul de greu de distins daca scartaitul este pe lemn sau metal..In afara de scartait, podeaua pare izolata destul de bine fonic, uitandu-ma pe alte comentarii, noi chiar nu auzim chiar nimic de dedesubt(voci,etc). Aveti idee care ar putea fi cauza scartaitului, si ce s-ar putea face ca sa o eliminam?

  Răspunde
  • Buna ziua

   Dupa cum explicati aici, fie cladirea are defecte ascuse ori economii de materiale acolo unde nu ar trebui, fie vecinii dvs sunt excesiv de sensibili.
   In oricare dintre cazuri, trebuie sa luati masuri, pentru a convietuire de calitate.
   Puteti merge unul dintre dvs la vecini, in timp de celalalt se misca prin casa, sa vedeti daca zgomotele se aud intr-adevar. Aceasta ar fi o solutie cu rezultate, sa le spunem, subiective de ambele parti, pentru ca fiecare persoana are alta toleranta la zgomote.
   Constructorii cladirii v-ar putea lamuri cum a fost construita acea mansarda, desi in aceasta faza, dupa ce v-ati mutat, cu greu se mai poate interveni cu reparatii de structura.
   Sau puteti face ceea ce se numeste o sonometrie de locatie, cu ajutorul celor de la Details Acoustics , specializati in lucrari de fonoizolatie si apoi sa luati masurile pe care vi le sugereaza. Studiati-le si portofoliul de lucrari. Multe dintre raspunsurile pe tema fonoizolatiei prezentate de noi sunt din experienta lor si tot din experienta lor stim ca protectia la zgomot nu este printre prioritatile constructorilor.

   Răspunde
 3. Buna ziua. Se aude un zgomot in special cand e liniste total in camera intr-un dormitor, fie de la un frigider care rezoneaza, sau un ventilator ceva..ca are mai multe niveluri de intensitate..un zumzet aproape insesizabil, apoi ceva mai intens , apoi se opreste..ca un motor diesel , dar nu se aude la o intensitate mare..de exemplu pe telefon, daca il pun pe perete imi arata undeva la 34 db, cu o aplicatie..Nu stiu de la ce ar putea fi..

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Daca sunteti din Bucuresti va recomand serviciul de analiza locatiei. Este greu de spus de unde provine acel zgomot doar din aceasta descriere.

   Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.
   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

   Răspunde
 4. Buna seara !
  Multumesc de raspuns, dar as mai avea o intrebare :principiul de montare al membranei fonoizolante care este ? La fel ca si cu vata ? Pe profile si rigips fonoabsorbant(albastru sau mov) ?
  Multumesc

  Răspunde
  • Buna seara,

   Nu este acelasi principiu. Membrana este adezivata si se monteaza pe spatele placii de gips carton. Se poate monta si vata intre profile, desi ar fi mai indicat sa montati placi Quash Details sau HD Foam Plus. Si apoi membrana cu gips carton.

   Pentru orice lamuriri sau intrebari va stau la dispozitie.

   In vederea unei colaborari de succes/Best Regards/Mit freundlichen Grüßen

   Radu Alexandrescu
   Specialist Acustica

   Details Media
   http://www.details.ro
   Details Acoustics
   http://www.details.ro/shop
   http://www.izolatiefonica.com
   0040 723 773 630

   Răspunde
 5. Buna ziua
  La fel am o problema cu zgomotele din vecini fiindca dormitorul nostru este perete in perete cu livingul vecinilor.
  Intrebarea mea este care ar fi diferenta in gradul de antifonare intre vata bazaltica si membrana fonoizolanta ? Costul fiind dublu pentru a doua varianta asa de mare e diferenta intre si intre gradele de antifonare dintre cele doua ? La ambele variante va trebui folosita placa de rigips antifon(albastra sau mov din cate am auzit)? Vata bazaltica se poate gasi in magazinele de profil de constructii dar membrana fonoizolanta unde pot gasi in Cluj ?
  Multumesc

  Răspunde
  • Buna ziua,

   Nu se pot compara cele doua produse pentru ca unul este antirezonator si doar impiedica amplificarea zgomotului intre peretele existent si gips carton (vata minerala/bazaltica), iar membrana este material fonoizolant. Membrana blocheaza transmisia sunetului intr-o anumita limita de dB, fiind un produs cu densitate foarte mare. Vata minerala/bazaltica se foloseste in principal pentru izolatie termica si pentru a fi montata intre peretii de partitionare cu gips carton, dar unde nu sunt probleme cu izolatia fonica. Bineinteles ca si daca veti monta vata bazaltica veti imbunatati confortul acustic cu maximum 5-7 dB, insa acest grad de izolatie este foarte slab si aproape insesizabil. O izolatie decenta se considera de la 35 dB in sus. Membrana fonoizolanta se poate achizitiona direct de aici: http://www.details.ro/shop/product.php?id_product=69

   Răspunde
 6. Buna ziua!Avem un apartament de 28 de m,situat la parter.Deasupra este un apartament cu scara interioara,situat pe doua etaje.Ideea este că se aude orice,de la farfuriile puse pe masa până la tocuri,mers apăsat,uși trântite,mai puțin voci.Sub bucătăria lor noi avem un dormitor,partea proasta este că se aude atât de intens nu numai în dormitor,ci si in sufragerie,astfel încât locuitul acolo a devenit un calvar.Va rog frumos să-mi spuneti,daca se poate,ce e de făcut în vederea unei izolații fonice!Multumesc

  Răspunde
 7. Buna ziua,

  Pentru acest tip de zgomot este recomandat sa montati placi Quash Details de 4 cm si un strat de membrana Blocktec 70 adezivata impreuna cu un strat de gips carton albastru. De asemenea trebuie sa ne asiguram ca zona prin care trec tevile intre dvs. si vecin este foarte bine izolata. De obicei scartaitul de parchet vine la pachet si cu transmisia zgomotului de impact. Daca este vorba si despre zgomot de impact atunci acesta se transmite apx 70% prin tavan si 30% prin peretii laterali. Pentru a reduce si zgomotele de impact ar trebui montata structura gips cartonului pe amortizoare acustice pentru tavan.

  Pentru orice lamuriri sau intrebari va stau la dispozitie.

  In vederea unei colaborari de succes/Best Regards/Mit freundlichen Grüßen

  Radu Alexandrescu
  Specialist Acustica

  Details Media
  http://www.details.ro
  Details Acoustics
  http://www.details.ro/shop
  http://www.izolatiefonica.com
  0040 723 773 630

  Răspunde
 8. Buna ziua. Cum pot scapa de zgomotul parchetului vechi care scartaie la fiecare pas al vecinului de deasupra, daca el nu vrea sa il reconditioneze. Membrana 70 Blocktec e suficienta ?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.