O casa pasiva de 60 mp, cu etaj si 2 dormitoare

Un proiect bine facut, solutiile de organizare si o executie buna, pot face o casa de altminteri nu mare deloc, sa para mult mai spatioasa decat in realitate.

Proiectul acestei casute din Colorado, creat de arhitectul  Erik Lobeck de la WorkshopL combina liniile unui design modern cu aparenta unei case traditionale si este concentrat in totalitate pe ideea de eficienta energetica.

Casa a fost conceputa dupa liniile directoare ale unei case pasive, pentru un consum minim de energie si firma de arhitectura a folosit modele computerizate pentru a asigura acest consum de-a lungul intregului an. Metodele folosite pentru a asigura consumuri mici de energie sunt mai degraba din gama „low-tech” – izolatie corespunzatoare, minimalizarea pierderilor de caldura, amplasarea ferestrelor si usilor si umbrirea – decat din zona echipamentelor sofisticate. De pilda ferestrele sunt amplasate astfel incat nu vor capta prea multa energie solara pe timpul iernii, dar nici vara nu vor ajunge sa supraincalzeasca casa.

Casa este construita pe o structura de lemn standard, umpluta cu vata minerala, dar la exterior s-a adaugat un stras izolator suplimentar de polistiren EPS de 20 cm, peste care s-a adaugat finisajul de lemn, respectiv, tabla. Izolatie suplimentara este adaugata si la subsol si la acoperis, iar ferestrele cu 3 randuri de sticla desavarsesc anvelopa termica exterioara.

O izolatie atat de buna necesita foarte putina incalzire: incalzirea de zi cu zi este asigurata in intreaga casa cu ajutorul semineului pe gaz din living, iar pentru cazuri exceptionale casa este dotata si cu cateva radiatoare electrice. Apa calda menajera este asigurata cu un boiler electric, iar un sistem simplu de ventilatie cu recuperare a caldurii ajuta si el la reducerea pierderilor de caldura prin aerisire.

Fatada are un aer usor desuet, dat atat de scandura reciclata cat si de coperisul in 2 ape, dar finisajele metalice din partea de jos a cladirii, din zona garajului si a golurilor de usa si fereastra, au rolul estetic de a ancora cladirea in secolul nostru, dar si pe cel functional de a proteja de umezeala.

exterior1

exterior4

exterior3

exterior2

Interiorul este organizat simplu, functional si versatil. Parterul gazduieste bucataria, living-ul si o baie mica, iar din bucatarie se iese in garajul inchis. Casa are 3 intrari: prin living, prin bucatarie si prin garaj, iar versatilitatea este data de zona insulei de gatit din bucatarie care poate deveni loc de luat masa si de garajul in sine, care se poate transforma in camera.

Parterul

parter_bucatarie4

Accesul prin bucatarie

parter_bucatarie3

Accesul prin livingparter_acces_living

Accesul prin garajparter_acces_garaj

Din living, scara se roteste pe langa perete si ajunge in mijlocul spatiului pentru dormitoare de la etaj, dar in asa fel incat holul de la etaj este foarte mic, maximizand spatiul pentru cele 2 dormitoare si baie. Casa scarii, ca si restul casei, este scaldata in lumina, si foloseste drept spatiu pentru expunerea obiectelor de arta ale familie – de unde petele de culoare si dinamismul intregului.

Scara spre etaj

parter_living1

parter_casa_scarii3

parter_casa_scarii2

Dormitorul matrimonial si baia de la etaj

dormitor_matrimonial

baie_etaj

Desi vorbim despre 2 dormitoare, o baie si jumatate, living si o bucatarie spatioasa, casa are o suprafata utila de 60.4 mp (fara garaj), iar organizarea spatiilor o face sa nu para deloc aglomerata: circulatiile sunt reduse la minim, scarile incep si se termina exact acolo unde trebuie, fara a „manca” din spatiile camerelor, iar semineul si televizorul familiei sunt amplasate pe peretele de sub scari.

Plan parter

plan_parter

Plan etajplan_etaj

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. […] Cabina de dus in aceasta baie. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.