Renovezi? Vezi cum alegi cada de baie perfectă

Cada de baie perfectă nu se alege în showroom. Acolo decizi dacă îţi plac finisajele, nuanţa şi alte lucruri care ţin de design. Pentru a alege cada de baie perfectă trebuie să ştii câteva lucruri încă de acasă şi, ideal, să vorbeşti şi cu un instalator despre posibilităţile la care te-ai gândit, să-ţi faci o idee cât te-ar costa montajul.

1. Măsurători

Pune mâna pe ruletă şi determină dimensiunile exacte ale spaţiului în care se va află cada şi apoi hotărăşte ce fel de instalaţii se pot pune acolo: s-ar putea să-ţi doreşti o cadă cu picioare, dar nu acesta nu arată bine decât într-un spaţiu în care să poată fi admirată.

Având dimensiunile notate, este mult mai uşor se decizi ce tip de cadă îţi trebuie: clasică, de colţ, freestanding (montată pe podea, nu la perete) sau cu picioare. Sau poate că în locaţia curentă există o cadă, dar dimensiunile acelea nu le mai fabrică nimeni şi ai nevoie mai degrabă de o cabină de duş?

Vezi aici care sunt principalele diferenţe dintre cadă şi cabina de duş.

Sursa imagine: ROCA. Dusul este disponibil in magazinul de instalatii sanitare Romstal.
Baie mica cu dus. Sursa imagine: ROCA.

2. Studiază materialele disponibile pe piaţă. Vezi ce avantaje şi dezavantaje îţi aduce fiecare.

Acrilic

Foile de acrilic (un plastic) sunt încălzite şi apoi modelate în forma dorită – de aici varietatea mare de modele. Pentru sporirea rezistenţei, sunt întărite cu fibră de sticlă şi ramforsate suplimentar cu lemn sau metal. Grosimea materialului şi calitatea ramforsărilor se regăsesc cel mai adesea în diferenţele de preţ.

Acrilicul este rezistent la zgâriere şi razele utraviolete, este uşor şi menţine bine temperatura apei – mai ales dacă are izolaţie suplimentară. Atenţie la întreţinere: curăţă cu substanţe şi materiale neabrazive şi care să nu conţină acetat.

cladirea_plateste_baie_matrimoniala1
Baie cu cada clasica si dus. Proiectul aici.

Metal emailat (fontă, oţel)

Cada din fontă a devenit dinozaurul industriei căzilor. Este dură, dar şi durabilă, şi atât de grea încât ar putea avea nevoie de montaj special. Materialul gros reţine zgomotele de impact ale apei şi menţine excelent temperatura acesteia.

Cada din oţel emailat se produce prin modelarea foii de metal, peste care se adaugă ulterior emailul. Mai ieftină decât cea de fontă, dar şi mai uşoară, poate fi destul de zgomotoasă când curge apa şi nu menţine temperature acesteia, foaia din oţel fiind un excelent conductor de căldură.

Suprafaţa emailată arată grozav la început, dar substanţele şi materialele abrazive pot aduce distrugeri permanente, iar emailarea trebuie refăcută cu profesionişti.

Căzile de fontă şi oţel vin cu un număr limitat de forme şi dimensiuni.

Cada metal emailat, casa Gut Feelin

Căzile din fibră de sticlă

Fibra de sticlă este acoperită cu un gel pentru a avea luciu, şi, la fel ca acrilicul, se poate modela în orice formă. Pentru rezistenţă se adaugă ramforsări din lemn şi/sau metal. Gelul de la suprafaţă oferă o senzaţie tactilă plăcută şi este uşor de curăţat, dar se zgârie uşor, iar cada în sine se poate crăpa, dacă este izbită suficient de tare. Nu reţine nici căldura foarte bine.

design-baia-suspendata11
O cada obisnuita montata neobisnuit.

Material compozit cu piatră naturală

Compozitul este un material din ce în ce mai întâlnit în băile şi bucătăriile noastre, sub formă de chiuvete, baterii, blaturi de bucătărie, suprafeţe antistropire şi pardoseli.

Compozitul este un material grozav, care îmbină proprietăţile tactile şi vizuale ale materialelor naturale cu durabilitatea polimerilor, folosind astfel ce este mai bun din cele două lumi.

Căzile din material compozit sunt făcute prin turnarea materialului compozit, format din praf de marmură sau calcar şi răşini speciale. Pentru aspectul luxos, produsul este finisat cu un strat de gel. Cada este rezistentă, dar trebuie atenţie la întreţinere, pentru a nu se zgâria gelul.

O cada mica, dotata cu tot ce trebuie
O cada mica, dotata cu tot ce trebuie aici.

3. Cine foloseşte cada şi cum?

Adulţii familiei au gabarite diferite şi obiceiuri diferite: cine face dus şi cine baie? Copilul are nevoie de sprijin şi protecţie. Dacă eşti mai în vârstă atunci barele de sprijin şi zonele antiderapante sunt foarte importante. Te-ai putea gândi că o cadă mai mare e bună pentru oricine din casă, dar cât durează să se umple şi câtă apă se consumă de fiecare dată?

Evaluaţi împreună şi notaţi cum folosesc cada toţi membrii familiei şi veţi cheltui exact suma de bani care trebuie, pentru caracterisiticile care vă trebuie.

casa_vancouver_70mp_baie_etaj1
Cada cu manere de sprijin si perdea antistropire aici.

4. Calitatea contează, nu preţul

Să schimbi o cadă este o investiţie majoră: nu doar partea de instalaţii va fi afectată ci şi placarea pereţilor şi a pardoselii, iar placările nu prea pot fi înlocuite pe bucăţi. Dacă ai o cadă freestanding, consturile montajului sunt mai mici, dar în majoritatea cazurilor dimensiunile băilor nu permit această versiune.

Având costurile cu intalarea în minte, alege mai bine o cadă de calitate, cu garanţii extinse, care va dura ani, poate zeci de ani, evitând astfel înlocuirile dese. Montajul profesionist ajută la asta, de asemenea.

baie_etaj
Cabina de dus in aceasta baie.

5. Dacă îţi place bălăceala, atunci adaugă şi o doză de răsfăţ

Hidromasajul poate fi o experienţă foarte relaxantă după o zi grea. Dacă apa este elementul care te repune pe picioare, atunci ia în considerare un sistem de mesaj inclus. Acesta poate fi pe bază de aer sau de apă, deşi sistemele pe baza de apă sunt considerate mai puţin igienice: ţevile prin care circulă apa pot acumula în timp bacterii şi mucegaiuri. Dacă vrei să testezi cele 2 sisteme în prealabil, mergi la un spa local şi vezi despre ce este vorba şi care îţi place mai mult.

O cada pentru rasfat, intre pereti placati cu piatra naturala
O cada pentru rasfat, intre pereti placati cu piatra naturala

Montajul căzii

Montajul trebuie făcut doar de către profesionişti. Materialul din care este făcută, prezenţa unei instalaţii de hidromasaj, ramforsările, greutatea căzii, mărimea ei, toate sunt importante pentru un montaj corect. Un instalator cu experienţă este obligatoriu, iar în caxul căzilor din metal, sau cu instalatii de hidromasaj încorporate, trebuie obligatoriu şi un electrician.

Produse complementare :

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X