Demonstraţie: Izolarea casei cu vată minerală scade costurile cu încălzirea la jumătate
2 comentarii

Se vorbeşte şi se scrie mult, dar Knauf Insulation chiar a demonstrat-o: termoizolarea corectă a casei, cu materiale de calitate, scade costurile cu încălzirea la jumătate.

În 2013, a ales două case din Ungaria aflate la 7 km una de alta, pentru a avea condiţii climaterice cât mai apropiate, similare ca suprafaţă, organizare şi ocupanţi, şi a izolat-o doar pe una dintre ele.

Programul este susţinut de Universitatea Tehnică din Budapesta, departamentul Construcţii şi Institutul maghiar de Eficientă Energetică.

casa_izolata

Casa izolată:
110 mp
Construită în 1984 din cărămidă
Ocupanţi: 2 adulţi şi 2 copii
365 euro / 4 luni (facturi de gaz)

Casa neizolată
108 mp
Construită în 1981 din cărămidă
Ocupanţi: 2 adulţi şi 2 copii
690 euro / 4 luni (facturi de gaz)

Materiale folosite la termoizolare

Întrucât cea mai mare parte a căldurii dintr-o casă se pierde prin pereţi şi prin acoperiş, s-a început izolarea cu acestea.

Pentru termoizolaţia la exterior s-a ales vată minerală bazaltică de 20 cm grosime, care, pe lângă proprietăţile termoizolatoare, protejează clădirea de foc, de zgomotul extern şi, foarte important, permite pereţilor să respire, adică să elimine umiditatea treptat, prevenind astfel formarea igrasiei şi a mucegaiurilor.

Pentru izolarea planşeului dintre spaţiul de locuit şi pod s-a aplicat, în pod, un strat de 25 cm de vată minerală de sticlă ECOSE.

Materialele alese oferă izolare termică pentru 50 de ani – durata media de viaţă a unei izolari.

Monitorizarea

Casele au fost monitorizate pe timpul a 4 luni, din octombrie 2013 până în ianuarie 2014, folosindu-se calorimetre şi termometre la interior şi o mică staţie meteo la exterior.

Cele mai mari diferenţe de consum s-au constatat în zilele cu temperaturi sub 10°C. Cu alte cuvinte, cu cât temperatura de afară fluctuează mai mult şi tinde spre extreme, cu atât se pierde mai multă energie necesară menţinerii unei temperaturi constante la interior.

Graficul de mai jos indică creşterea diferenţei dintre consumurile celor 2 case pe măsură ce iarna îşi intră în drepturi.

consumul_energetic_pe_zile

 

În ziua cea mai friguroasă a perioadei consumul a fost dublu la casa neizolată. Tot aici, centrala porneşte mult mai des, din cauza clădirii care se răceşte mai rapid, ceea ce duce şi la uzură mai mare a centralei.

 

consumul_energetic_pe_ore

 

Nu s-a modificat în nici un fel sistemul de încălzire existent înainte de termoizolare.
Chiar şi aşa, după izolare, casa a fost încadrată în clasa energetică A.

Informaţii şi imagini:

Knauf_Insulation_logo

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

2 Comentarii

  1. STANCIU MIHAI 19/06/2016 Răspunde

    Buna ziua. Cu ce si cum amenajez o mansarda (pod acoperis), cat mai eficient posibil?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.