Cum să te protejezi de căpușe vara asta

Fie că locuiești la curte, fie că iubești drumețiile, este bine să știi cum să te protejezi de căpușe, pentru că sunt destul de răspândite, mușcă destul de rău și mai ales au potețial de a răspândi boli periculoase. Atacurile lor se întețesc odată cu încălzirea bruscă a vremii și creșterea umidității (acestea sunt condițiile în care trăiesc și se înmulțesc cel mai bine), iar sezonul lor deja a început.

Ce sunt căpușele

Căpușele nu sunt insecte, ci sunt arahnide, ca sorpionii și păianjenii – informație esențială atunci când cumperi produse repelente! Căpușele sunt ectoparaziți (paraziți externi), care se hrănesc cu sângele mamiferelor, păsărilor, și uneori a reptilelor și amfibienilor. Sunt active în sezonul cald, dar nici în sezonul rece nu dispar complet.

Cum se deplasează și cum se hrănesc

Capus asteptand viitoarea gazda

Căpușa se hrănește exclusiv cu sânge, deci este esențial să ajungă pe o potențială victimă la timpul potrivit, dar poate supraviețui perioade destul de lungi și fără hrană. Detectează viitoarea victimă fie cu ajutorul mirosului acesteia, fie a căldurii corporale sau a vibrațiilor, în timp ce stau agățate de firele cele mai lungi de iarbă cu ultimele 2 perechi de picioare.

Căpușa nu sare pe viitoare gazdă, ci se agață de blană sau textile când gazda trece și atinge firul respetiv de iarbă. Apoi caută un loc în care epiderna este mai subțire, sfâșie epiderma cu mandibulele și își înfig un dinte cheratinos – hipostom – în fluxul sanguin pentru hrană și depunerea ouălor. Dintele cheratinos poate fi atât de puternic, încât chiar dacă îndepărtezi căpușa, acesta poate rămâne în piele și necesită intervenția cu instrumentar medical. Se hrănesc de câteva ori pe zi, timp în care își depun și oualele în organismul parazitat și după aproximativ o saptamâna își părăsesc gazda.

Boli transmise de căpușă

Mușcătura, precum și îndepărtarea căpușei sunt operațiuni destul de dureroase în sine, dar nu asta este cea mai mare dintre probleme.

Similar felului în care țânțarii în zonele tropicale transmit malaria, în Europa, căpușele transmit alte boli și din acest motiv este bine să știm cât mai multe despre ele. Ocazional, și funcție și de timpul care a trecut de la pișcătură până la descoperirea căpușei, acestea pot transmite către noi boala Lyme, febra Q sau encefalită. De aceea prezentarea la camera de gardă este un lucru foarte înțelept, mai ales dacă nu știți exact când v-a înțepat căpușa.

De asemena se pare că încercarea de îndepărtare a căpușei cu ajutorul flăcării nu este un lucru înțelept, deoarece în acel moment căpușa eliberează și mai mult din substanțele sale corporale în pielea gazdei, sporind riscul de infecție.

Ce trebuie să faci în cazul unei mușcături de căpușă

Adică atunci când descoperi că ai o căpușă atașată de tine, pentru că, așa cum spunem, se ancorează foarte puternic în piele pentru a se hrăni.

Procedura standard spune ca după o mușcătură, chiar dacă ai scos tu personal căpușa, să treci pe la medic, unitatea de primiri urgențe. Chiar dacă căpușa a fost scoasă complet, se da un tratament preventiv cu antibiotic. Neobligatoriu.

De asemenea, medicul îți va recomanda să urmărești dacă pe corp apar pete neobișnuite, de forma unei ținte. Dacă apar, se ia legătura de urgență cu medicul de la secția de infecțioase.

Capusa inainte de hranire
Capusa dupa hranire

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Cum poate ajunge o căpușă pe tine

  • În drumeție sau la plimbare prin zone cu vegetație sălbatică și prin care trec de obicei și ovine sau căprioare.
  • Sau prin intermediul cățelului tău, scos la plimbare prin pădure/pășune.
  • Din curtea ta, dacă este neîngrijită și prin apropiere circulă animale purtătoare de căpușe, cum sunt oile, caprele sau câinii vagabonzi.

Ce puteți face pentru a ține căpușele departe de voi si de curtea voastră

În drumeție îmbrăcăți-vă corespunzător, cu haine și pantaloni lungi / șosete înalte. La întoarcere, inspectați-vă cu atenție corpul și pe membrii mai mici ai familiei.

În curte cosiți iarba regulat și îngrijiți arbuștii care au tendința de a lăstări abundent. Curățați copacii anual. Dacă grădina voastră se află într-o zona limitrofă și va învecinați cu terenuri virane, cu iarbă și arbuști sălbatici, încercați să curățați și o parte din zona respectivă, pentru siguranța familiei.

Deparazitați regulat animalele de companie și inspectați-le amănunțit după fiecare plimbare.

Construirea de bariere gen alei de pietriș sau beton / pavele între gazonul din curte și iarba din afară poate descuraja pătrunderea căpușelor în curte pe această cale.

Tot în curte puteți folosi lemnul de cedru pentru construcții sau puteți stropi cu ulei de cedru – un insecticid și antifungic natural. Lemnul de cedru, din care se extrage uleiul de cedru, este unul dintre cele mai rezistente specii de lemn, parțial și datorită faptului că uleiurile esențiale pe care le conține țin dăunătorii lemnului, ciupercile și insectele la distanță.

Folosiți repelentele și insecticidele potrivite

Căpușele nu sunt insecte, așa că nu orice produs insecticid vă va proteja automat și de căpușe. Există produse anti-căpușe pentru aplicat pe piele, dar și pe haine/echipament sau prin curte/casa. Mai importante decât denumirile de marcă sunt substanțele active conținute de produsele folosite ca repelente sau insecticide.

Astfel, dacă descoperiți căpușe pe proprietate puteți face o dezinsecție totală cu produs ce conține Permethrin minim 8% (Pertox 8). Dacă locuiți într-o zonă cu risc sporit, sau dacă dezinsecția dvs nu a avut efect, apelați la o firmă specializată.

Pentru protecția personală în drumeție/călătorie, aveți mai multe opțiuni:

  • Substanță activă DEET (N,N-dietil-meta-toluamide) este cea mai eficientă dintre ele și se găsește în produsele Off și Repelex, dar nu se recomandă folosirea pe perioade foarte îndelungate la copiii mici. Este atât de eficientă, încât este folosită ca reper în evaluarea tuturor celorlalte.
  • Următoarea subtanță activă pe lista este Icaridina (picaridina în USA), se folosește în gama Autan, Skin So Soft Bug Guard Plus Avon și este eficientă împotriva țânțarilor, căpușelor și altor insecte la fel de supărătoare.
  • Oil of lemon eucalyptus (OLE), extras dintr-o specie de eucalipt australian (Eucalyptus citriodora sau Corymbia citriodora), și Para-menthane-3,8-diol (PMD), varianta sintetică a celui dintâi, sunt prezente în produsele Off Botanicals, Repel Lemon Eucalyptus sau Chicco anti Zanzara. Ambele s-au dovedit a fi eficiente împotriva țânțarilor și căpușelor similar DEET, în concentrații mici oferind până la 2-5 ore de protecție. Din păcate, OLE nu poate fi folosit la copiii sub trei ani (conform CDC – Centrul american de control al bolilor), dar poate fi utilizat de femeile însărcinate.
  • IR3535 (acid 3-[N-Butyl-N- acetyl]-aminopropionic) este eficient împotriva țânțarilor și căpușelor, având o eficacitate similară DEET. Este substanță activă din Skin So Soft Bug Guard Plus Expedition (Avon).
  • În ceea ce privește diferitele uleiuri naturale folosite ca și repelente împotriva căpușelor, efectele lor sunt foarte reduse că eficiență și durată, așa că folosiți-le cu atenție! Un astfel de spray, care conține ulei esențial de lămâie și trandafir este Helpic, activ până la 5-6 ore.

Fiți atenți in general la perioada de protecție oferită de fiecare produs în parte. Dacă faceți o drumeție de o zi, este posibil să trebuiască să vă dați de 2 sau 3 ori cu astfel de produse. Dispozitivele cu ultrasunete nu au nici un efect asupra căpușelor, iar produsele tip brățară au efect doar pe suprafața înconjurătoare.

Surse informații:

  • http://www.romedic.ro/repelente-impotriva-capuselor-0P33934
  • http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/pielea/cele-mai-eficiente-produse-pentru-a-ne-proteja-vara-de-insecte-1428093

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.