Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Când o casă veche este o idee mai bună decât o casă nouă

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

O casă este pentru mulţi dintre noi cel mai important lucru pe care îl vom deţine în viaţă. Aşa că ar trebui să ne hotărâm mai întâi ce ne dorim mai mult: o casă sau o poziţie (socială)? O casă veche sau o casă nouă? O casă-declaraţie sau o casă pentru noi înşine?

Preţul şi locaţia sunt principalele criterii în alegerea casei. Dar starea casei, care derivă de multe ori din vârstă ei, este un criteriu la fel de important. Este o casă veche o idee bună? Uneori da.

Locaţia

Pentru unii cumpărători locaţia este cel mai important lucru. Atât de important, încât îşi vor asuma orice cost viitor, inclusiv reparaţiile capitale, sau demolarea şi reconstruirea imobilului, pentru a locui în zona care le place.

Pe de altă parte, cei care vor neapărat o casă nouă, vor trebui să aleagă, cel mai probabil cu case sau apartamente  construite într-o zona pe care nu o cunosc, eventual parte a unei dezvoltări imobiliare mai mari ceea ce înseamnă şi: vecini necunoscuţi, distanţe mari faţă de centru şi infrastructură zero.

Un studiu RE/MAX arată că „Faţă de media Europei, în România noii proprietari de locuinţe sunt în special tineri, programul guvernamental Prima Casă având o contribuţie semnificativă în acest sens. Totuşi, nu toţi sunt pe deplin mulţumiţi de alegerea făcută (abia 3 din 10 sunt pe deplin mulţumiţi), majoritatea optând pentru o locuinţă în ansamblurile rezidenţiale noi dezvoltate în zone mai îndepărtate de centrul oraşului, doar pentru a se încadra în bugetul de care dispun” – Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Iar dacă cu locaţia nu prea mai ai ce face odată ce te-ai decis asupra ei, un lucru asupra căruia poţi interveni cu siguranţă este casă însăşi, fie ea veche sau nouă.

renovare_casa_5_metri4
Cei doi tineri din Melbourne, Australia şi-au dorit să locuiască neapărat în oraş, într-o zonă apropiată de punctele lor de interes. Au ales această casă veche dintr-un şir de locuinţe cuplate şi au renovat-o spre a le folosi conform stilului lor de viaţă, asigurându-le în acelaşi timp şi intimitatea, desi proprietatea are doar 5 metri latime. Vezi proiectul în întregime.

Urban vs rural

O proprietate în oraş sau în zonele limitrofe este mult mai scumpă decât una în zonele rurale, pe drept sau nu. Dacă zona în care vei cumpără este în apropierea mijloacelor de transport (deşi foarte mulţi avem maşini înainte de a avea case), există utilităţi şi magazine în apropiere şi proprietatea este promiţătoare că potenţial de dezvoltare, atunci 10-20 km depărtare de oraş nu prezintă neapărat o problemă.

renovare_casa_1913_fatada_spate2
Renovarea unei case din 1913 în stil minimalist japonez. Vezi întreg proiectul.

 

Componente vechi vs noi

O casă veche poate însemna instalaţii şi dotări vechi, dar la fel de bine cumpărătorul poate dovedi că le-a întreţinut şi chiar înlocuit în ultima perioadă cu unele mai eficiente sau măcar mai noi şi atunci este ca şi cum ai fi făcut-o tu personal. Oricum şi într-o casă nouă vei fi obligat, mai devreme sau mai târziu, să faci înlocuiri şi reparaţii.

În plus, o casă veche va fi mai ieftină decât una nouă, tocmai din perspectiva vechimii şi a reparaţiilor asociate.

Pe de altă parte, o casă nouă ar trebui să fie amenajată şi dotată conform ultimelor standarde în domeniu, inclusiv ca eficienţă energetică, pentru că altfel rata lunară, alături de eficientizarea energetică ulteriora, vor deveni o povară. Nu suntem tineri pentru totdeauna, iar veniturile nu ne vor creşte fără limită.

renovare_casa_lemn_LA4
Acest mic bungalow din California a fost tranformat într-o casă frumoasă şi luminoasă de de 90 mp, cu 3 dormitoare. Vezi proiectul în întregime.

 

Eficienţa energetică

Se presupune că toate casele noi sunt făcute să fie mai eficiente energetic decât predecesoarele lor, dar defapt marea majoritate au doar o termoizolaţie de bază, conform normelor actuale în construcţii.

O casă verde, sau măcar eficientă energetic presupune prezenţa şi a unor uşi şi ferestre eficiente, a ventilaţiei controlate, prezenţa materialelor reciclabile, a instalaţiilor pe bază de energie regenerabilă, o poziţionare corectă faţă de punctele cardinale, spaţii verzi, etc. Vezi aici detalii despre casa verde.

Nici unul dintre aceste  lucruri nu este de natură să nu poate fi adăugat la o casă veche, cumpărată la un preţ corect.

Defapt majoritatea operatorilor pe piaţă energiei verzi se adresează caselor şi blocurilor care trebuie reabilitate şi eficientizate energetic, mai ales că acestea pot fi finanţate fie prin programe guvernamentale gen Casa verde, fie prin programe europene pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor.

Doua case aproape identice, dintre care doar una izolata corect
Casă izolată vs casă neizolată – vezi aici cum o izolaţie corectă, fără alte modificări la nivel de instalaţii sau tâmplărie poate reduce costurile cu încălzirea la jumătate.

 

Eşti un împătimit DIY sau pur şi simplu preferi un buget alocat pe parcurs

Ei bine, aici nu prea sunt multe de comentat. Dacă ştii cum, ai timp şi îţi place să faci lucrurile personal, exact aşa cum îţi place, atunci o casă care are nevoie de renovare nu te va speria şi probabil că vei apela la specialişti doar pentru lucrurile la care nu te pricepi.

amenajarea_unei_case_mici_seattle_perspectiva
Această familie de arhitecţi a cumpărat o casă de 70 mp şi în decurs de câţiva ani au transformat-o complet, aproape dublându-i suprafaţă locuibilă. Vezi tot proiectul.

 

Îţi place un anumit stil arhitectonic, o anumită înălţime a camerelor sau o anumită împărţire a spaţiului

Stai cu ochii pe piaţă să vezi când apare ce-ţi doreşti, dar interesează-te şi dacă respectivele case sunt protejate ca monument istoric, pentru că atunci s-ar putea să te confrunţi cu o serie de restricţii şi va trebui să colaborezi strâns cu un expert în clădiri istorice.

culori_puternice_biblioteca4
Această familie tânăra a găsit o casă veche cu un potenţial minunat. Deşi iniţial au decis că nu şi-o permit, s-au îndrăgostit de interioarele generoase şi acum o deţin şi o modifică după gustul şi nevoile familiei. Vezi tot proiectul.

 

Îţi place o anumită clădire, dar nu e tocmai casă?

E un hambar, un vechi grajd sau un siloz? Ei bine, tu ştii ce vezi în locul acela – poziţia, priveliştea, vecinii –  mai dificil este să găseşti şi un proiectant fără idei preconcepute, care să înţeleagă exact ce vrei şi să valorifice toate atu-urile zonei şi clădirii. În plus, s-ar putea să fie mult mai ieftin să cumperi un grajd sau un siloz, de exemplu, decât o casă.

proiect_casa_caramizi_lemn08
Casă construită pe locul unui vechi hambar din lemn şi piatră. Vezi proiectul.
grajd_transformat_in_casa_vacanta5
Acest vechi grajd din sătucul Elveţian Le Biolley a fost transformat în casă de vacanţă – la fel ca toate clădirile vecine din satul rămas cu doar 21 de locuitori permanenţi. O idee şi pentru unele dintre satele noastre, poate.
cabana_arsenal11
Acest vechi arsenal din Elveţia a fost renovat astfel încât aspectul exterior nu i-a fost modificat absolut deloc: practic arhitecţii au construit o altă casă în interior, izolată perfect, dar luminoasă şi practică. Vezi tot proiectul.
capela_transformata_in_hotel0
O veche biserica părăsită este transformată într-o casă de oaspeţi cu 7 locuri. Vezi proiectul.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

4 comentarii la „Când o casă veche este o idee mai bună decât o casă nouă”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.