Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Lucrări de îngrijire trandafiri pe timpul verii

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Pentru ca noi să nu avem de făcut multe lucrări de îngrijire trandafiri pe timpul verii, ar trebui să iarna să fie rece, dar nu geroasă, primăvara lungă şi cu temparaturi stabile, iar precipitaţiile moderate.

Însă vremea nu este niciodată ideală şi nici identică de la un an la altul, aşa că trebuie să intervenim cu priceperea a şi munca noastră pentru a avea trandafiri perfecţi.

Începând cu luna mai, trandafirii încep să înflorească, iar lunile iunie-iulie sunt considerate vârfuri ale înfloririi. Tot acum, după ce în primăvară i-am ajutat să aibă un start bun, trebuie să avem grijă să beneficieze de toţi nutrienţii, apa şi tăierile necesare pentru a înflori din plin, eventual în mod repetat.

Lucrări de îngrijire trandafiri pe timpul verii

Cele mai des întâlnite probleme întâlnite în zilele caniculare sunt:

  • Dăunătorii, mai ales dacă nu plouă suficient încât să îi îndepărteze de pe plante.
  • Pătarea frunzelor
  • Căderea florilor şi frunzelor, generată de lipsa de nutrienţi

Să vedem ce este de făcut.

Hidratează-i

Apa este indispensabilă pentru trandafiri în această perioadă a anului, iar dacă nu plouă, trebuie să îi uzi de dimineaţă cu minim 10 litri de apă, o dată pe săptămâna. Cele mai eficiente sunt sistemele prin picurare, care asigură o saturare lentă a solului.

Apa reprezintă cea mai bună hrană pentru flori, deoarece aceasta transportă toţi nutrienţii din sol în plantă, iar un trandafir sănătos va fi capabil să se apere mai bine de boli şi dăunători.

Trandafirul Papa Meilland este foarte rezistent la boli și la condițiile climaterice. Înflorește bine atunci când plouă, dar și când este foarte cald sau temperaturile scad prea mult.

Elimină dăunătorii trandafirului

În zilele călduroase de vară, una dintre problemele cu care se confruntă trandafirii pot fi afidele, o familie de insecte hemiptere. Acestea atacă în mijlocul verii, pe secetă, extrag sucurile din trandafiri şi lasă frunzele ondulate, cu un aspect inestetic.

Cea mai bună apărare împotriva afidelor este stropirea plantelor cu o soluţie combinată de Actara cu Mospilan şi hidratarea lor corespunzătoare, fapt care creşte rezistenţa plantelor. Insecticidele vor ucide toţi aceşti păduchi prin sufocare. Pulverizează lichidul direct pe afide spre sfârşitul zilei, chiar înainte de apusul soarelui. Efectuează a două pulverizare în 48 de ore, pentru a elimina definitiv această problemă.

O altă modalitate rapidă de a scăpa de afide este să le striveşti între degete sau să le speli de pe plantă cu apă, folosind un furtun de înaltă presiune.

Fereşte trandafirii de boli

Dacă bolile care pot ataca trandafirii te sperie, selectează soiuri rezistente, mai puţin sensibile.

Apoi, este necesar să îi plantezi în locul potrivit, să le oferi suficientă apă şi hrană corespunzătoare.

Dacă în grădina ta există un colţ umed şi întunecat, în care mişună ţânţari şi melci, nu încerca să-l înfrumuseţezi cu un trandafir! Există plante care se descurcă perfect la umbră!

Pentru trandafir alege un loc însorit, cu o bună circulaţie a aerului, iar trandafirul tău va rămâne sănătos, chiar şi fără pulverizări!

Tăierile de vară la trandafiri

Tăierile, la orice plantă, stimulează creşterea, dar numai aplicate corect şi în momentul propice.

Pe timpul verii, trandafirii se taie astfel: după fiecare val de înflorire se scurteza toate ramurile la 4-5 ochiuri (20-25 cm) astfel se stimulează apariţia de noi ramuri florifere.

Trandafirul Double Pink Knock Out este foarte rezistent la boli și dăunători și necesită o întreținere redusă. Se bucură de o înflorire continuă în sezon, cucerind prin flori cu petale duble și o culoare uimitoare de roșu-zmeură:

trandafir cu intretinre redusa

Oferă-le nutrienţii necesari

Îngrijirea trandafirilor presupune si fertilizarea lor în mod regulat, ceea ce le asigură acestora o sănătate puternică şi o înflorire abundentă. Un trandafir sănătos produce mai multe flori şi are forţa de a lupta mai bine cu agenţii patogeni şi dăunătorii.

Cele mai importante şi mai cunoscute trei elemente pentru fertilizare sunt: Azot (N) , Fosfor(P) şi Potasiu(K). NPK – aceste trei simboluri le veţi găsi pe toate pachetele de îngrăşământ folosit.

  • Azotul stimulează creşterea sănătoasă a plantei.
  • Fosforul ajută la înflorire şi dezvoltarea rădăcinilor.
  • Potasiul intensifică fotosinteza şi absorbţia de apă stimulând creşterea plantei şi apariţia de noi frunze, ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al plantei şi sporeşte capacitatea plantelor de a rezista la ger şi seceta.

Pe lângă cele trei elemente de bază sunt necesari şi alţi nutrienţi precum : Calciu, Magneziu, Sulf, Cupru, Fier, Mangan si Zinc .

Tratarea trandafirilor cu aceşti nutrieţi va asigura o înflorire abundentă, frunze verzi şi sănătoase. Este bine să alegi un fertilizant echilibrat şi de calitate superioară, care să conţină atât micro cât şi macro nutrienţi.

De asemena, folosirea fertilizanţilor lichizi este mult mai eficientă.

Când folosim fertilizanţi?

  • Poţi începe să foloseşti fertilizanti în momentul când noile ramuri au crescut aproximativ 4-6 cm şi au un număr de 5-7 frunze.
  • Trebuie să opreşti fertilizarea cu 8 săptămâni înainte de primul îngheţ. Acest lucru va permite plantei să îşi întărească/maturizeze ramurile pentru o rezistenţă sporită la îngheţ. În ţara noastră, ultima fertilizare se recomandă să se facă cel târziu la 15 septembrie, iar în zonele montane şi în cele în care iarnă vine mai repede, nu mai târziu de 1 septembrie.

Sfaturile despre îngrijirea trandafirilor ne-au fost oferite de: Famous Roses.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!