Proiect de casă cu un singur nivel, din cărămizi de lemn, 69 mp utili

Casa a fost construită în 2014 în Lučatín, Slovakia şi a fost proiectată de casa de arhitectură Jaro Krobot. Suprafaţă contruită: 93 mp. Suprafaţă utilă la interior: 69.2 mp.

Mărimea sitului, dar şi reglementările de urbanism au impus mărimea clădirii, volumetria, dar şi materialele de construcţie. Pe aceeaşi amprentă exista mai înainte un hambar din lemn şi piatră, din care nu s-a mai mai putut utiliza nimic, iar autorităţile locale au impus ca noua clădire să respecte întocmai amprenta la sol, dar şi volumul celei vechi.

Materialul de construcţie impus a fost lemnul. Deşi este zonă istorică şi s-a dorit refolosirea lemnului din clădirea originală, acesta a fost prea deteriorat pentru a fi sigur, aşa că s-a ales o altă soluţie pe  bază de lemn.

proiect_casa_caramizi_lemn02
Vechiul hambar
proiect_casa_caramizi_lemn04
Macheta- structura interna a casei
proiect_casa_caramizi_lemn05
Macheta – volumetrie




 

Sistemul constructiv: Steko – cărămizi modulare din lemn

Cărămizile sunt făcute din lemn de molid, sunt foarte uşoare şi goale pe dinăuntru, ceea ce înseamnă o manipulare uşoară, inserarea facilă a instalaţiilor, plus izolaţie termică dată de camera de aer. După montare, golul respectiv se poate umple cu celuloză. Pentru o izolaţie termică superioară se face termoizolaţie şi la exterior, din vată minerală.

Modulele din lemn au dimensiuni variate şi există elemente speciale pentru colţuri şi îmbinări. Cărămida de bază are 640X320X240 mm şi are 4 pereţi interiori şi mai există varinte mai mici, cu 3, 2, respectiv 1 perete interior, plus elemente de legătură.

Mai multe detalii despre acest sistem de pereţi găsiţi aici.

proiect_casa_caramizi_lemn01
Caramida Steko
proiect_casa_caramizi_lemn03
Casa in constructie

 

Structura internă a casei reflectă tradiţia locală

Structura internă are la baza cele 3 zone tradiţionale dintr-o casă slovacă: zona de zi (camera din faţă), bucătăria şi zona de noapte (camera din spate), interconectate de un coridor ce străbate casă de la un capăt la altul. Coridorul, la rândul sau este zonă de trecere, zonă de depozitare şi se deschide către o terasă exterioară.

Bucătăria, toaleta şi camera de baie sunt concentrate într-o singură zona a casei – în centru – pentru a limita folosirea instalaţiilor sanitare doar aici.

proiect_casa_caramizi_lemn11
Bucatarie si loc de luat masa
proiect_casa_caramizi_lemn12
Zona de dus

Zona de zi este amplasată separat de bucătărie, ceea ce ar putea părea ciudat pentru stilul dominat de spaţii deschise mari, la modă în zilele noastre, dar camerele pot fi cu uşurinţă reconfigurate: camera de zi poate deveni un al doilea dormitor, sau întreagă zonă bucătărie-baie poate fi mutată într-un capăt al clădirii.

proiect_casa_caramizi_lemn10
Zona de zi / Camera de primire

Şi facilităţile de baie sunt altfel: toaleta este amenajată complet separat de zona de duş.

Nu există pereţi interiori orientaţi de-a lungul casei, decât în zona băii. În rest, toate camerele ocupă întreagă lăţime a clădirii, iar separarea faţă de celelalte zone se face prin uşi culisante, care odată deschise dispar pur şi simplu din vedere, lăsând în loc spaţii largi, deschise.

Dormitorul
Dormitorul

Partea din faţă a casei are 2 părţi care ies în afară dreptunghiului tradiţional şi în timp ce interiorul acestora este organizat sub formă de depozitari, între ele, la exterior, s-a amenajat o terasă suspendată.

proiect_casa_caramizi_lemn08 proiect_casa_caramizi_lemn06 proiect_casa_caramizi_lemn07 proiect_casa_caramizi_lemn09

Planurile clădirii

proiect_casa_caramizi_lemn14 proiect_casa_caramizi_lemn15

Sursa foto: Jaro Krobot, Archdaily

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.