Amenajarea unei case mici: cum s-a dublat suprafaţa utilă, fără să se mărească construcţia

Amenajarea unei case mici poate fi o provocare, mai ales pentru o familie în creştere, cu buget limitat, dar iată că această familie de arhitecţi a reuşit nu numai să o facă funcţională pentru familie, dar şi pentru afaceri, cei doi având birourile acasă.

Aceasta casă din Seattle avea iniţial 70 mp locuibili distribuiţi pe un singur nivel,  plus un pod neamenajat şi un subsol parţial amenajat şi a fost extinsă la 117 mp locuibili distribuiţi pe 3 nivele.

De la o structură simplă ce includea un dormitor matrimonial, un living, o bucătărie şi o baie, au ajuns la 3 dormitoare, 2 băi cu un spaţiu de zi deschis şi luminos.

Cei doi soţi  au decis mai întâi ce stil de viaţă le place. Şi au decis că o casă mică este ideală pentru ei şi că preferă un stil deschis, aerisit, chiar dacă asta înseamnă pierderea unei părţi din intimitate şi interioare ceva mai zgomotoase.

Apoi ai hotărât să facă singuri aproape toate modificările, ceea ce este foarte avantajos atunci când bugetul de renovări este mic, trebuie să faci lucrurile treptat şi trebuie să te adaptezi unei familii în creştere: cei doi au şi doi copii mici, care au venit pe lume în intervalul de la preluarea casei şi până în stadiul de acum.

amenajarea_unei_case_mici_Seattle_exterior_inainte
Exteriorul inainte de renovare
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_exterior_dupa
Exteriorul dupa de renovare – fatada dinspre strada
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_exterior_dupa2
Exteriorul dupa de renovare – spatele casei

 

Cum şi-au dublat suprafaţa locuibilă

 

Amenajarea_unei_case_Mici_seattle_planparter
Schita parter: inainte si dupa
 

Amenajarea_unei_case_Mici_seattle_subsol
Schita subsol inainte si dupa

 

Vechiul living a fost transformat iniţial în ceea ce ei au numit camera cu televizor, iar apoi, după apariţia copiilor a fost transformat încă o dată în cameră pentru cei mici. Dormitorul matrimonial este singura încăpere din structura iniţială care şi-a păstrat forma şi menirea.

Baia de la parter a fost mutată în locul vechiului dressing şi peretele său a fost adus la acelaşi nivel cu cel a dormitorului, astfel încât  toate camerele care ţin de zona de noapte şi baia se termină la acelaşi nivel, ceea ce simplifică lucrurile pentru amenajarea zonei de zi.

Zona de zi a fost complet eliberată de pereţi despărţitori, astfel încât spaţiul respectiv pare mult mai mare decât este în realitate. Mobilierul de aici este multifuncţional, personalizat după spaţiu şi nevoi, astfel încât nimic nu este de prisos, dar nici nu lipseşte.

Vechea verandă din spate a fost şi ea încorporată în spaţiul de zi, iar în colţul respectiv s-a amenajat bucătăria.

amenajarea_unei_case_mici_Seattle_living4
Living, loc de luat masa, intrarea principala
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_living3
Bucatarie, loc de luat masa, casa scarii, camera copii
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_living2
Living, vedere spre curtea din spate
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_living1
Living
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_dormotor_adulti
Dormitor adulti
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_dormitor_copii
Dormitor copii

 

În subsol, iniţial era spălătoria şi un spaţiu mare de depozitare. Acum acolo se află un birou, care poate servi şi drept cameră de oaspeţi, o baie, spălătoria şi un spaţiu de depozitare.

amenajarea_unei_case_mici_Seattle_subsol2
Dormitorul din subsol
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_subsol1
Biroul din subsol

 

Podul era complet neamenajat şi neizolat, iar acum este biroul tatălui. Masa de aici este un alt exemplu de mobilier multifuncţional, uşor de făcut în casă şi de instalat.

amenajarea_unei_case_mici_Seattle_birou_pod2
Podul transformat in birou
amenajarea_unei_case_mici_Seattle_pod
Podul transformat in birou

 

Costurile sunt ţinute sub control

Si-au dorit o casă mică considerând, în mod corect, că dimensiuni mai mici înseamnă mai puţine materiale de construcţie şi pentru reparaţii şi facturi de întreţinere mai mici.

Au înlocuit ferestrele şi uşile cu unele eficiente energetic şi au adăugat straturi noi de izolaţie pentru a ţine costurile cu energia sub control. Au folosit peste tot materiale non-toxice.

Spaţiul nu este fragmentat în multe camere mici, ci lăsat pe cât posibil deschis, ceea ce înseamnă încălzire cu mai puţină energie, în mod uniform. Uşile culisante tip hambar de la dormitoare au fost instalate în acelaşi spirit.

Nu folosesc aer condiţionat pentru răcirea casei, dar în zilele excesiv de călduroase folosesc ventilatoare care împing aerul cald spre pod şi de acolo este eliminat prin ferestrele din acoperiş.

Au adăugat ferestre noi la casă, atât la parter cât şi la mansardă, pentru mai multă lumină naturală, şi folosesc nuanţe deschise la mobilier şi pereţi (cu excepţia dormitoarelor), reducând astfel necesarul de lumină electrică. Tot în ideea de iluminat eficient, folosesc peste tot becuri cu LED.

Suprafeţele pavate din grădină sunt reduse la minim şi s-au folosit multe plante, mai ales indigene, care nu au nevoie de lucrări de mentenanţă şi nici de apă după plantare, în loc de mult mai costisitorul gazon.

Tot ce au făcut pentru a obţine o casă sănătoasă, comodă şi sustenabilă găsiţi pe  Chezerbey.com împreună cu mai multe imagini şi explicaţii.

amenajarea_unei_case_mici_sin Seattle_perspectiva

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X