Construieşte sustenabil, ca să te poţi bucura de o bătrâneţe liniştită.
Acest cuplu aflat la varsta pensionării a apelat la biroul de arhitectură Paul Cremaux pentru a crea Casa Nirau pe un lot relativ mic, în Mexico City, al cincilea cel mai aglomerat oraş al lumii.
În primul rând au demolat casa veche, de 250 mp şi au contruit în loc una de 170 mp, care ţine cont de specificul oraşului, al climei din regiune dar şi de nevoile unui cuplu la pensie şi atinge un grad ridicat de sustenabilitate.
Ceea ce s-a pierdut în termeni de spaţiu construit s-a recuperat sub formă de spaţii deschise, lumină naturală şi o grădină plină de verdeaţă care dă senzaţia de teren mult mai mare decât în realitate.
Poziţionarea şi orientarea casei
Plecând de la lotul de pământ disponibil, forma şi orientarea lui, arhitectul a poziţionat casa în aşa fel încât cele mai mari deschideri să le aibă spre sud, ceea ce înseamnă în această regiune lumină şi căldură naturale, 70% din an.
Vestul şi estul casei se află tot în interiorul proprietăţii şi sunt protejate de vegetaţie si zidurile înconjurătoare, în timp ce nordul este spre stradă, acolo unde şi deachiderile trebuie să fie minime.
O amprentă de carbon cât mai mică
Grija proprietarilor şi a arhitectului pentru mediu, dar şi pentru bugetul proprietarilor se vede şi în celelalte alegeri făcute:
- Termoizolaţia, care ajută la protecţia faţă de termperaturile extreme,
- vegetaţia abundentă din jurul casei, care asigură un mediu curat, protejat de noxe şi ferit de supraîncălzire,
- colertoarele solare folosite pentru producerea de energie şi apă caldă,
- alegerea de materiale slab conductoare termice
Cheluielile lunare: apa, energia electrică şi gazul
În Mexico City apa potabilă este o mare problemă, aşa că proprietarii au vrut să depindă cât mai puţin de reţeaua oraşului. Soluţia propusă de arhitecţi şi implementată încă din faza de proiect a fost colectarea apei de ploaie pe ambele terase ale casei (parter şi etaj), filtrarea acestei prin filtre de carbon activat şi astfel tranformarea ei în apă potabilă.
Energia electrică este obţinută cu ajutorul panourilor solare şi deserveşte întreaga casă, aproape tot timpul anului, aşa că media cheltuielilor lunare cu energia şi gazul metan este de 15 USD.
Compartimentarea şi organizarea interioară
Organizarea internă a casei este simplă, aerisită, fără mulţi pereţi, pentru a permite accesul luminii şi a căldurii.
Parterul include doar bucătăria, locul de luat masa şi livingul, complet deschise către exterior datorită peretelui culisant şi ferestrelor generoase din zona bucătăriei, orientate tot către sud.
Etajul include dormitorul matrimonial şi un hol/spaţiu de odihnă generos.
Planşele relevă organizarea după principiile casei pasive:
- spre nord şi în acelaşi timp spre stradă sunt poziţionate casa scării, bucătăria şi baia la parter, respectiv dressingul şi cea de a doua baie la etaj
- spre sud sunt poziţionate spaţiile de zi de la etaj şi parter şi dormitorul matrimonial
Nouă ne place mult casa scării cu biblioteca aceea uriaşă. Dar vouă? Scrieţi-ne la comentarii.
Sursa: Paul Creamaux Studio
Este o casa interesanta si placuta oricine si-ar dorii o asemenea locuinta .Cat costa?