Infiintarea unui strat de flori anuale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Daca ati cumparat sau construit casa recent, cel mai probabil terenul este liber, iar bugetul ramas, daca a ramas, este destinat mobilierului si ultimelor finisaje. Astfel ca gradina si infiintarea unui strat de flori ramane pe ultimul loc si pana ce vor creste eventualii arbori si arbusti, sunt sanse sa fie decorata doar de gazon sau plante crescute la intamplare.

Tocmai intr-o perioada ca acesta sunt bine-venite straturile mixte, cu inflorire de primavara si vara: umplu spatiile goale si in cateva saptamani transforma orice gradina intr-un covor multicolor si parfumat. Acest strat este bine-venit chiar si atunci cand stim cu exactitate unde vom planta, sau am plantat deja arborii si copacii solitari si plantele perene. In primii ani acestia atat de mici si cresc atat de incet incat plantele cu flori sunt de mare ajutor pentru o gradina frumoasa.

Copacii sunt inca mici? Foloseste-te de frumusetea florilor

Din gradina cea noua lipseste la inceput acea perspectiva oferita de arborii inalti, dar in primii ani acest efect poate fi substituit cu ajutorul plantelor anuale agatatoare, urcate pe pergole sau orice alt structura inalta, chiar si pe gard. Pergolele pot fi pastrate si utilizate apoi pentru trandafiri sau alte pante agatatoare.

Nuantele de galben, portocaliu si albastru ale florilor alese pentru acest strat se potrivesc cu aproape orice arbore si planta perena.

Un strat de flori anuale pentru un colt de gradina

Stratul se infiinteaza primavara, intr-un loc insorit, de exemplu de-a lungul gardului catre vecini, sau poate coti spre frontul stradal. Daca spatiul este mai mic, reduceti numarul de fire din fiecare planta si suprafata proportional, dar incercati sa pastrati sablonul de mai jos.

schema_strat

Pregateste locul din timp

In anul anterior plantarii florilor, solul din zona destinata stratului poate fi semanat cu ingrasamant verde (lucerna sau lupin, de pilda). Pe timpul iernii ramasitele acestor plante sunt lasate la locul cresterii pentru a proteja pamantul, iar in primavara stratul trebuie sapat din nou, amestecand si ramasitele organice ale plantelor. Daca pamantul e tare, compact, trebuie sa i se adauge nisip, iar daca este prea nisipos, trebuie adaugat compost.

Distantele de plantare

In ceea ce priveste distanta de plantare/sadire, trebuie tinut cont de dimensiunea viitoarei plante mature. Solitarele, asa cum este floarea soarelui, se sadesc sau planteaza la 100 cm una de alta, soiurile care ajung la nivelul genunchiului au nevoie de 30-40 cm intre ele, iar plantele scunde, taratoare, se planteaza cate 15 -20 buc pe mp.

schita_gradina

Udarea si intretinerea

Pamantul trebuie sa fie umed inainte de sadire, dar si dupa plantare trebuie udat imediat si abundent. Pana cand nu apar muguri noi sau nu au rasarit plantele, solul nu are voie sa se ususce.

In scopul infloririi continue, plantele se curata in permanenta de florile uscate, altfel acestea se vor transforma in seminte si apoi planta nu va mai produce alte flori. Uneori este necesara ciupirea unei portiuni din fiecarea planta (pana la 1/3) pentru a stimula o noua inflorire.

Sadirea si repicarea

Daca saditi dvs semintele, atunci tineti cont ca dupa ce apar primele frunze, trebuie inceputa operatiunea de repicare: rasadirea la distante mai mari. Rasadurile vor fi mai puternice, daca se ciupeste varful de crestere si apoi si lastarii laterali.

Semintele de flori se pun la prins in februarie-martie, fie direct in strat, fie in ghiveci, in casa. Minisolarul este o idee buna, dar si in dreptul unei ferestre luminoase, unde nu variaza temperaturile prea mult este bine. Cititi si indicatiile de pe pliculetele de seminte, pentru a vedea perioada recomandata acolo pentru sadire.

Daca le saditi in ghivece, nu puneti prea multe seminte in acelasi vas – plantutele nu vor avea loc sa se devolte si veti arunca o bun apartea dintre ele. Semintele nu trebuie sadite la o adancime prea mare (maxim 5 mm) si pamantul trebuie mentinut usor umed pana ce rasar plantele.

Pentru a rasari plantute sanatoase si viguroase, trebuie sa aiba lumina naturala directa pe o perioada cat mai mare din zi, de aceea nu trebuie rasadite prea devreme – iarna nu este un anotimp prielnic pentru cresterea plantelor – iar daca lumina nu este suficienta, rasadurile vor fi prea lungi si firave.

Dupa ce le mutati in strat dupa modelul dorit, udati-le regulat, curatati-le de frunze moarte si atunci cand florile s-au trecut, nu uitati sa recoltati semintele pentru a le sadi exact acolo unde veti dori in anul care vine (sau lasati-le sa cada si sa creasca singure, urmand ca anul urmator sa le rariti).

Iata plantele recomandate pentru aranjamentul de mai sus:

[one_half][/one_half][one_half_last]Ricin (Ricinus communis), soiurile Apache sau Zanzibareinsis– 5 bucati[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Floarea soarelui inalta (Helianthus annuus), soiul Flacara– 7 bucati[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Floarea soarelui mexicana (Tithonia rotundifolia).– 5 bucati [/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Tutunas cu flori albe (Nicotiana sylvestris) – 7 bucati[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Măturica cu frunzis verde (Kochia scoparia) – 7 bucati[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Ruji galbene (Rudbeckia hirta)– 50 buc[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Salvie albastra (Salvia farinacea), soiul Victoria Blue– 30 buc[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Gura Leului (Antirrhinum majus), soiul Sonnet Orange– 30 bucati[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Fluturasi galbeni (Cosmos sulphureus), soiul Bilbo– 10 buc[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Pufuleti (Ageratum houstonianum)– 50 buc[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Craite (tagetes patula)- 100 buc[/one_half_last]

[one_half][/one_half][one_half_last]Regina zorelelor (Ipomoea tricolor) = 5 buc[/one_half_last]

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.