Cum poti face singur un terariu?

Vrei sa faci singur un terariu? Nu atat de complicat pe cat arata, dar nici atat de simplu pe cat pare. Sa vedem.

Vasul

Aveti nevoie de un vas de sticla, de preferat unul in care sa poti avea acces usor pentru plantare si ingrijire. Cat priveste forma vasului… cu cat mai neobisnuita cu atat mai bine.

Dimensiunile vasului trebuie sa se potriveasca cu dimensiunile plantelor la maturitate. Daca vasul are nevoie de capac sau nu, depinde de tipul de plante ales: iubesc umiditatea sau nu?

terarium1



Solul in care vor trai plantele

Pamantul va trebui sa-l alegeti functie de nevoile plantelor pe care le veti planta (nisipos pentru cactusi, cu turba pentru plantele tropicala), dar o conditie trebuie sa o indeplineasca orice combinatie: nu trebuie sa retina apa in axces, pentru ca radacinile vor putrezi.

Asa ca, preventiv, este bine sa puneti pe fundul vasului un strat de nisip sau pietris fin, apoi unul de carbune (absoarbe umiditatea in exces) si abia apoi pamantul, eventual separat de carbune printr-o tesatura de nylon.

Toate aceste straturi la un loc trebuie sa nu depaseasca o treime din inaltimea vasului, pentru ca nu mai ramane loc pentru plantele in sine.

terarium3

Soiurile de plante

Soiurile, gruparea si aranjarea lor, depind exclusiv de gusturile dvs. Ca si sugestii, deca terariul va fi privit numai dintr-o parte, atunci plantele inalte formeaza fundalul. Daca va fi privit de jur imprejur, atunci plantele inalte se aseaza in centru.

Nu ne pricepem la botanica, dar acest sfat vi-l putem da: aveti grija ca plantele alese sa fie complementare, sa fie din specii mici si care cresc lent.

Umiditatea ridicata prieste ferigilor, muschilor si plantelor insectivore, in timp de cactusii si suculentele au nevoie de un vas deschis si apa foarte putina.

Nu incercati sa plantati in terariu plante aduse din natura, cel mai probabil vor muri foarte rapid datorita schimbarii drastice de mediu.

terarium4

Udarea

Numai cand este nevoie. Excesul de apa este cauza cea mai frecventa a mortii plantelor din terarii, pentru ca aici evaporarea este mult mai lenta decat la un ghiveci obisnuit. Excesul de umiditate se vede imediat pe peretii unui vas inchis sub forma de condens: deschideti capacul si aerisiti si excesul de apa va disparea.

terarium5



Ingrijirea

Ingrijiti plantele ca si pe cele din ghivece: indepartati frunzele, ramurile sau plantutele moarte inainte de a incepe procesul de putrefactie. Muschii sau plantele folosite ca si covor verde trebuie tinute sub control, pentru ca pot deveni invazive si pot acapara tot spatiul.

terarium6

Amplasarea

Ca si in cazul altor culturi in vase transparente – terariul nu trebuie tinut direct in lumina soarelui, pentru ca sticla amplifica lumina solara si plantele se vor arde si vor muri.

terarium7

 

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.