Ce plante aromatice poți cultiva pe balcon

1. Lumina. Locația

Toți cei care vorbesc despre cultivarea plantelor aromatice la interior, vorbesc în primul rând despre lumină și implicit despre locul unde să plasați vasele în care cresc: să fie așezate într-o zonă cu multă lumină naturală, înspre sud (ideal) și să aibă lumină directă cel puțin 8 ore pe zi.

Dacă și când acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri pentru iluminat și menținerea temperaturiil altfel plantele vor creste firave si nefiresc de inalte, apoi se vor usca/rupe. În lunile reci, plantele trebuie mutate de le fereastră pentru că o fereastră rece le poate provocă unora dintre ele moartea. Dacă trebuie suplinit necesarul zilnic de lumină, fie din cauza anotimpului, fie a poziției, acest lucru se poate face cu lămpi fluorescente.

2. Vasul și solul

Trebuie să alegeți vase suficient de mari pentru a susține și hrăni plantele mature. Folosiți sol organic, fără substante chimice, mai ales dacă intenționați să folosiți plantele în bucătărie.

3.Plantarea

Plantele se pot crește din semințe sau din răsaduri.

Vezi Produsele recomandate

Pentru cei care aleg să înceapă cu semințele

Semințele se pun în solul umed, la o adâncime de 3-4 ori mai mare decât diametrul seminței. Solul trebuie menținut ușor umed pentru a germina corect, dar nu udați decât prin stropire ușoară cu un pulverizator, pentru că o cantitate mare de apă va împinge toate semințele într-un colț de ghiveci, iar plăntuțele vor crește îngrămădite.

Umezeala și căldura necesare germinării se pot obține prin acoperirea suprafeței ghiveciului cu o folie de plastic sau o placă de sticlă, creând astfel o mini-seră. Odată ce au apărut plăntuțele, plasticul/sticla se îndepărtează.

Atenție! Dacă plantăm semințele într-o perioadă a anului sau într-o zonă cu lumină și căldură insuficiente, plăntuțele vor crește prea lungi și fragile (pentru că tânjesc spre lumină) și nu se vor adapta bine la viața de adult – defapt cele mai multe vor muri pematur.

De aici și recomandarea de a le planta într-o zonă cu lumină suficientă și în perioada de primăvară (martie-aprilie), când ziua este în creștere.

Încă ceva despre semințe: nu vă zgarciti, pentru că este foarte probabil să munciți degeaba. Cumpărați semințe selecționate, din magazine de specialitate. Dacă vreți să păstrați semințe din cultura proprie pentru anul următor, asigurați-vă că planta de la care le recoltați este sănătoasă și matură.

Pe măsură ce plantutele cresc răriti-le pentru a la face loc să crească celor rămase. Cu cele smulse, puteți institui alte culturi, într-un alt vas. (Tocmai ați obținut primele dvs răsaduri !)

Pentru cei care prefera să înceapă cultura cu răsaduri:

Veți avea satisfacția imediată de a pune în propriul ghiveci o plăntuță gata crescută, sau puteți încerca să combinați diverse soiuri pentru un efect vizual deosebit. Trebuie apoi să mai aflați câteva lucruri despre îngrijirea respectivei plante, pentru a nu o pierde.

Răsadurile se găsesc la florării sau în supermarketuri, la sectorul de legume-fructe sau plante ornamentale.

4. Îngrijirea

Folosiți un fertilizator organic atunci când planta o cere – vedeți tabelul de mai jos. Aveți grijă la recomandări și compoziția substanței, mai ales dacă doriți să consumați aceste plante.

Tăiați-le cu regularitate și le veți stimula creșterea și îndesirea. Pentru a crește toată iarna, este recomandat să le rupeți florile.

Udați-le dimineață devreme, pentru că până la lăsarea serii umiditatea de la suprafața pământului să dispară, împiedicând astfel formarea de mucegaiuri.

După ce plantele au crescut, nu udați frunzele și nici pământul din ghiveci, pentru că astfel stimulați apariția mucegaiului.

Puneți un strat de pietricele într-o tavă, iar ghivecele cu plăntuțe pe stratul de pietricele. Puneți apa doar în această tavă, astfel încât pământul din ghivece să poată absorbi câtă are nevoie.

5.Ce plante cultivăm?

Vă răspundem cu altă întrebare: ce anume vreți să faceți cu ele? Mica dvs grădină poate avea o tematică stabilită funcție de preferințele dvs culinare sau aromatice.

Cele mai multe plante aromatice se cultivă pentru asezonarea mâncării. Cei cărora le place mâncarea cu influențe italienești, trebuie neapărat să aibă în jardinieră oregano, rozmarin și busuioc.

Nu uitați însă nici de neaoșele pătrunjel, mărar și cimbru, ce dau o aromă proaspătă mâncărurilor tradiționale. Menta proaspătă poate fi folosită oricând pentru a da aromă unui ceai cu gheață sau unei limonade răcoroase.

Mai există o categorie de ierburi, care sunt cultivate pentru capacitatea lor de a parfuma și împrospăta aerul din casă: lavanda, salvia și măghiranul sunt printre ele. Salvia și măghiranul pot fi utilizate si la gătit.

Multe dintre aceste ierburi, împreună cu alte mirodenii uscate, se pot utiliza și pentru a aromatiza uleiul și oțetul folosite la salate.

Plantele medicinale sunt și ele căutate, iar printre cele mai comune sunt mușețelul – ale cărui flori se usucă și se folosesc la ceai, aloe – al cărui suc se folosește pentru tăieturi și arsuri și menta – care se recoltează și se usucă pentru a face ceaiuri.
Oregano

Iată mai jos un tabel cu cele mai utilizate și cunoscute plante aromatice, pe care l-am preluat din volumul Grădina de mirodenii.

Cartea detaliază caracteristicile și modul de îngrijire pentru fiecare soi în parte, iar tabelul de aici reflectă doar o parte din soiurile abordate.  Sub galeria de imagini veți găsi și un tabel al plantelor în discuție.

PlantaInaltime (cm)Ciclu de viataSensibila la inghetSolFertilizareRecoltare
Busuioc40-60anualdaStructura usoara, bogat in nutrientiDaFrunze si flori
Cimbru30-50anualRezista la frig in ierminle blandeNu este exigentNu neaparatFrunze si flori
Cimbrisor20-30Perena, semiarbustputinCalcaros, permeabil la apaFertilizare usoaraFrunze si flori
Coriandru30-150anualaRezista la frignepretentiosFertilizare usoaraFruct, frunza
Galbenele40-60anualaRezista la frigSol care se incalzeste usor, permeabil la apaNu neaparatFloarea
Lavanda (levantica)40-60Perena, semiarbustSensibila la ingheturile tarzii de primavaraSol caclaros, argilos, sarac in nutrientiFertilizare usoarafloarea
Maghiran30-40anualaSensibila la ger si inghetSol care se incalzeste usor, bogat in humusFertilizare usoaraPartea aeriana si fructul
Marar100-150anualaNu este sensibil la inghetNu suporta stagnarea apeiFertilizare usoaraFrunzele, florile si semintele
Menta30-100perenaNu este sensbilila la inghetSol semicompact, umedFertilizare usoaraPartea aeriana
Musetel20-70anualaSensibila la ingheturie tarziiTerne aridNu neaparatfloarea
Oregano20-70perenaRezista peste iarnaLocuri pietroase, uscateFertilizare usoaraPartea aeriana
Patrunjel20bienalaRezista la inghetSol compact, bogat in humusFertilizare usoaraRadacina, frunza
Rozmarin50-150Perena, semiarbustSensibil la inghetSol nisipos, permeabilNu neaparatFrunza, floare
Salvie50-80PerenaUsor sensibila la inghetOrice tip de solFertilizare usoaraFrunza
Tarhon80-150perenaRezistenta la frigSemicompact, bogat in humusFertilizare usoaraToata partea aeriana

gradina_de_mirodenii    Această carte prezintă modul în care puteţi cultiva plante condimentare în propria grădină în aşa fel încât acestea să îmbunătăţească efectul decorativ al grădinii.

Gradina de mirodenii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X