Casă și birou într-o clădire de 80 mp construită pe cadre de lemn

Această clădire de 80 mp construită pe cadre de lemn este tipică pentru arhitectura japoneză tradițională, caracterizată prin simplitate și respect pentru materiale, și puternic influențată de geologia a țării. Iminența cutremurelor, frecvența și puterea acestora i-a învățat pe japonezi să construiască case simple, mici și practice, pe structură de lemn, cu pereți eficienți. Respectul pentru natura înconjurătoare se reflectă în gradul redus de prelucrare a lemnului, care cel mai adesea este lăsat in culoarea lui naturală sau prelucrarea prin tehnici simple și eficiente, precum tehnică Shou sugi ban, folosită aici.

Legătura cu natura este întărită în arhitectura japoneză de folosirea ușilor mari, culisante, numite fusuma precum și de prezența verandei de jur împrejur, folosită pentru luarea ceaiului, contemplarea grădinii, meditație, etc. La casele tradiționale verandele sunt protejate de obloane. Ușile culisante sunt de altfel folosite extensiv și la interior, astfel încât spațiile pot fi configurate după nevoi. Iată o aplicare a acestui principiu aici: Casă mică Coreea.

Casa pe cadre de lemn japonia acces etaj si veranda

Casă pentru mamă și birou pentru fiică

Această clădire construită pe cadre de lemn a fost gândită pentru a asigura atât conviețuirea, cât și intimitatea mamei care locuiește la etaj și a fiicei, care își conduce afacerea la parter. În același timp proiectul vădește un deosebit spirit practic, încorporând într-o clădire de locuit și un spațiu dedicat unei afaceri, similar cu acest proiect.

Vezi Produsele recomandate

La parterul clădirii se află magazinul și toate spațiile adiacente necesare, evident accesibil publicului.

La etaj se află apartamentul mamei, cu acces separat printr-o mică curte îngrădită, și cu o mică verandă folosită pentru acces și drept loc de relaxare la exterior, cu vedere spre muntele Fuji.

Toată clădirea are 80 mp și fiecare centimetru de spațiu este folosit judicios.

Parter-magazinul

Etaj – apartamentul

Schite parter si etaj

Materiale simple, respectând principiile arhitecturii japoneze

Casa este construită pe structură de lemn – vizibilă la tavane – cu finisaj cât mai simplu, respectând 2 principii importante ale arhitecturii japoneze: simplitatea formei și onestitatea cu care este tratat materialul.

Casa este are forma simplă, cubică, dar ambele etaje au deschideri generoase sub forma de uși culisante, pentru comunicarea neîngrădită cu exteriorul. Deschiderile casei sunt proiectate cu atenție pentru a asigura intimitate dar și spații largi pentru privire, de aceea nici o ușă nu se deschide direct spre vreo clădire învecinată, ci spre grădini sau priveliștea îndepărtată a muntelui Fuji.

Pentru protecția la intemperii, structura de lemn și izolația casei sunt protejate la exterior de un strat de tabla ondulată cu o durată de viață de câteva zeci de ani.

Parter – magazinul

Parter – magazinul

Etaj – apartamentul. In prim plan de afla bucataria si locul de luat masa, iar in dreapta se afla dormitorul, cu pereti culisanti.

Etaj – apartamentul. In stanga se afla veranda si scara de acces.

Casa pe cadre de lemn japonia dormitor etaj
Etaj – apartamentul. In dreapta se afla veranda si scarca de acces. Drept inainte: dormitorul.

Sursa: Suzuki Architecs

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X