Casă modulară, eficientă și independentă energetic – cea mai bună construcție a anului 2018 în UK

Această casă modulară, eficientă și independentă energetic din Scoția a câștigat premiul Royal Institute of British Architects 2018. Casa cu aspect modest, proiectată de Haysom Ward Millar Architects pentru un artist plastic, este construită din panouri termoizolante din polistiren prefabricate montate la fața locului pentru rapiditate și execuție cât mai curată, cu impact minim asupra mediului.

Fațada este placată cu lemn de conifere de proveniență locală, tratat după o tehnică japoneză de impermeabilizare și creșterea a duratei de viață a lemnului, denumită Shou sugi ban. Tehnica Shou sugi ban presupune tratarea lemnului în 3 etape succesive: ardere cu flacară deschisă, curățare prin periere și apoi ungere cu un ulei impermeabilizant pentru exterior.

casa modulara eficienta energetic
Fatade protejata de lemnul tratat dupa tehnice Shou sugi ban si de zidurile de piatra sotiene

Casă modulară – mai simplu de încălzit și administrat

Casa este formată practic din 3 corpuri de clădire cu arhitectură simplă, unite parțial sau prin intermediul unor terase exterioare. Fiecare corp de clădire este perfect izolat termic și este posibilă astfel folosirea independentă a acestora, fără a încălzi toată casa dacă nu este nevoie.

Mărimea fiecărui volum de clădire este similară cu a clădirilor vechi din zonă, considerate perfecte pentru o familie și foarte simplu și ieftin de administrat. Alegerea materialelor pentru placări – lemn și piatră – provine tot din tradiția locală.

Vezi Produsele recomandate

casa modulara eficienta energetic

casa modulara eficienta energetic casa modulara eficienta energetic casa modulara eficienta energetic

Impact minim asupra mediului

Construcția din panouri termoizolante prefabricate are 2 beneficii majore pentru proiect: panourile din polistiren montate pe cadre de lemn sunt perfect izolatoare termic și fiind produse în altă parte, reduc impactul procesului de construcție asupra mediului și cresc viteza de ridicare a casei.

Gradina însăși este un exemplu de impact mimim asupra mediului înconjurător. În loc să reconstruiască tot spațiul din jurul clădirii și să creeze o gradină cu plante decorative exotice, proprietarii au ales specii native, cu impact și întreținere minime.

Este de remarcat și acoperișul verde de pe unul dintre corpurile de clădire, creat atât pentru izolație cât și pentru a compensa terenul dislocuit de casa însăși.

Poziționarea clădirilor a fost considerată cu atenție pentru a nu afecta arborii pre-existenți, ceea ce aduce un alt rezultat surprinzător: casa a devenit una cu peisajul, parând să existe acolo de foarte multă vreme, deși a fost finalizată în cursul anului 2018.

casa modulara eficienta energetic
Obloanele culisante protejeaza suplimentar suprafetele vitrate.
casa modulara eficienta energetic
Suprafete vitrate mari pentru lumina si acces, cu obloane culisante.
casa modulara eficienta energetic
Vedere de sus

Protejată și totuși independentă

Casa este protejată de vânturile aspre din zonă cu tradiționalele ziduri de piatră scoțiene poziționate strategic, dar beneficiază în același timp de toată lumina naturală necesară, datorită ferestrelor generoase și ușilor de sticlă. Ferestrele și ușile la rândul lor sunt protejate suplimentar cu obloane culisante din lemn.

În ciuda poziției izolate față de alte proprietăți și a măsurilor de protecție împotriva condițiilor climaterice, casa este perfect locuibilă, fiind atât independentă energetic, cât și eficient organizată.

Casa este complet independentă față de rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazului, are sursă proprie de apă și stație de tratare a deșeurilor, plus instalații bazate pe folosirea eficientă a energiei.

Fotografii: Richard Fraser.

casa modulara eficienta energetic
Planul cladirii
Planul cladirii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X