Amenajare bucătărie mică – trucuri de folosit când spațiul este limitat

O amenajare bucătărie mică trebuie să aducă atât funcționalitate cât și design, oricât de mic ar fi spațiul, iar materialele și soluțiile disponibile în ultimii ani permit acest lucru.

Într-o bucătărie de dimensiuni generoase îmbinarea utilului cu plăcutul este poate doar o chestiune de gusturi, dar într-o bucătărie mică lucrurile trebuie atent planificate şi alese, pentru a obţine maxim de eficienţă şi confort în utilizare.

Dacă bucătăria ta nu este mare, ia-ţi timpul necesar pentru a planifica şi foloseşte toate atu-urile spaţiului în avantajul tău. Pune mâna pe hârtie şi creion, fă schiţe, liste şi ajustări până ce fiecare colţişor va fi perfect pus în valoare. Iată mai jos câteva idei care să te inspire.

Trucuri de folosit într-o amenajare bucătărie mică:

Vezi Produsele recomandate

Sertare în loc de uşi

Mobilierul din partea de jos este mai greu accesibil decât cel din partea de sus şi chiar dacă îţi plac suprafeţele continue pe care le oferă uşile mari, gândeşte-te la asta: nu este mai simplu să ajungi până în spatele unui sertar decât în spatele unui raft?

Dacă instalezi şi nişte mecanisme de glisare cu extragere totală, vei putea folosi pe deplin fiecare centimetru pătrat din sertar.

formmat_emotion_bucatarie3
Ajuta-te de sertare – bucatarie de esenta romaneasca

Electrocasnice încorporabile

O situaţie clasică de amenajari interioare este aceea în care ai aragazul, ai frigiderul şi înghesui restul funcţionalitatilor în spaţiului care rămâne. Se poate şi astfel, însă mai există o variantă: încorporabilele.

În aceast caz plita şi cuptorul sunt separate şi poţi combina orice variante ţi se potrivesc: plită pe gaz cu un cuptor electric, ambele electrice sau ambele pe gaz.

Le poţi aşeza în aceeaşi zonă, una sub cealaltă, sau poţi aşeza plita pe blat oriunde îţi este îndemână, împreună cu hota, şi cuptorul într-o zonă separată, împreună cu cel cu microunde.  Încorporabil înseamnă versatil prin excelenţă, ceea ce înseamnă optimizarea spaţiului pentru tine.

Bucatarie_Euphoria21
O bucatarie in L cu fronturi de lucru bine delimitate

Chiuveta potrivită

Cel mai popular model de chiuvetă din România este în continuare cel cu scurgător pentru vase, chiar dacă chiuveta se încorporează acum în mai toate casele într-un blat. Scurgătorul, deoarece este aproape tot atât de mare ca şi cuva, ocupă un spaţiu foarte important cu o activitate lipsită de importanţă: scursul vaselor.

Dacă ai spaţiu mic de lucru în bucătărie, cumpără o chiuvetă cu o cuvă suficient de largă şi adâncă pentru a fi comodă, dar fără scurgător şi vei obţine un plus de 30-50 cm în plus de blat – foarte util pentru prepararea si pregatirea alimentelor.

renovare_casa_5_metri7
Chiuveta incastrata la o casa din Australia

Fără accesorii voluminoase şi dechideri fanteziste

Îţi plac mânerele ochioase şi accentele strălucitoare? Foarte bine, dar nu le folosi într-o bucătărie mică. Mânere proeminente într-un spaţiu mic înseamnă tot atâtea prilejuri de a agăţa prosopul, mâneca sau buzunarul pantalonului, adică tot atâtea surse de accidente. La fel ca şi o uşa rabatabilă uitată deschisă…

Rămâi la lucrurile simple şi practice: dacă nu ai loc, foloseşte mânere încastrate sau decupate, sau instalează sisteme de deschidere prin apăsare (tip-on).

Casa-eficienta_Franta5
Bucataria unei case bioclimatice din Franta

Mobilier până sus

Mobilierul clasic de bucătărie se opreşte de obicei la 20-30 cm de tavan, dar de ce ai lăsa spaţiul acela de deasupra nefolosit?

Oricum ajunge să fie umplut cu diverse lucruri care nu încap în dulapuri şi sunt folosite  mai rar, aşa că proiectează dulapurile de sus până în tavan din prima şi vei obţine o bucătărie foarte ordonată.

apartament-culori-neutre-si-accente-violet8
Bucataria pe un singur perete a unui apartament in culori neutre, cu accente violet

Foloseşte pereţii

Ai nişe sau spaţii libere între corpurile de depozitare, lângă frigider sau desupra mesei de mic dejun? Foloseşte-le.

Asigură-te mai întâi că peretele este placat sau tratat cu un material uşor de curăţat şi impermeabil şi agaţă deasupra fiecărui spaţiu de lucru ustensilele necesare – sunt la îndemână şi procedând asfel, eliberezi un dulap sau un sertar.

ikea19

Depozitări creative

Dacă îţi instalezi un colţar sau o banchetă de perete, atunci foloseşte zona de sub şezut pentru a depozita vase, roboţi de bucătărie sau provizii pe care nu le foloseşti prea des.

ikea13
Bancheta, rafturi, masa cu piedestal si incorporabile, in aceasta buactarie in stil scandinav

Dacă vrei masă în bucătărie, adaptează-te

Dacă iei masa în bucătărie cu familia, ca majoritatea românilor, consideră şi alte variante în afară de masa clasică de 90X70cm. Funcţie de spaţiul disponibil poţi folosi o prelungire a blatului, o masă rotundă, gen bistro, mai uşor accesibilă, sau o masa cu piedestal, care ocupă mai puţin spaţiu pe podea.

amenajare_apartament_cu_2_camere_the_park9
Bucataria unui apartament cu 2 camere din Bucuresti

Foloseşte-te de culoare şi textură

Poţi alege clasicul alb pentru pereţi, pe motiv că reflectă lumina, dar îl poţi combina cu alte culori calde pentru a crea un spaţiu prietenos şi jucăuş, chiar dacă suprafeţele nu sunt mari.

Alegerea culorii nu este genul de decizie care ajută la optimizarea unei bucătării, dar cu siguranţă poate aduce confort vizual într-un spaţiu mic.

culori_pentru_bucatarii_mici4

Texturile lucioase sau reflectorizante au darul de a amplifica lumina şi contribuie la crearea senzaţiei de spaţiu mai larg.

protectie_stropire_sticla1
Suprafete placate cu sticla
baterie bucatarie dus

Magazin.sporulcasei.ro/blog: baterii sanitare cu cap de dus extractibil

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X