Cum să te bucuri de stilul scandinav la tine acasă
0 comentarii

„Hygge” este un cuvând din limba daneză care include în acelaşi timp un sentiment, o atmosferă şi o acţiune şi defineşte perfect stilul scandinav, centrat pe simplitate, eleganţă şi comoditate. Hygge (dacă vrei să ştii cum se pronunţă, vezi acest clip) s-ar traduce astfel: să creezi o atmosferă caldă şi să te bucuri de lucrurile simple alături de prieteni.

Simplitatea, frumuseţea şi pragmatismul sunt esenţa stilului scandinav de amenajare şi design: totul pare creat pentru a deservi strict o anumită funcţie, dar fără a uita de plăcerea privitului şi a atingerii, dar culoarea, finisajul, textura, sunt la fel de importante ca şi scopul pentru care a fost creat produsul.

casa-vacanta-stil-scandinav
Livingul unei case de vacanta din Maine (SUA)

Neutru, dar texturat şi îmbietor

Amenajările în stil scandinav pot părea simpliste, monocrome şi relativ reci la o prima vedere, dar hai să privim mai atent. Dincolo de culorile neutre şi abundenţa de alburi, cuverturile bogate, blănurile, ţesăturile moi şi mulţimea de perne invită la cuibărit cu o cană de ceai şi o carte.

Secretul scandinavilor constă în crearea unei atmosfere calde mai degrabă cu ajutorul texturilor şi al materialor, decât cu o competiţie între culori tari şi modele agresive.  Da, şi nordicii folosesc culoarea dar nu de dragul culorii, ci pentru a accentua o piesă specială de mobilier sau de décor, care devine astfel punctul central al încăperii.

Dormitor matrimonial
Dormitor matrimonial: ordine, mult alb, dar si multe perne, cuverturi si pleduri texturate si un tapet indraznet

Design pentru o viaţă tihnită

Să încorporezi designul în viaţa de zi cu zi nu este o decizie cu care să impresionezi musafirii. Presupune să te gândeşti la ceea ce familia ta face în fiecare moment al zilei, la cum funcţionează  şi cum te face să te simţi fiecare piesă de mobilier. Se potriveşte cu obiceiurile tale? Îţi va uşura viaţa sau o va complica?

apartament-culori-neutre-si-accente-violet1
Unul dintre simbolurile stilului danez: Tulip Chair in holul unui apartament in culori neutre. Vezi proiectul intreg aici.

Culori puternice, nuanţe interesante

Albul, griurile şi negrul adânc predomină în decorul scandinav, dar există în orice încăpere un accent interesant: fie o zonă cu cărămidă la vedere, fie o canapea sau un scaun într-o nuanţă şi cu o siluetă imposibil de ignorant. Este vorba despre tihnă, până la urmă, nu despre plictiseală.

O canapea extensibila pe lungime, din lemn natur
O pata de culoare: canapea extensibila pe lungime, din lemn de pin, cu saltea umpluta cu bumbac si spuma

Lemnul – durabil şi sustenabil

Intreaga peninsulă scandinavă este acoperită de păduri de conifere, aşa că lemnul este cea mai ieftină şi mai la îndemână soluţie pentru construcţii şi amenajări. Însă lemnul mai îndeplineşte o condiţie esenţială: înseamnă să trăieşti sustenabil, din resurse locale exploatate judicios.

Ştiaţi că BCA-ul este o invenţie suedeză, apărută din dorinţa de a crea un material la fel de uşor, rezistent şi versatil că lemnul?

stilul-scandinav-pat-nature
Pat dublu din lemn de pin.

Convivi la lumina lumânărilor

Serile lungi de iarnă  nu trebuie petrecute în singurătate – nu toate. Stă în tradiţia scandinavă să invite prieteni şi rude la o cină simplă sau doar la o cafea, într-un ambient plăcut. Să creeze acel hygge specific.

Lumina caldă a lumânărilor, vesela simplă, un buchet de flori sau de crenguţe verzi creează o stare îmbietoare fără prea mult efort, uneşte familii şi reuneşte prieteni.

"J" House
Scaune in stil scandinav intr-un living din Bucuresti. Proiectul casei aici.

Ritualuri simple

Nordicii, in special finlandezii, se pare că sunt cei mai mari băutori de cafea din lume. Probabil şi de asta a apărut un moment al cafelei de după-amiază, similar Five o’clock-ului englezesc: ei iubesc acest moment al cafelei însoţită obligatoriu de un dulce de casă.

stilul_danez_bucatarie6
O bucatarie nepretentioasa si un loc imbietor pentru mic dejun sau cafeaua de dupa amiaza. Scaunele Furnica nu puteau lipsi.

Confortul – o prioriate

Scaunele şi canapelele în stil scandinav au linii extrem de atractive şi te îmbie să te aşezi şi să savurezi momentul. Iarnă însă, apar elemente noi: un covor gros pe podea, o blană aruncată pe spătar, un pled care te aşteaptă pe canapea, cu cartea preferată deasupra.

Birou-acasa_stil_scandinav

Organizează şi prioritizează

Frumuseţea vieţii stă în ordine şi simplitate. O încăpere organizată, cu puţine şi esenţiale lucruri la vedere, lasă timp ochiului să exploreze şi minţii să se liniştească. Este mult mai plăcut să treacă privirea peste un teanc de cuverturi sau prosoape frumos împăturite sau peste un raft de cărţi organizate, nu-i aşa?

Să decizi ce este importan sau nu, ce trebuie păstrat sau nu, sunt lucruri care se pot face indiferent de buget şi stilul de amenajare.

stilul-scandinav-comode
Mobilier pentru hol: comode, raft pentru carti, cuier si o banca cu spatiu de depozitare.

Alege piese de impact

Vrei o canapea rabatabilă pentru living, să poţi crea astfel un spaţiu de dormit în plus pentru musafiri? Iată aici de exemplu o canapea suplă şi elegantă, cu saltea din lână şi spumă, care se poate uşor transformă în piesă centrală a încăperii.

Nu uita de Hygge

Stilul scandinav este bazat pe forme simple şi elegante, dar simplitatea se află în slujba unei vieţi împlinite, tihnite, alături de familie şi prieteni. Pentru fiecare danez „hygge” înseamnă probabil altceva, aşa cum şi pentru fiecare dintre noi, românii, „comod” şi „acasă” înseamnă altceva. Nu poate fi reprodus, dar poate fi adaptat şi recreat, pentru tihna proprie.

Fotoliu extensibil
Fotoliu extensibil

Sursa imagini: Somproduct.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X