Amenajare apartament mic: soluții de mobilare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Agențiile imobiliare raportează cereri constante pentru apartementele mici, indiferent care este starea pieței imobiliare. Preferate de cei cu bugete stricte sau de cei care preferă zonele centrale chiar dacă vin la pachet cu o suprafață mică, apartamentele mici își vor avea întotdeauna publicul lor.

Printre principalele avantaje ale unei astfel de proprietăți se numără costurile mici de întreținere și suprafața ușor administrabilă de către proprietari, așa că haideți să vedem câteva soluții de mobilare pentru un apartament mic.

Amenajare apartament mic: o provocare in sine

Datorita amplasamentului si limitarilor, un apartament ridică provocările sale în materie de amenajare, iar un apartament de mici dimensiuni, până în 50 – 60 mp, cu atât mai mult.

Piesele de mobilier opulente, care ocupă mult spațiu fizic și vizual nu sunt de dorit aici, nici culorile închise și o multitudine de uși. Te poți gândi în schimb la mobiler multifuncțional și pe comandă, folosirea spațiului pe verticală, depozitări ascunse, deschideri speciale.

În general, orice soluție îți oferă un pic mai mult spațiu sau înglobează funcții mai multe, fără să fie complicat de folosit.

Absolut tot mobilierul din acest apartament de 65 mp este pe comanda. Urmariti linia mobilierului de bucatarie, perfect aliniata cu grinda de beton inclinata.

Planificarea zonei de dormit

Canapelele și paturile ocupă cel mai mult spațiu pe orizontală într-o locuință, blocând o bună parte din pardoseală și totuși nu prea există soluții care să le înlocuiască. Când vine vremea să cumperi această piesă de mobilier trebuie să fii foarte conștient de măsurători:

  • Cât de mare este spațiul disponibil în cameră, la nivel de centimetri
  • Cât spațiu ocupă patul (dimensiunile exterioare) sau cât ocupă canapeaua închisă și deschisă
  • Cât spațiu oferă fiecare soluție de poziționare a patului
  • Achiziția sau confecționarea unui pat înalțat, cu spațiu de depozitare dedesubt te-ar ajuta?

În plus trebuie să hotărăști unde vei depozita toate cele necesare patului pe timp de iarnă și pe timp de vară.  În pat/canapea sau în dulapuri speciale? În showroom sau în pozele de produs de pe internet nu apare această problemă, dar în realitate toate cele necesare paturilor ocupă destul de mult spațiu.

Problema este și mai evidentă în cazul patului rabatabil. Deși patul rabatabil trece complet neobservat pe parcursul zilei și lasă spațiu pentru multe activități, trebuie să-ți amintești că ai nevoie de depozitări  pentru așternuturi și perne.

Birou, patul rabatabil pentru oaspeti si depozitarile incluse in camera de zi. Proiectul intreg aici.

Mobilier pe comandă sau mobilier modular

Mobilierul pe comandă este o soluție perfectă atât pentru bucătărie, cât și pentru living.  Ambele soluții maximizează spațiul de depozitare și extind limitele folosirii spațiului de locuit la maxim.

Diferența dintre ele constă în nivelul de personalizare: mobila pe comandă presupune folosirea oricăror materiale, dimensiuni, partiții și mecanisme pentru a se mula perfect pe cererea și spațiul clientului.

Mobilierul modular este format din piese de mobilier gata confecționate, pe care le asamblezi/montezi conform nevoilor tale. Poto obtine avantaje considerabile in materie de costuri de achizitie, dar trebuie sa te asiguri ca ceea ce alegi isi gaseste locul in apartamentul tau. Masoara cu grija!

 

Dormitor cu dressing pe comanda. Sursa imagine https://www.komandor.ro

Mobilier multifuncțional

Canapeaua sau colțarul extensibile sunt niște clasici ai categoriei, dar mai există și alte soluții multifuncționale pe care le poți lua în calcul pentru living :

  • Măsuțe pentru cafea convertibile
  • Otoman pe post de măsuță de cafea
  • Scaune, banchete sau colțare cu depozitare
  • Masă extensibilă de bucătărie pentru gătit și servit masa, plus socializare și musafiri
  • Fotoliu extensibil pentru oaspeti
Living mobilat pentru a valorifica spatiul la maxim. Apartamentul are 65 mp.

Depozitări oriunde este posibil

La un moment dat toți ajungem să deținem mult mai multe lucruri decât folosim. O soluție înțeleaptă este să le inventariem periodic și să donăm sau să vindem ceea ce nu mai folosim: bicicleta și rolele celui mic (care acum e mare),  haine vechi nepurtate, cadouri nefolosite vreodată, electrocasnice folosite doar o dată etc.

Dar avem și o mulțime de lucruri pe care le folosim în mod curent și pe care ar trebui să le depozităm cât mai inteligent pentru a nu ne sta în calea activităților de zi cu zi.

Un pat supra înălțat poate masca o ladă mare de depozitare, rafturi pot fi montate în cele mai neașteptate locuri, iar tavanul unui hol mic de tranzit poate fi coborât pentru a găzdui diverse.

Fosta sufragerie a acestui apartament a fost impartita in 2 dormitoare cu ajutorul caramizilor de sticla. Paturile sunt urcate pe platforme cu rol de depozitare. Peste tot in apartament sunt organizate depozitari in spatele usilor de PAL.

Folosirea spațiului pe verticală

Aceasta solutie vine la pachet cu mobilierul pe comandă. Mobilierul standard are o înălțime de 190 -200 cm, ceea ce lasă spațiu destul de mult până la tavan, neocupat sau ocupat de lucruri depozitate pe dulapuri, care colectează o mulțime de praf.

Acei ultimi 30-40 de cm până la tavan pot adăposti o mulțime de lucuri de care nu ai nevoie zilnic, dar care este mai bine să stea în spatele unor uși. Ordinea are darul de a da impresia de mai mult spațiu decât dezordinea.

Un apartament de 50 mp in care fiecare colt este folosit.
scaun living

Magazin sporulcasei.ro/blog: Mic mobilier pentru living

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.