Cum să îți amenajezi bucătăria pentru a obține un efect stilistic omogen

Atunci când alegi piesele de mobilier pentru bucătărie, este important să obții un singur stil, un design unitar ce poate transmite unui ochi străin o poveste clară despre acel loc. Îmbinarea haotică a culorilor, a materialelor și a pieselor de mobilier transmite mesaje confuze și chiar displace. Bucătăria, ca orice altă cameră, trebuie să fie un mediu armonios, ce inspiră liniște și relaxare, în care toți membrii familiei se adună după o zi plină de activități. De aceea, trebuie să știi cum să obții un stil unitar pentru bucătăria ta, iar noi te vom ajuta cu câteva sfaturi.

Masa cu piedestal in stil rustic. Detalii aici.

Cromatica unitară

Bucătăria perfectă surprinde prin culori ce transmit aceeași stare. Fie că vorbim de una, două, sau chiar mai multe nuanțe, acestea se îmbină într-un mod armonios. De la blaturi până la spătarele scaunelor, de la corpurile de iluminat și până la toate accesoriile pentru servirea mesei, cromatica exprimă unitate tocmai prin alegerea potrivită a culorilor. O alambicare a nuanțelor produce disconfort pentru ochi și pentru minte, pentru că, se știe, fiecare culoare transmite altă stare de spirit.

Cele mai liniștitoare culori sunt cele neutre, de pământ (maro, bej, crem, kaki, alb, negru), dar și anumite nuanțe de verde și albastru. Pe de altă parte, neutrele au nevoie de câte o pată de culoare caldă pentru a a nu a induce monotonia – de aici discuția despre accesorii – iar culorile reci, la fel.

Ai grijă ce gresie și faianță îți alegi: e bine să începi cu ele, dar ține cont că ele stabilesc cromatica dominantă și este greu să o schimbi mai târziu, fără să pară forțat.

In stil industrial. Proiectul intreg aici.

Materiale complementare

Îmbinarea materialelor din bucătăria ta trebuie să plece de la stilul general pe care vrei să îl obții în acest spațiu. Un design contruit în jurul unui stil clasic poate aduce în discuție materiale precum lemnul masiv, piatra naturală și aplice delicate din sticlă. Stilul rustic înseamnă lemn natur, aplicații de piatră și fier forjat.

La polul opus, un decor ultra-modern al bucătăriei este obținut prin asocierea unor elemente moderne precum MDF-ul, inoxul, sticla, îmbinate cu grație sub lumina potrivită a LED-urilor din tavan. Este important, deci, să știi dinainte ce vrei să obții, pentru un rezultat de excepție.

Bucatarie clasica, cu fronturi din lemn masiv.

Obiecte din aceeași poveste

Aici vom vorbi puțin despre importanța obiectelor cu care poți accesoriza bucătăria ta: textile, tacâmuri, veselă, vaze, ghivece, etc . Acestea au rolul de a susține cadrul general, transmițând aceeași stare pe care cromatica mobilierului și materialele electrocasnicelor o transmit. Detaliile fac întotdeauna diferența, așa că dacă ai ales un stil ce îmbină motive marine cu un mobilier mediteranean, obiectele de decor din bucătăria ta trebuie să fie alese în aceeași direcție. Un accesoriu ce nu respectă același stil va ieși imediat în evidență, fiind o adevărată “nucă în perete” pentru decorul general.

In stil scandinav modern.

Așadar, iată câteva lucruri de care poți ține cont, atunci când te pregătești pentru amenajarea noii tale bucătarii. Toate ideile de mai sus trebuie îmbinate pentru a obține un rezultat omogen și o poveste unitară. Odată ce te-ai decis pentru un stil, vei constată apoi cu surpindere că alegi mult mai ușor viitoarele piese pentru bucătăria ta. Omogenitatea stilului este esențială pentru o stare de armonie.

 

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.