90% din timp în 10% din spaţiu: amenajarea interioară luminoasă a unei case cu 3 nivele

Aşa ar trebuie să gândim cu toţii, probabil, pentru ca amenajarea interioară să se potrivească perfect stilului de viaţă al familiei, fără să ne alegem cu camere pe care nu le vom folosi niciodată: cât anume din timp petrecem în care anume dintre spaţii? Care sunt obiceiurile noastre când suntem acasă?

După ce răspundem la aceste întrebări, probabil că restul răspunsurilor vor veni mult mai simplu, ca piesele din urmă ale unui puzzle complicat.

Şi probabil tot în urma acestui tip de întrebări, interioarele noastre arată mult diferit faţă de cele de acum câteva decenii, iar spaţiile de zi, în care gătim, socializăm, primim amicii şi facem temele cu copiii, au devenit centrul casei.

Casa Canfield Gardens face parte dintr-un ansamblu de locuinţe înşiruite din Londra, aşa că desfăşurarea pe lăţime a casei nu este foarte mare. În plus, spaţiile cel mai des utilizate de către familia tânăra şi dinamică – bucătărie, living, spaţiu de primire, spaţiu de joacă – se află în subsol, acolo unde se aflau toate bucătăriile în casele victoriene tradiţionale.

amenajare-interioara-casa-Londra2

Drept urmare, spaţiul cel mai utilizat din casă, pe lângă faptul că era foarte aglomerat, nu era nici foarte luminos, fiind sub nivelul străzii, în timp ce etajul imediat următor, mai luminos, era aproape nefolosit – doar o zonă de tranzit spre dormitoarele de la nivelul 3.

Pentru a folosi întreaga casă şi pentru a obţine amenajarea interioară potrivită obiceiurilor familiei, dar şi pentru a face mai puţin aglomerat subsolul, arhitecţii de la Scenario Arhitecture au investigat mai întâi obiceiurile familiei şi au constatat că petrec 90% din timp în 10% din casă, iar soluţia oferită a fost pe cât de simplă, pe atât de deşteaptă: decuparea tavanului dintre subsol si primul etaj şi redistribuirea activităţilor de zi.

amenajare-interioara-casa-Londra6

amenajare-interioara-casa-Londra7

Astfel, prin decuparea plafonului, subsolul devine mult mai luminos şi, dintre nenumăratele funcţii prezente anterior aici au rămas doar bucătăria deschisă, un loc de luat masa versatil şi livingul, ambele capete ale subsolului fiind deschise  spre micile terase din faţă şi din spate, specifice caselor înşiruite.

amenajare-interioara-casa-Londra4 amenajare-interioara-casa-Londra3

Locul de luat masa este unul dintre cele mai frumoase şi practice, fiind format dintr-o masă încăpătoare lipită de insula de bucătărie, atunci când este folosit doar de familie, dar printr-o simplă mutare a mesei spre bancheta de la peretele opus se poate transforma într-un loc mult mai spaţios, pentru mai multe persoane.

amenajare-interioara-casa-Londra5

Casa scării nou construită între subsol şi mezanin separă zona de gătit şi luat masa de living şi terasă, iar peretele opus bucătăriei, care se întinde de-a lungul casei, încorporează diferite funcţii în mod fluid, deservind zona în care se află: în holul de intrare oferă spaţiu pentru hainele groase şi pantofi, în zona bucătăriei este dulap, în zona de luat masa este bancă cu spaţiu de depozitare dedesubt, iar în living este bancă şi şemineu.

amenajare-interioara-casa-Londra13

Primul etaj, devenit mezanin prin tăierea planşeului are o zonă pentru copii şi una pentru adulţi – birou, mai precis. Zona de joacă poate fi uşor supravegheată de la parter, datorită balustradei de sticlă.

Aceeaşi balustradă, plus secţionarea atentă a planşeului asigură maximum de lumină naturală la subsol.

amenajare-interioara-casa-Londra10 amenajare-interioara-casa-Londra9 amenajare-interioara-casa-Londra8

La următorul etaj se află dormitoarele şi băile, acestea din urmă nefiind placate cu tradiţionalele gresie şi faianţă, ci cu tencuiala hidrofugă de origina marocană – de aici liniile curbe şi aspectul special al băii.

amenajare-interioara-casa-Londra12 amenajare-interioara-casa-Londra11

Schiţele celor 3 nivele:

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.