Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

4 trucuri de îngrijire gazon care reduc timpul și efortul

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Poți reduce timpul și efortul dedicate gazonului tău și îți poți îmbunătăți rutina de lucru dacă aplici aceste 4 trucuri de îngrijire gazon care reduc timpul și efortul.

De obicei zona de intersecție a gazonului cu celelalte părți ale grădinii este cel mai greu de administrat, așa că vei găsi aici soluții pentru delimitări, materiale ajutătoare și folosirea corectă a utilajelor și uneltelor prentru cosit.

1.Instalează borduri pentru mașină de tuns

Dacă folosești mașina de tuns gazon, știi că partea cea mai dificilă este marginea, zona unde gazonul atinge gardul, un zid, stratul de flori sau pavajul aleii, unde mașina nu poate ajunge cum trebuie. Iar asta se traduce în timp și efort pierdute pentru a reveni în zona respectivă cu un trimmer electric, o motocoasa de umăr sau o foarfeca de gazon.

Pentru a ușura tăierea cu mașina de gazon poți instala o bordură specială, care ajută la rularea roților mașinii și delimitează gazonul de restul grădinii. Bordura poate fi turnată sau din pavele, important este să aibă o dimensiune adecvată.

Astfel, bordura ar trebui să aibă minim 15 cm lățime, pentru a împiedică rădăcinile ierbii să se întindă dincolo de suprafața gazonului și pentru a putea rula roata mașinii de gazon pe ea. Ar trebui să aibă și o înălțime potrivită, de câțiva centimetri deasupra solului, pentru a nu trece iarba peste ea, chiar dacă nu este tunsă perfect până în margine.

Bordura separatoare pentru gazon. Sursa imagine: http://www.semmelrock.ro

2.Separatoare și mulci la rădăcina arbuștilor și copacilor

În orice gradină care se pretează la cositul ierbii, protejarea celorlalte specii de plante este prioritară. Tufele de trandafiri, arbuștii ornamentali, copăceii sau tufele de flori au nevoie de protecție în timpul cositului, mai ales dacă folosești o motocoasă sau un trimmer.

Folosirea mulch-ului este perfectă în aceste cazuri, pentru că oferă o zonă de protecție pentru copăcei, atât împotriva tăierii accidentale, cat și a buruienilor – 2 dintre principalele cauze ale pierderii copacilor tineri.

În plus, prezența mulchului îți scurtează ție timpul și efortul depus pentru a îngriji grădina, pentru că nu mai ești nevoit să lucrezi cu mâna pentru a curăța iarba din jurul copacilor/florilor.

Iar pentru a împiedica mulchul să se împrăștie pe iarbă sau pe strat unde nu este nevoie de el, folosește un separator din plastic pentru gazon: este ieftin, se instalează ușor și ține lucrurile în perfectă ordine.

De protectia unui inel separator de plastic sau metal pot beneficia si arborii adulti. In interiorul lui poti pune mulci sau poti planta flori.

3.Lame ascuțite la mașina de tuns gazon și motocoasa de umăr

Pentru a fi sănătos, gazonul trebuie tuns, nu smuls și nici rupt, mai ales în perioada de maximă activitate, din timpul verii.

Pentru asta utilejele folosite la amenajarea curții pentru tunderile periodice trebuie să fie foarte bine întreținute, inclusiv la capitolul lame ascuțite. Lamele tocite rup firul de iarbă, ceea ce expune o suprafață mai mare la paraziți și boli. Lamele ascuțite asigură a taiere curată, ce reduce mult riscul de apariție a bolilor.

Sursa imagine: Magazin Sporulcasei.ro

4.Setează înălțimea corectă de tuns pentru un gazon sănătos, fără buruieni

Cosirea regulată a gazonului, la înălțimea potrivită, reduce riscul de dezvoltare a buruienilor. Dacă îl cosești prea scurt, lași să ajungă prea multă lumină, apa și nutrienți la eventualele semințe de buruieni sau rădăcinile lor. Dacă lași gazonul prea mult timp necosit, vei obține un gazon neîngrijit și chiar este posibil să nu mai poți folosi mașina de tuns din cauza smocurilor sau a ierbii înclinate.

Fiecare tip de gazon are un ritm și o înălțime ideală de cosire, pentru a-l menține sănătos. În perioada de creștere intensivă din timpul verii se pot impune tunderi chiar și o dată pe săptămână. Ca și înălțime medie de cosire poți considera o înălțime de 4-5 cm, și înainte de cosire gazonul nu ar trebui să ajungă la mai mult de 8-10 cm.

Sfatul unui specialist în amenajări de grădini este de dorit în această privință, încă din faza de instalare a gazonului. Dacă veți stabili împreună tipul da gazon potrivit pentru curtea ta, veți putea stabili implicit și regulile generale pentru mentenanță și vei avea un gazon sănătos pentru multă vreme.

Cum se insamanteaza gazonul vezi aici.

 

Materiale, utilaje și unelte necesare pentru aceste lucrări:

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.