O casă perfectă pentru un teren îngust: 6 metri lățime, 3 dormitoare, curte mică - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină O casă perfectă pentru un teren îngust: 6 metri lățime, 3 dormitoare, curte mică - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

O casă perfectă pentru un teren îngust: 6 metri lățime, 3 dormitoare, curte mică

New York, ca de altfel oricare alt oraș aglomerat, impune provocările sale oricărui arhitect și proprietar, iar acest proiect ne arată cum poți construi o casă perfectă pentru un teren îngust. Deși are doar 6 metri lățime și se află la capătul unui șir de case la fel de înguste, reședința de pe strada 20 din Brooklyn, renovată sub bagheta Alexandrei  Barker de la BFDO Architects, se distinge de clădirile din jur prin jocul de volume și placările exterioare.

Joc de volume ce reflectă organizarea interiorului

Jocul de volume a fost astfel pus în operă, prin adiții și retrageri de la fațadă, încât toate încăperile au căpătat exact dimensiunile, destinațiile și anexele potrivite. Ferestrele generoase, ușile de sticlă, ferestrele pe colț și luminatoarele din tavan scaldă toate interioarele în lumină naturală.

În partea dinspre stradă fațada a fost retrasă parțial pentru a crea o verandă acoperită și un mic hol la intrare. Contrar primei impresii, ușa principală de acces în casă nu se află pe fațadă, ci perpendicular pe aceasta, în stânga verandei. Acest mic truc permite crearea unui hol la interior, unde pot fi lăsate toate hainele, încălțările și accesoriile, spre deosebire de casele înguste tipice din zonă, în care se intră direct în living.

Pentru a reorganiza interiorul, scările su fost mutate pe peretele despărțitor din stânga și li s-a adăugat un luminator pe tavan, pentru un plus de lumină naturală. Tot pentru un plus de lumină, colțurile livingului și al dining-ului au fost înlăturate pentru a face loc ferestrelor de colț care deschid perspectiva și măresc vizual încăperile.

Același efect al ferestrelor de colț gasim folosit la proiectul de AICI

Veranda de acces in casa. Contrar primei impresii, usa nu se afla drept in fata.
Usa de acces principala se afla in stanga verandei si se deschide intr-un mic holisor, nu direct in living. La etaj se afla dormitorul matrimonial.
Curtea si accesul din spate al casei. La etaj se afla dormitorul unuia dintre copii. Intrarea in subsol in partea stanga jos.

Structura interioară

Partea din spate a clădirii a fost lărgită până la 4.5 metri, pentru a crea o bucătărie generoasă cu insulă, cămară proprie și chiar un birou pe una dintre laturi. Zona de luat masa de la interior are un corespondent în terasa adiacentă bucătăriei de la exterior.

Bucataria cu livingul in fundal. Biroul in stanga.
BUcataria cu insula si mobilier de la IKEA. Vedere din birou.
Zona de dining
Biroul, in partea opusa bucatariei.
Zona de living, in partea din fata a casei
LIvingul si casa scarii, diningul si biroul in fundal

Etajul găzduiește cele 3 dormitoare ale casei. Dormitorul matrimonial se află în parte dintre strada a clădirii și este izolat fonic de stradă prin cele 2 rânduri de ferestre. Are atașate un dressing și o baie cu luminator în tavan, iar ferestrele mari dintre vest luminează generos interioarele.

Dormitoarele copiilor se află în parte din spate a clădirii, cu o baie între ele și au amândouă ferestre mari pe colț.

Dormitorul matrimonial
Dormitorul matrimonial
Dormitor copil
Dormitor copil
Baie adulti, cu placi de ciment pe pardoseala
Baia copiilor, cu luminator pe tavan

Paleta de culori deschisă, dominată de  nuanțele stejarului alb

Paleta de culori de la interior este deschisă, luminoasă, dominată de nuanțele de stejar alb folosit pentru scări, pardoseli și depozitări. În băi, lemnul de stejar  este dublat de placările cu plăci hidraulice și mozaic în alb și albastru.

În susbsol, folosit de familie pentru camera jocuri și depozitări, pardoselile sunt din plăci de vinil gri, dar cu un joc de nuanțe pentru a evita monotonia.

La exterior, placările din lemn de cedru natur, jardinierele și zidurile placate tot cu plăci de lemn îmbinate fără cuie, combinate cu nuanțele de gri folosite pentru  zonele de intrare, dau întregii clădiri un aspect foarte ordonat și modern, evidențiind jocurile de volume și ghidând privirea.

Subsol: camera de recreere
Plan subsol: camera de recreere si depozitari. Intrarea in subsol se face din curte.
Plan parter: curte din spate si bucataria in stanga, intrarea principala in dreapta.
Plan etaj: dormitoarele copiilor in stanga si central, dormitorul matrimonial in dreapta

 

Sursa imagini: BFDO Architects  via v2com

Fotograf: Francis Dzikowski/OTTO

Mulțumesc Alexandra Barker pentru schițele de nivel!

Thank you for the floor plans, Alexandra Barker!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *