Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cu plintă sau fără plintă? Decorarea cu tapet și alegerea delimitărilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Decorarea cu tapet îmbogățește instantaneu orice încăpere cu textura, modelul și culoarea sa și adaugă o sofisticare aparte, greu de atins cu simpla colorare a peretelui. Tapetul poate fi pus în toată camera sau doar pe un perete de accent, iar funcție de decorul ales și dimensiunea zonei aplicate, poate fi un fundal plăcut sau o declarație îndrăzneață de design.

Nici o delimitare pentru peretele tapetat integral

Când se tapetează un întreg perete, se poate renunța la plinte sau profile decorative, cu excepția plintei care oferă delimitarea față de pardoseală, colțurile camerei fiind suficiente pentru a crea un cadru special și a oferi protecție marginilor tapetului. Fiind vorba despre un întreg perete, tapetul va atrage întreaga atenție spre el. În dormitoare se tapetează de obicei peretele pe care este poziționat căpătâiul patului, în bucătării se decorează în acest fel mai ales peretele cu fereastra, iar în livinguri se optează pentru tapet pentru peretele cu canapeaua.

În dormitorul de mai jos tapetul auriu atrage imediat privirea spre peretele de accent, dar lipsa profilelor de delimitare de pe laterale și din partea de sus deschide imaginea și oferă senzația de lărgime.

Dormitor matrimonial in stil danez

Tapetul însuși poate fi o delimitare

Pentru a marca anumite zone dintr-o cameră de zi cu funcții multiple, poți apela la un tapet cu model îndrăzneț,  care împreună cu cadrele ușilor sau mobilierul, oferă o delimitare clară sau marchează trecerea spre zona de noapte / bucătărie.

În imaginea de mai jos, tapetul cu buline mari, colorate frumos, împreună cu ușile delimitează trecerea spre zona de noapte/dressing a apartamentului, formând un întreg ce focalizează întreaga atenție.

Sursa imagine: Hornbach

Profilele decorative albe lasă tapetul să vorbească

Tapetul cu desen puternic colorat sau fototapetul trebuie lăsate să dea tonul atmosferei, pentru a nu crea disconfort și de aceea se folosesc plinte și profile albe pentru delimitare. De obicei asortate cu tavanul și cu restul pereților, care este recomandat să fie într-o culoare neutră, plintele albe creează un cadru ce ajută la focalizare, dar și protejează marginile tapetului, dacă acesta se termină lângă o ușă, de pildă.

Sursa imagine: https://xtdeco.ro

Delimitările colorate întăresc mesajul tapetului

Plintele și profilele în culori închise se foloseau pe vremuri din rațiuni foarte practice: aflate în zone intens folosite, cum sunt colțurile pereților, pervazurile sau cadrele ușilor, se murdareau rapid și cum soluțiile de curățat nu erau nici pe departe atât de variate și la îndemână cum sunt astăzi, se opta pentru nuanțe închise, chiar negru.

Astăzi varietatea de materiale și soluții de curățenie este mult mai mare, iar plintele colorate, ton pe ton sau cu câteva tonuri mai închise sau mai deaschise decât culoarea dominantă de pe tapet se folosesc pentru a evidenția tapetul și decorul în care este amplasat.

În imaginea de mai jos vedeți 2 camere cu tapet: în prim plan se află livingul, unde toată tâmplăria și plintele sunt colorate în nuanța cea mai deschisă de pe tapet. În camera de primire din fundal tâmplăria și plintele sunt vopsite în tonuri mai închise decât culoarea dominantă din tapet tocmai pentru a-l face să pară mai deschis și a-i accentua luminozitatea, deși este gri.

Sursa imagine: Houzz.com

Mai jos, plintele albastre se asortează cu tâmplăria și evidențiază mobilierul și tapetul colorat în nuanțe de lemn de pe pereți. Asortarea cu tâmplăria sau cu tapetul exte cheia pentru o amenajare reușită cu tapet și plinte colorate.

Sursa imagine: Pinterest

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.