Soluții de încălzit suplimentare pentru camera de oaspeți

Când aștepți musafiri, pregătirile pentru asigurarea unei întâlniri confortabile te pot pune în postura de a alege soluții de încălzit suplimentare, pentru asigurarea unei temperaturi adecvate în camera de oaspeți.

În timpul sezoanelor reci, orice problemă de încălzire sau termoizolare a casei se resimte prin modificarea temperaturii și umidității la interior, așa că dacă te afli în una dintre situațiile de mai jos, este posibil să ai nevoie de una dintre aceste soluții de încălzit suplimentare:

  • Aeroterma sau Încălzitor cu aer cald
  • Calorifer electric pe ulei
  • Încălzitoare cu radiație infraroșie
  • Convector sau ventiloconvector electric

În ce situații poți avea nevoie de soluții de încălzit suplimentare:

  • Radiatoare subdimensionate în raport cu nevoile de încălzire ale încăperii
  • Poziționarea camerei spre nord
  • Locuiești la ultimul etaj și plafonul nu este termoizolat corect
  • Insuficienta izolare termică a pereților clădirii
  • Radiatoare energofage, cum sunt cele din fontă.
  • Nu vrei să pornești încălzirea în toate spațiile pentru un timp scurt de utilizare 1-2 zile
  • Suprafețe vitrate mari și inficiente (cu pierderi mari de energie).

Dacă te afli într-una dintre aceste situații, soluția este eficientizarea (reconfigurarea) instalației termice, efectuarea de lucrări de termoizolare sau ambele. În acest caz lucrările sunt complexe, și trebuie proiectate cu atenție pentru a avea eficiență maximă.

Dar dacă aștepți oaspeți în curând și nu este timp pentru reparații capitale, poți folosi una dintre soluțiile temporare de mai jos, care sunt numai bune pentru urgențe și pot fi și mobile. De asemenea, dacă vei primi oaspeți într-o cameră neîncălzita în mod constant,  începe să o încălzești cu cel puțin 12 ore înainte de a veni musafirii.

Ca soluții de încălzit suplimentare pentru camera de oaspeți, cele mai la îndemână sunt cele pe bază de curent electric. Unele fiind mobile, au avanjatul că le poți muta oriunde, inclusiv a le pune în portbagaj, dacă te decizi să petreci într-o locație necunoscută.

Pentru lucrări complexe: ciocan rotopercutor.

[one_half]

1.Aeroterma sau încălzitorul cu aer cald

solutii de incalzit suplimentare aeroterma

[/one_half][one_half_last]

Încălzitorul eletric cu aer cald sau aerotema are 2 elemente de bază: rezistența electrică care încălzește aerul și ventilatrul care îl distribuie în cameră. Aeroterma este o soluție ieftină, în termeni de preț de achiziție și relativ rapidă în termeni de timp de încălzire a camerei, dacă este de putere mai mare, dar costisitoare în termeni de consum de curent eletric.

Cele mai avansate aeroterme au mai multe trepte de putere, dar trebuie să te interesezi și pentru câți metri cubi sunt proiectate. Unele pot fi folosite și vara, pe post de ventilator. Pentru o încălzire mai eficientă  (corelare corectă cu nevoile de încălzire ale încăperii), trebuie conectată cu un termostat, dacă este posibil.

[/one_half_last] [one_half]

2.Calorifer electric pe ulei

solutii de incalzit suplimentare calorifer electric 2

[/one_half][one_half_last]

Caloriferul electric pe ulei are o oarecare inerție termică, de aceea se încălzește mai greu decât o aerotermă dar se și răcește în timp, adică treptat, generând căldură și fără să consume energie. Cum funcționează: rezistența electrică incorporată încălzește uleiul din interiorul elemenților, iar acesta transmite energie termică în aerul din cameră prin radiație (prin intermediul suprafeței metalice a elemenților). Este și mai greu decât o aerotema, de aceea este dotat cu rotile pentru transport. Poți și usca mici lucruri pe el, deși nu este indicat, iar suprafața metalică supraîncălzită este o problemă dacă ai copii mici.

Eficiența mai mare și complexitatea aparatului îl fac să fie ușor mai scump decât aeroterma, dar dacă te interesează acest tip de încălzire fără ventilare, aceasta este soluția pentru tine. În unele cazuri caloriferele au atașate și vase pentru umificarea aerului.

[/one_half_last][one_half]

3.Convectorul / ventiloconvectorul electric

solutii de incalzit suplimentare convector electric

[/one_half][one_half_last]

Funcționarea unui convector electric se bazează pe circulația naturală a aerului din încăpere: aerul mai rece din partea de jos are tedința de a urca spre tavan. Aerul care intră în convector prin partea de jos este încălzit cu ajutorul unor elemente electrice și apoi urcă spre tavan. Circulația și încălzirea continuă a aerului stabilesc treptat o atmosferă plăcută în cameră.

O altă variantă de convector este ventiloconvectorul, care nu numai că încălzește aerul din interiorul carcasei aparatului, dar îl și trimite forțat în încăpere prin intermediul unui sistem încorporat de ventilație.

Pentru folosirea eficientă a energiei, convectorul și ventiloconvectorul trebuie să aibă termostat de ambient încorporat.

[/one_half_last]

4.Încălzitoare cu radiație infraroșie

Spre deosebire de celelalte tipuri de încălzitoare care ridică temparatura aerului din încapere, radiatorul cu infraroșu folosește radiația infraroșie pentru a încălzi direct obiectele și persoanele din cameră.

Cum funcționează? Încălzitorul este de fapt un element electric care încălzește o placă ceramică, care la rândul ei încălzește camera prin radiație. Sistemul prin radiație, pe lângă încălzirea aerului, va încălzi într-o mică măsură și obiectele din cameră, obiecte care la rândul lor vor disipa căldura.

Raportul între puterea instalată și energia electrică radiată în încăpere este cel mai bun, adică cu o putere relativ mică pot obține în timp, energie termică mai multă, datorită suprafeței mari de transfer.

ATENȚIE !!!  La aceste sisteme dimensionarea se va face în funcție de pierderile de căldură ale încăperii de încălzit.

Încălzitoarele cu radiație infraroșie sunt de 2 tipuri: radiatoare cu elemenți (tuburi) din quarts sau panouri radiante cu placă ceramică.  Radiatoarele cu elemenți din cuartz sunt mobile, în timp ce panourile radiante în general se instalează fix, pe perete, tavan, în locul oglinzii, etc.

Consumuri și trăsături comune ale aparatelor de încălzit portabile

Când este vorba despre consumul aparatelor de mai sus, trebuie să calculezi ca în cazul oricărui alt electrocasnic pe bază de curent:

  • puterea declarată în kwh (consumul orar, trecut de obicei pe eticheta cu specificații tehnice) X numărul de ore de folosire.

Cu cât puterea declarată este mai mare, cu atât mai mult curent vei consuma. Dimensionarea trebuie făcută cu atenție pentru că transferul de energie este în general 1:1.

Cele mai simple dintre modelele de încălzitoare electrice nu au termostat, ci doar limitatoare de supraîncălzire și eventual trepte de încălzire. Neavand o legătură cu temperatura ambientală, ele funcționează permanent conform programărilor din fabrică, și nu în acord cu nevoile de încălzire ale încăperii.

Pentru a porni încălzirea doar când este nevoie, cumpără un model cu termostat sau montează-i un termostat de ambient.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.