Proiect DIY de familie: Sistemul solar din mingi, guaşe şi sclipici

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Sistemul solar este unul dintre conceptele introduse copiilor noştri încă de la grupa mijlocie şi unul dintre proiectele pentru care, la grădiniţa noastră, s-a cerut sprijinul şi participarea familiei. Am făcut ceva cercetare şi iată mai jos ce a rezultat. Într-o zi prea friguroasă sau un weekend ploios puteţi încerca şi voi. Se recomandă la pachet cu simţul umorului.

sistemul-solar3
Sistemul solar. Sursa foto: arhiva personala.

 

Materiale necesare:

  • O cutie de carton gros, mărişoară.  2 dintre laturi să aibă măcar 40X50 cm.
  • 8-10 mingi de diferite mărimi – materialul nu a contat foarte mult, doar să nu fie mingi de tenis de câmp sau burete, pentru că vor absorbi foarte multă culoare. Aici s-au folosit mingi de ping-pong, de cauciuc (sparte) de plastic rigid şi de spumă gasite prin cutiile cu jucării. Le-am ales pe cele mai potrivite după câteva încercări.
  • 10 – 12 m fir de pescuit
  • Aracet pentru lemn
  • Un set de guaşe cu 12 culori
  • Pensoane de diferite mărimi
  • Sclipici la cutie
  • Ace
  • Nasturi mici
  • Multe ziare şi pliante publicitare pentru a proteja masa de lucru.
sistemul-solar1
Terra. Sursa foto: arhiva personala.
Cum am procedat

Dacă îl faceţi în timpul săptămânii de lucru, proiectul se poate întinde pe mai multe zile , din cauză că fiecare strat de aracet/culoare trebuie să se usuce.

Planetele

Fiecare minge a fost dată cu aracet şi lăsată să se usuce, mai întâi pe o jumătate, apoi pe cealaltă. Au urmat apoi straturile de guaşă, nediluata cu apă şi aplicată simplă sau combinat pentru a obţine un efect cât mai aproape de realitate. Imaginile sistemului solar din Wikipedia au fost de mare ajutor.

Pe ultimul strat de guaşă s-a aplicat sclipici, pentru a spori efectul culorilor folosite.

sistemul-solar9
Saturn. Sursa foto: arhiva personala.
sistemul-solar8
Jupiter. Sursa foto: arhiva personala.
sistemul-solar10
Marte. Sursa foto: arhiva personala.
sistemul-solar2
Sursa foto: arhiva personala.

Cerul/universul

Cum spuneam, am ales una dintre părţile cele mai mari ale cutiei de carton, plus o parte de capac.  Partea mai mare a fost vopsită cu guaşă albastru închis, iar după uscare am desenat stelele, cometele şi am aplicat sclipiciul galben. Acesa este fundalul şi punctul de sprijin pentru sistemul nostru solar.

Montajul

Prin fiecare minge s-a trecut un fir de pescuit şi s-a fixat la un capăt cu nasturi, respectiv cu noduri cu buclă. Dacă mingea este mai tare, operaţiunea este un pic mai dificilă – e nevoie de un ac mare şi gross şi patent, şi se poate crapă vopseaua – aşa că e mai bine poate să faci găurile cât mingea nu este încă vopsită. Eu am făcut toate găurile după ce le-am vopsit şi a trebuit să refac vopseaua pe mici porţiuni, dar dat fiind că am folosit sclipici, reparaţiile au fost mascate perfect.

Celălalt capăt al firului de pescuit îl fixezi pe spate cu bucăţi de bandă adezivă sau mici etichete şi reglezi apoi alinierea planetelor faţă de soare.

Peste zona cu etichete lipeşti tot cu aracet o altă bucată de carton şi laşi la uscat peste noapte sub nişte teancuri de cărţi, pentru a se prinde bine.

sistemul-solar6
Fixarea firelor. Sursa foto: arhiva personala.
sistemul-solar7
Aplicarea de aracet pentru a fixa bucata de carton de siguranta. Sursa foto: arhiva personala.

A fost un proiect neaşteptat de captivant, început pentru săptămâna Universului de la grădiniţă şi finalizat cu drag, amintindu-mi de copilărie şi relaxându-mă. Un mod amuzant prin care trec mai departe copilului meu nişte cunoştinţe învăţate acum mulţi ani, pentru care mult timp am crezut că nu voi găsi o utilizare în viaţa mea de zi cu zi. Iat-o!

Recomand pentru relaxare şi bucuria copilului de a face ceva împreună cu mama/tată. Nu este proiect care nu trebuie să iasă perfect ci unul care trebuie să fie plăcut, pentru voi înşivă.

sistemul-solar11
Sursa foto: arhiva personala.

 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

2 comentarii la „Proiect DIY de familie: Sistemul solar din mingi, guaşe şi sclipici”

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!