Cum se curăță solarul și se pregătește pentru o nouă serie de culturi

Nu mai sunt foarte multe treburi de făcut în grădină toamna târziu și foarte puține dintre ele sunt atrăgătoare: curățat, săpat, cărat, dat foc, și altele asemenea. Una dintre cele mai neplăcute treburi este însă curățarea solarului: implică atât debarasarea de o mare cantitate de deșeuri vegetale și de plastic, dar și activități de spălare și dezinfectare a structurii și solului, în condițiile în care temperaturile exterioare sunt destul de scăzute. Există însă o mare satisfacție, chiar dacă nu este una imediată: la debutul sezonului umator, solarul tău va fi perfect pentru începerea noilor culturi.

Tocmai datorită activităților complexe și a posibilelor substanțe chimice care trebuie folosite, solarul se curăță fie toamna, după ce ai desființat culturile, fie între 2 serii de culturi. Nu este o idee bună să îl lași necurățat și nereparat peste iarnă pentru că:  plantele vor putrezi iar sub ele își găsesc adăpost tot felul de vietăți și mucegaiuri, instalațiile se degradează și în plus, primăvara este o perioadă extrem de aglomerată cu pregătirea noilor culturi.

Cum se curăță solarul: etape de lucru

1.Îndepărtează toate plantele

După ce ai cules roadele, smulge și îndepărtează toate plantele, fie ele leguminoase sau buruieni și du-le departe de solar. Încorporează-le în sol (dar fii conștient că în același timp incorporezi și o mulțime de semințe/viitoare buruieni), arde-le după ce se usucă sau pune-le la compost.

2.Îndepărtează tuburile de picurare de la sistemul de irigații

Tuburile de picurare trebuie îndepărtate de la instalații și aruncate, dacă sunt de unică folosință, sau curățate corect și complet, dacă sunt din cele de lungă întrebuințare, pentru că acumulează alge și alte resturi în timpul folosirii. Indiferent de soluția de curățare folosită, clătiți temeinic, prin trecerea unei mari cantități de apă prin ele, altfel primele udări din sezonul următor vor fi pline de detergenți.

3.Golește și spală bazinele pentru irigare

Recipientele care depozitează apa acumulează pe fund și pe pereți impurități și alge și tot felul de reziduuri, de care este bine să scapi acum, al final de sezon, printr-o spălare și clătire temeinice.

4.Curăță structura solarului

Structura solarului poate acumula și găzdui agenți dăunători pentru plante (fungi, larve de insecte, etc). Spăl-o cu jet de apă și la fel procedează și cu eventualele elemente de mobilier, dacă ai instalat unele (mese, rafturi, suporți, etc).

5.Spală sau înlocuiește ”pereții” solarului

Prin “pereți” înțelegem aici folia solarului sau pereții din sticlă sau policarbonat, care trebuie reparați, curățați sau înlocuiți, după caz.

6.Îndepărtează folia de mulcire

Dacă ai folosit așa ceva, trebuie să știi că există dăunători care pot trăi sub ea și îți afectează culturile. Îndepărteaz-o pe perioada iernii și ocupă-te de sol.

7.Fă o dezinfecție a solului din solar

Solul din solar este în același timp sursa de hrană a plantelor tale, dar și potențialul depozitar al unor agenți patogeni, diverși dăunători și semințe de buruieni care îți vor afecta cu siguranță următoarele culturi și pot avea efect devastator, dat fiind spațiul închis. Efectuează o dezinfecție toamna, după culturile de vară, și vei avea parte de culturi sănătoase în anul ce urmează.

8.Ocupă-te și de exteriorul solarului

În imediata apropiere a solarului, lipite de pereții acestuia se pot dezvolta în condiții foarte bune diverse buruieni: cresc,  se extind, produc semințe și material vegetal mort, care găzduiește și alți patogeni ce pot ajunge în solar. Dacă este așa, acum, toamna, este un bun prilej să scapi de ele cu un erbicid total.

9.Curăță jgheburile și burlanele

Dacă ai un solar cu acoperiș clasic, în 2 ape, probabil că ai instalat jgheaburi și burlane și colectezi fiecare picătură de ploaie, dar asta ar putea însemna și că trebuie să cureți acele jgheaburi, pentru a nu se deteriora de la resturile vegetale, zăpadă, gheață și orice se mai depune peste iarnă.

Verifică și pompa de apa și prinde-o în bugetul anului urmator pentru înlocuire dacă este cazul.

Dupa toate aceste lucrări, solarul tău ar trebui să fie curat și liber de agenți patogeni. Îl poți închide și păstra astfel până la primăvară.

Sursă imagine: https://www.gardenersworld.com

Poți comanda din Magazin Sporul Casei:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.