Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Cele mai enervante zgomote din casă și soluțiile surprinzător de simple pentru rezolvarea lor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Majoritatea dintre noi știm cum și reușim să eliminăm din viața de acasă toate acele zgomote care provin din exteriorul locuinței, cum sunt traficul, lucrările de construcții, cositul ierbii sau vecinii zgomotoși, dar mai există o serie zgomote din casă care pot deveni extrem de enervante, mai ales prin repetiție.

Statistic vorbind, cele mai enervante zgomote sunt cele produse de semenii noștri, probabil și prin perspectiva faptului că le asociem cu un anume grad de nepăsare la adresa nevoilor noastre. Discuțiile și negocierea sunt recomandate pentru remedierea oricărei situații, dar există și niște soluții tehnice pe care le poți aplica, indiferent de sursa zgomotelor.

Iată o colecție de soluții pentru cele mai comune zgomote din casă.

1.Trântitul sertarelor și al ușilor la dulapuri

Dacă nu ți-ai montat de la bun început feronerie de calitate, cu sisteme de amortizare incluse, mai devreme sau mai târziu vei începe să auzi și vor începe să te deranjeze izbiturile de uși și sertare de la mobilier. “Mai devreme” se întâmplă dacă locuiești cu o persoană care obișnuiește să trântească ușile și nici măcar nu își dă seama.

Nu e totul pierdut însă: poți monta mici amortizoare de ușă pentru mobilier.  Costă câțiva lei fiecare și se montează foarte simplu, în interiorul dulapului. 

Dacă consideri cheltuiala asta prea mare, încearcă mai întâi varianta mai simplă: buline autoadezive de silicon sau plută, care se pot monta pe marginile mobilierului și amortizează o parte din zgomot.

susrse de zgomot in casa, amortizor silicon

2.Trântitul / scrâșnitul scaunelor pe pardoseală

protectie scaune mobilier

Una dintre funcțiile covoarelor este aceea de absorbire a zgomotelor. Dacă nu-ți plac covoarele sau dacă nu obișnuiești să folosești în bucătărie, atunci vei observa că orice scaun tras sau așezat pe pardoseala respectivă va face un zgomot mai pronunțat decât pe un covor.

Pentru că sunt mutate foarte des, picioarele scaunelor ar  trebui capitonate cu pernuțe de pâslă. Nu sunt scumpe deloc, se montează extrem de ușor, dar ai grijă ca în timp tind să acumuleze scame care trebuie îndepărtate.

3.Hota de la bucătărie din ce în ce mai zgomotoasă

Zgomotele pe care le poate face hota de la bucătărie indică de obicei și tipul de problemă pe care o poate avea. Ține cartea tehnică aproape – aceasta poate indica și cele mai comune probleme și cum anume se pot ele rezolva ușor. Cele mai comune probleme ale hotei provin de la:

  • Acoperirea filtrelor componentelor cu grăsimi și praf
  • Șuruburi slăbite
  • Montajul dezechilibrat
  • Motor vechi

Unele dintre probleme le poți rezolva tu – cum ar fi cele cu curățenia – pentru altele ai nevoie de un meșter, iar pentru altele ai nevoie de un alt motor la hotă.

filtru hota bucatarie

4.Ventilatorul de la baie

Dacă ți se pare că zgomotul făcut de ventilator este tot mai puternic, este cazul să faci niște verificări. Scoate-i grila de protecție și spal-o bine de scamele de praf. Aspiră și interiorul ventilatorului. Dacă ventilatorul este mai vechi de 10 ani, consideră înlocuirea lui: este posibil ca vaporii de apă și vechimea să-l fi afectat iremediabil. Există modele eficiente cu prețuri intre 100 si 200 lei, cu un nivel de zgomot foarte redus.

Mai multe despre aerisirea băii fără fereastră

curatare ventilator baie

5.Aparatele de tratat aerul, cât mai puțini decibeli

De cum scad temperaturile afară și începem să folosim instalațiile de încălzire, începe să se pună și problema ajustării calității aerului. În cele mai multe cazuri este nevoie de umidificarea aerului, în altele este nevoie și de purificarea aerului, în timp ce în unele cazuri sau încăperi este nevoie de dezumidificare.

Dacă deții deja astfel de aparate, începe să le testezi încă din toamnă, curăță-le de excesul de calcar: vechime aparatului, amplasarea pe o suprafață înclinată sau depunerile de calcar îl pot face să scoată zgomote mai pronunțate. 

Dacă plănuiești să-ți cumperi un aparat de tratare a aerului, atunci alege unul cât mai silențios, dat fiind că îl vei instala în dormitorul tău sau în camera copilului.

6.Balamale care scârțâie

balamale care scartaie

Ușile de la camere, ușile de la mobilier și orice alta ușă cu balamele, dar și sistemele pe scripeți, pot începe să scârțâie la un moment dat. Acela este momentul în care ți-ai dori să ai la îndemână un lubrifiant, iar WD 40 este în continuare cel mai bun lubrifiant și degresant universal pe care îl poți avea în casă. Vine și la tuburi micuțe și are 2 tipuri de pulberizatoare: unul clasic, ca de deodorant și tija subțire, pentru accesat locuri înguste. 

7.Colacul și capacul toaletei

Dacă locuiești cu o persoane de sex opus și mai există si un copil sau mai mulți în casă, sunt șanse mari ca la un moment dat ridicările și coborârile bruște ale capacului să devină prea zgomotoase, mai ales la ore târzii.
Există capace de toaletă cu coborâre lentă și chiar cu amortizoare montate pe spate, pentru a nu se lovi de rezervorul de apă.

Varianta mai ieftină este, ca și în cazul sertarelor, montarea de mici buline amortizoare de silicon.

vas wc si bideu

8.Vibrațiile mașinii de spălat

covoras antivibratii masina spalat

Mașina de spălat și uscătorul electric de rufe transmit vibrațiile către pardoseală, iar acestea le transmit mai departe în casă și la vecini. Soluția pentru acest caz sunt fie căptușirea piciorușelor mașinii de spălat cu niște pernuțe speciale din cauciuc, fie instalarea unui covoraș antivibrații sub mașină.

9.Lovitura de berbec

amortizor lovitura de berbec

Fenomenul “lovitură de berbec” apare în conductele închise atunci când fluidul este frânat sau accelerat în timp foarte scurt, datorită închiderii rapide a vanelor și robinetelor sau opririi unei pompe de circulație. Te poți confrunta cu el atunci când instalația ta este parte a unui sistem mai mare, la nivel de bloc, dar și în interiorul apartamentului. Dacă te confrunți cu așa ceva, soluția este montarea unui amortizor special, funcție de cazul în care te afli: la capăt de linie, pentru mașina de spălat sau pentru chiuveta/lavoar. Mai multe detalii aici.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.